Informatie

Voordat u overgaat tot het kopen van een Wasdroger is het goed om eerst de nodige Wasdroger Informatie tot u te nemen. Zo kunnen we u vrij gemakkelijk de verschillen uitleggen tussen de Verschillende Wasdrogers. Als u een Wasdroger gaat kopen komt u op veel verschillende websites. Overal leest u veel hetzelfde maar sommige websites beweren ook andere dingen. Wasdrogers.nl heeft een deskundig team en dus ook de juiste Wasdroger Informatie.

Een wasdroger biedt u de mogelijkheid om uw was direct na het wassen op een snelle en eenvoudige manier te drogen. De was wordt droog doordat er tijdens het programma warme lucht door de trommel wordt geblazen. U kunt er zelf voor kiezen hoe droog de was moet zijn als deze uit de droger komt, bijvoorbeeld kastdroog of strijkdroog. Gemak dient de mens.
Wasdrogers zijn verkrijgbaar in verschillende merken, maar ook in verschillende soorten. De voornaamste soorten wasdrogers zijn de condensdroger, de luchtafvoerdroger, de gasgestookte wasdroger en de warmtepompdroger. De verschillen in de diverse drogers hebben onder andere te maken met energieverbruik, het aantal en het soort programma’s en de trommelinhoud.

Wasdrogers.nl heeft voor u een overzicht gemaakt van de diverse wasdrogers en de bijbehorende eigenschappen. Op die manier kunt u makkelijk een keuze maken welke wasdroger het best in uw huishouden past.

Condensdroger

De condensdroger vangt het vocht dat vrij komt uit de was op in een speciale opvangbak in de machine. Deze bak kan u uit de wasdroger halen en leeg gooien in de gootsteen/afvoerput. Er zijn ook condensdrogers waarbij het condenswater via een afvoerslang wordt afgevoerd, door de afvoerslang bijvoorbeeld te plaatsen in de afvoerpijp van de wasmachine. Het voordeel van een condensdroger met opvangbak is dat deze in elke ruimte te plaatsen is. Er hoeft geen afvoermogelijkheid te zijn, dus kan deze overal in huis geplaatst worden. Nadeel is dat u wel elke keer de opvangbak tijdig moet legen. Bovendien is het dan wel handig als u daarvoor niet eerst het hele huis door moet om een geschikte plek te vinden om de opvangbak te legen. Bij een condensdroger kan het voorkomen dat de ruimte waar de droger staat warm en vochtig wordt. Condensdrogers gebruiken wel de meeste energie in verhouding tot de andere soorten wasdrogers. Ga hier naar een overzicht van alle condensdrogers.

Luchtafvoerdroger

Bij een luchtafvoerdroger wordt de vochtige lucht door een opening in de machine afgevoerd via een afvoerslang. Deze afvoerslang wordt dan via een muur- of dakdoorvoerrooster naar buiten geblazen. In de praktijk doen veel mensen dit door de afvoerslang eenvoudig uit een raam te hangen. Dit kan wel, maar is niet de meest verantwoorde manier en wordt dan ook niet aanbevolen. De slang kan immers, als deze uit een raam hangt, tijdens gebruik weer naar binnen vallen en de hele ruimte vult zich dan met condens. Een luchtafvoerdroger is voordeliger dan een condensdroger op het gebied van energieverbruik. Het nadeel van de luchtafvoerdroger is dat er dus, in de ruimte waar de wasdroger wordt geplaatst, een mogelijkheid moet zijn om afvoerslang te bevestigen. Hiervoor moet dus een muur- of dakdoorvoer zijn, of tenminste een raam naar buiten dat open kan. Hier vindt u het overzicht van alle luchtafvoerdrogers.

Gasgestookte wasdroger

De gasgestookte wasdroger verwarmt de was niet met elektriciteit, maar zoals de naam al aangeeft, met gas. Voor deze wasdroger heeft u dus een gasaansluiting nodig. Omdat maar weinig mensen een speciale gasaansluiting hebben, is er ook niet veel aanbod in deze wasdrogers. De gasgestookte wasdrogers hebben geen energielabel, omdat energielabels alleen gelden voor elektrische apparaten. Gasgestookte wasdrogers zijn wel voordelig en komen over het algemeen overeen met energieklasse A. (Een grote aanbieder in Nederland is: Huebsch/Hamstra.)

Warmtepompdroger

Nog niet erg bekend zijn de nieuwe warmtepompdrogers. Warmtepompdrogers zijn ook condensdrogers, maar de lucht wordt verwarmd door een ingebouwde warmtepomp. Net als de gewone condensdrogers met opvangbak zijn de warmtepompdrogers in alle ruimten in het huis te plaatsen. Ze zijn voordeliger in energiegebruik dan luchtafvoerdrogers en vaak ook zuiniger dan gewone condensdrogers. Er is echter ook nog een nadeel, vooralsnog zijn warmtepompdrogers wel duurder in de aanschaf. Afhankelijk hoe vaak u de wasdroger gebruikt kan het desondanks toch voordeliger zijn om een warmtepompdroger aan te schaffen. Als u de wasdroger veel gebruikt, is het rendabel om voor een warmtepompdroger te kiezen. Benieuwd naar de warmtepompdrogers? Hier vindt u een overzicht van deze drogers.

Algemene eigenschappen wasdrogers

Naast de verschillen in de verschillende soorten wasdrogers zijn er ook nogal wat verschillen in de algemene eigenschappen van de wasdrogers, zoals trommelinhoud (vulgewicht), programma’s en mogelijkheden zoals uitgestelde start. Al deze eigenschappen zijn van belang om te kiezen welke wasdroger voor u het beste is.

Trommelinhoud

De meeste wasdrogers beschikken over een trommelinhoud tussen de 5 en 7 kilo, maar er zijn ook wasdrogers met een inhoud van 10 kilo. Hoe groter de inhoud, hoe sneller de was droog is. Want hoe groter de trommel hoe meer lucht er door de trommel wordt geblazen. Het is handig om een wasdroger te kiezen met minimaal een gelijke inhoud als uw wasmachine. Want als de wasdroger een kleinere inhoud heeft als uw wasmachine, zult u de was niet in één keer in de wasdroger kunnen doen.

Vulopening

Als u groter wasgoed in de droger wilt plaatsen is het prettig als de vulopening van de wasdroger groot is, bijvoorbeeld bij dekbedden of jassen. Sommige wasdrogers hebben een extra grote vulopening, dat zeker een extra voordeel is.

Programma’s

Veel wasdrogers zijn voorzien van automatische programma’s, dat wil zeggen dat een sensor in de wasdroger continue meet wat de vochtigheidsgraad is van de was. Als u bijvoorbeeld aangeeft dat u de was kastdroog wilt hebben, stopt de machine automatisch als de sensor waarneemt dat de was kastdroog is. Extra programma’s die op een wasdroger kunnen zitten zijn o.a.:
– Wolwasprogramma om te voorkomen dat wollen kledingstukken gaan vervilten
– Stoomprogramma wasgoed komt vrijwel strijkvrij uit de wasdroger
– Opfrisprogramma voor het opfrissen van kleding
– Anti-kreukfase ter voorkoming van het kreuken van het wasgoed

Was-droogzuil

In veel gevallen is het mogelijk om een wasdroger boven op een wasmachine te plaatsen. Dit scheelt natuurlijk in ruimte en is makkelijk omdat zo de was uit de wasmachine direct in de droger erboven geplaatst kan worden. Een wasmachine en een wasdroger van een zelfde merk zijn het makkelijkst op elkaar te plaatsen. Er zijn montagesets verkrijgbaar om een wasdroger goed op een wasmachine te plaatsen. Er zijn ook speciale verbindingssets met een lade, hierbij kunt u een wasmand op de uitschuifbare lade plaatsen. Daarnaast zijn er ook voetstukken voor onder de wasdroger (of wasmachine), waardoor de machine tot maar liefst 30 cm hoger komt te staan. Dit is heel handig omdat u daardoor niet meer hoeft te bukken.

Uitgestelde start

Net als veel wasmachines beschikken veel wasdrogers over een ‘uitgestelde start’-knop. Hierdoor kunt u zelf kiezen wanneer de wasdroger start met het droogprogramma. Hoe minder lang de was nog in de wasdroger zit, na afloop van het programma, hoe minder gekreukt de was zal zijn.

Resttijdindicatie

Door de functie ‘resttijdindicatie’ kunt op de wasdroger aflezen hoe lang het programma nog duurt.

De meest verkochte merken wasdrogers zijn van de merken AEG Electrolux, Miele, Bauknecht en Bosch!