Gepost op

Warmtepompdrogers, wel of niet?

De nieuwste generatie wasdrogers zijn de warmtepompdrogers. Maar wat zijn warmtepompdrogers eigenlijk en waarom zou u kiezen voor deze wasdroger?

Techniek van de warmtepompdroger

Om u uit te leggen wat een warmtepompdroger is, ontkomen we er niet aan om een klein beetje technisch te worden. Om te beginnen is het handig om te weten hoe een condensdroger werkt. Deze wasdroger heeft een elektrisch verwarmingselement die de lucht verwarmt die door uw wasgoed gaat om uw was droog te krijgen. De condens die uit de was komt, wordt opgevangen in een reservoir. Dat laatste is ook het geval bij een warmtepompdroger.

Het grote verschil is echter dat de warme lucht in een warmtepompdroger niet wordt verkregen via een verwarmingselement, maar via een compressor met koelmiddel in een gesloten circuit. In de compressor wordt het koelmiddel omgezet van gasvorm naar vloeibare vorm. Hierbij komt warmte vrij en deze warmte wordt gebruikt om de was te drogen. De vochtige lucht wordt langs het koelmiddel geleid. Hierdoor condenseert het vocht en dit wordt opgevangen in een reservoir. De overgebleven droge lucht wordt echter weer naar de compressor geleid en daar begint het hele proces opnieuw.

 

Uitleg werking Miele warmtepompdroger. Bron: Miele Nederland

Wat een warmtepompdroger dus zo energiezuinig maakt is het ontbreken van een elektrisch verwarmingselement en het hergebruiken van de warme lucht. Op die manier wordt veel energie bespaard en dus veel geld.

Besparing door een warmtepompdroger

Okee, dus we besparen geld door een warmtepompdroger, maar hoeveel geld? Om dit inzichtelijk te maken, hebben we hieronder een overzichtje gemaakt, waarbij de warmtepompdroger wordt vergeleken met een conventionele luchtafvoerdroger en een condensdroger. Er is uitgegaan van een gemiddeld gebruik in een gemiddeld gezin.

Verbruikskosten per jaar (op basis van 250 droogbeurten en energiekosten van € 0,15 per kWh):

Warmtepompdroger
Energieverbruik per droging: 1,6 kWh
Jaarlijks energieverbruik: 400 kWh
Jaarlijkse energiekosten: 60 euro

Luchtafvoerdroger
Energieverbruik per droging: 3,4 kWh
Jaarlijks energieverbruik: 850 kWh
Jaarlijkse energiekosten: 127,50 euro

Condensatiedroger
Energieverbruik per droging: 4 kWh
Jaarlijks energieverbruik: 1000 kWh
Jaarlijkse energiekosten: 150 euro

Zoals u ziet, bespaart u tot wel 150% aan energiekosten per jaar als u een warmtepompdroger gebruikt t.o.v. de andere wasdrogers.

Rendement van de warmtepompdroger

Fijn dat de energiekosten van een warmtepompdroger zo laag zijn, maar op dit moment zijn de aanschafprijzen van warmtepompdrogers nog steeds aanzienlijk hoger dan die van een conventionele condensdroger. En ook u kunt uw geld maar één keer uitgeven, net als wij. U verdient het verschil in aankoopprijs echter al redelijk snel terug:

Aanschafprijs condensdroger € 400,00
Energiekosten over 10 jaar € 1.500,00
Totale kosten over 10 jaar € 1.900,00

Aanschafprijs warmtepompdroger € 800,00
Energiekosten over 10 jaar € 600,00
Totale kosten over 10 jaar € 1.400,00

Indicatie besparing warmtepompdroger t.o.v. condensdroger over 10 jaar € 500,00. **

*Hierboven is uitgegaan van wasdrogers met een gemiddelde aanschafprijs met een levensduur van 10 jaar. De meeste warmtepompdrogers zullen langer meegaan, tot wel 15 jaar in sommige gevallen.

** Deze berekening is een indicatie en is uiteraard afhankelijk van de diverse prijzen van de aan te schaffen wasdroger.

Aan de lijn wassen is nog steeds het goedkoopst, maar voor wie dat niet wil is een warmtepompdroger een geweldig alternatief! Overtuigd van de warmtepompdroger? Klik hier voor een overzicht van alle warmtepompdrogers en bestel direct bij de goedkoopste!

2 gedachten over “Warmtepompdrogers, wel of niet?

  1. Onze leverancier raadde de nieuwste Miele wasmachine en warmtepompdroger aan. Wij zijn een echtpaar van 70 en 72 jaar oud. Onze ervaring na 30 jaar Miele machines is dat de neiuwe generatie machines niet goed zijn. Zowel het wasproces als het droogproces duurt veel te lang. Drogen van een gewone witte katoenen was duurde vandaag meer dan 3 uren.
    helaas kunnen wij deze machines niet aanbevelen bij anderen. Daarbij komt dat de prijs van deze machines nou niet bepaald laag is.
    Slechte zaak van en voor Miele.

  2. De levensduur van een warmtepompdroger wordt overschat, bij ons na zes jaar de AEG kapot gegaan, condensor kapot.. Daar sta je dan met je goeie gedrag….. 5 jaar garantie….

    Is een bekend probleem bij AEG.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *