Warmtepompdroger

De warmtepompdroger is de duurste in zijn klasse. Dat komt omdat de Warmtepompdroger zeer zuinig in gebruik is en vaak een langere levensduur heeft dan andere drogers. De Warmtepompdroger is een krachtpatser en ideaal voor veelvuldig gebruik. De Warmtepompdroger verdient zich terug als deze vaker gebruikt wordt. Groot gezin? Koop een Warmtepompdroger.

Een nieuw soort condensdroger is de warmtepompdroger. Energiezuiniger dan een gewone condensdroger, maar nog wel duurder in aanschaf. Vooral als u heel veel droogt is een warmtepompdroger interessant, want de duurdere aanschafprijs heeft u zo terugverdiend in energiebesparing. Hieronder vindt u een overzicht van bijna alle warmtepompdrogers. U kunt een aantal warmtepompdrogers met elkaar vergelijken of zoeken op specifieke kenmerken. Meer algemene informatie over warmtepompdrogers vindt u op deze pagina.

Wasdrogers zijn er in vier verschillende types, de luchtafvoerdroger, de condensdroger, de warmtepompdroger en de gasgestookte wasdroger. Een warmtepompdroger is een condensdroger die werkt door middel van een ingebouwde warmtepomp. Warmtepompdrogers zijn (nog) duurder in aanschaf dan conventionele condensdrogers, maar wel energiezuiniger. Naar mate u meer gebruik maakt van de warmtepompdroger, des te sneller brengt deze droger zijn aanschafprijs weer terug. Voor huishoudens waar de droger vaak aanstaat is de aanschaf van een warmtepompdroger zeker het overwegen waard.

Werking warmtepompdroger

Een warmtepompdroger heeft, net als een airco, een compressor (pomp) en koelmiddel. In de pomp wordt het koelmiddel omgezet van gasvorm naar een vloeibare vorm, waarbij warmte vrij komt. Deze warmte wordt gebruikt om de lucht te verwarmen die naar de droogtrommel gaat. De vochtige lucht die daarna weer uit de trommel komt, wordt weer langs het koelmiddel geleid, waardoor het vocht condenseert en wordt opgevangen in het waterreservoir. De droge lucht gaat weer terug naar de compressor en zo begint het proces weer opnieuw. Door het hergebruiken van de warme lucht is de warmtepompdroger veel energiezuiniger dan een gewone condensdroger.

Energieverbruik warmtepompdroger

De energieklasse van wasdrogers wordt bepaald door het energieverbruik in kilowattuur (kWh) te vergelijken met de trommelinhoud van de droger. Zoals hierboven al werkt beschreven is een warmtepompdroger erg zuinig in het gebruik. Het energielabel van de warmtepompdrogers begint dan ook al bij energielabel A en er zijn zelfs warmtepompdrogers met een energielabel A+++. De warmtepompdrogers zijn allemaal elektronisch gestuurd, wat inhoudt dat de vochtigheidsgraad van het wasgoed tijdens het droogprogramma voortdurend wordt gecontroleerd. Zo nodig wordt het droogprogramma hierop aangepast en zo krijgt u altijd een perfect droge was. Niet te droog en niet meer vochtig. Een aantal warmtepompdrogers kunnen naast de elektronische besturing, ook met de hand worden ingesteld. Zo kunt u ook zelf een tijd kiezen.

Droogresultaat warmtepompdroger

Wat het droogresultaat is van een wasdroger is onder andere afhankelijk van de besturing van een wasdroger. De droogresultaten van een warmtepompdroger zijn vergelijkbaar met die van een conventionele condensdroger. Een elektronisch gestuurde wasdroger controleert tijdens het droogprogramma de vochtigheid in het wasgoed. Het programma wordt automatisch aangepast en zal langer of korter draaien, wat resulteert in een perfect droge was. Bij een tijdsgestuurde luchtafvoerdroger stelt u zelf een bepaalde tijd in. Het kan dan gebeuren dat de wasdroger langer droogt dan noodzakelijk is of dat de was nog niet droog is als de tijd is verstreken.

Vulgewicht warmtepompdroger

Warmtepompdrogers zijn verkrijgbaar met een vulgewicht 6 of 7 kilo. Het is verstandig om een warmtepompdroger uit te kiezen met een zelfde capaciteit als uw wasmachine. Op die manier kunt u alle was uit de wasmachine direct door doen naar de wasdroger. Heeft u namelijk een wasdroger met een kleinere capaciteit, dan kunt u niet alle was in de droger plaatsen. Heeft de wasdroger een grotere capaciteit, dan verliest u overbodig energie, die niet gebruikt wordt, omdat de trommel van de wasdroger niet volledig gevuld zal zijn.

Droogprogramma’s warmtepompdroger

Het aantal en de variëteit aan programma’s op een warmtepompdroger is afhankelijk van het merk en het type wasdroger. Naast een aantal standaard programma’s, zoals strijkdroog en kastdroog, zijn er vaak ook speciale programma’s voor bijvoorbeeld delicate was, wol, kreukherstellend, koude lucht of zelfs speciaal voor spijkerbroeken. Wat ook een handig programma op een warmtepompdroger kan zijn is een opfrisprogramma, voor als u kleding wilt luchten.

Functionaliteiten warmtepompdroger

Welke extra’s kunt u vinden op een warmtepompdroger? Uiteraard is dit verschillend per fabrikant en type. Hieronder vindt u een aantal verschillende functies:
– Startuitstel
– Trommelverlichting
– Plaatsingsmogelijkheid op een wasmachine
– Zoemer

Op Wasdrogers.nl kunt u op al deze functies selecteren als u op zoek gaat naar een warmtepompdroger. Klik hier om uitgebreid te zoeken.
Voor- en nadelen warmtepompdroger

Voordeel:
– Energiezuiniger ten opzichte van condensdrogers, tot energielabel A+++

Nadeel:
– Duurder in aanschaf, alleen rendabel bij intensief gebruik

Warmtepompdrogers vergelijken

Op Wasdrogers.nl kunt u direct zien welke aanbieders de door u gewenste wasdroger kunnen leveren, of zij het product op voorraad hebben, of de aanbieder een keurmerk heeft en natuurlijk wat de prijs en eventuele bezorgkosten zijn. Op die manier vindt u altijd de beste aanbieder, met de beste prijs.
Het loont de moeite om luchtafvoerdrogers te vergelijken qua product en aanbieder, dus wees geen dief van uw eigen portemonnee!

Weet u nog niet zeker of een luchtafvoerdroger voor u geschikt is? Kijk dan ook eens bij de condensdrogers of de luchtafvoerdrogers.