Gepost op

Fabels en feiten over drogers en temperatuur

In de media wordt veel aandacht besteed aan de temperatuur waarop je kunt wassen en drogen. Maar hoe droog je nu eigenlijk efficiënt en klimaatvriendelijk?

Energieslurper
Zoals vaak wordt geschreven is de wasdroger de grootste energieslurpers in de Nederlandse huishoudens. Hoewel er de laatste jaren steeds zuinigere drogers op de markt komen, zijn die nog relatief duur en dus kiezen veel mensen voor een goedkopere droger die ietsje meer energie verbruikt. Hierdoor besparen ze op de korte termijn, maar betalen ze hun besparing op de lange termijn terug via de maandelijkse energierekening.

Verschil per droger
Er zijn verschillende soorten drogers, die werken met verschillende temperaturen. De droger die wat betreft energieverbruik het meest praktisch is, is de warmtepompdroger. Deze is langzamer dan een condensdroger of een afvoerdroger en doet zo’n tweeënhalf uur over een gemiddelde droogbeurt. Dit komt doordat de was op lagere temperatuur wordt gedroogd.

Met de hand instelbaar
Op veel nieuwe wasmachines en drogers kun je de temperatuur met de hand instellen. Houd er hierbij rekening mee dat het altijd voordeliger is om op een lage temperatuur te drogen. Dit geldt ook als de machine dan langer over de droogbeurt doet! Het opwarmen van de lucht is namelijk hetgene dat bij het drogen de meeste energie kost. Droog dus liever langer op een lage temperatuur dan kort op een hoge temperatuur.

Eén gedachte over “Fabels en feiten over drogers en temperatuur

  1. Heb onlangs een Blomberg TKF 8451 AGC 63 gekocht. Eerste drogingen vallen me vies tegen. Handleiding spreekt over “resterende vochtigheid bij benadering” van 60 % over zo ongeveer alle progamma’s. Lijkt me erg hoog voor een DROGER. Was voelt ook nog erg klam aan. Is het dan veilig om deze vochtige was in de kast te leggen ivm mogelijk ontstaan van “’t weer”in de was? Waar ligt de grens?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *