In Nederland regent het eigenlijk het hele jaar door. Als u houdt van buiten lopen, is de kans dan ook groot dat u weleens totaal doorweekt zijn geweest. Hoe droogt u deze het beste? Lees het hier!
Per stof verschillend
Net als bij kleding, verschilt het per stof hoe een schoen droogt. Hoe dunner de stof, hoe sneller een schoen droog zal zijn, maar ook: hoe sneller hij opnieuw doorweekt raakt bij de volgende wandeling. Als je schoenen wilt laten drogen, is het verstandig om rekening te houden met de stof. De ene schoen zal prima tegen warmte kunnen, terwijl de ander daar al snel stuk van raakt.
Voorkom hitte
Hoewel het een logische gedachte is, kan het drogen van een schoen bij de verwarming of in de droger rampzalige gevolgen hebben. Het is dan ook beter om helemaal te voorkomen dat de schoenen te warm worden; zet ze dan ook niet onder de verwarming en droog ze niet met een föhn. Veel stoffen zijn hier niet op gemaakt, waardoor de schoen kan krimpen. Bij leer is het zelfs zo dat de schoen uitdroogt en er barsten in de stof ontstaan; ontzettend zonde!
Papier en zout
Hoe droog je een schoen dan wel? Op kamertemperatuur. Het beste kun je de zolen verwijderen en de schoen vullen met papier, aangezien dit water opneemt. Een tweede truuk is om zout te gebruiken; dit is dé manier om vocht zo snel mogelijk weg te krijgen. Combineer je papier en zout, dan heb je dus een ideaal vochtverwijderingssysteem. Vul bijvoorbeeld een koffiefilter met zout en stop het in de schoen, waarna je de rest van de schoen kunt vullen met keukenrol.
Shoepaddy’s
Heb je vaker last van natte voeten, bijvoorbeeld doordat je graag door vochtige bossen wandelt? Dan kun je shoepaddy’s gebruiken. Dit zijn pads die eruitzien als dikke zooltjes. Na het dragen van de schoen, stop je een shoepaddy in de schoen en laat je hem een paar uur zitten. De paddy laat het vocht als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar verwijdert ook nog eens de bacterieën die in de schoen terecht zijn gekomen.