Gepost op

Soorten drogers

Er zijn drie soorten drogers: warmtepompdrogers, condensdrogers en afvoerdrogers. Maar wat is nu het verschil tussen de drie en welke past het beste bij jou?

Drogers komen tegenwoordig in vrijwel elk huishouden voor. Hoewel je kleding ook aan een waslijn in de achtertuin kunt drogen, is het Nederlandse klimaat daar niet zo geschikt voor. Sommige mensen drogen hun kleding nog op zolder, maar het laten drogen heeft enkele nadelen. Zo kost het ophangen van de was meer moeite dan het machinaal drogen. Bovendien neemt een waslijn of wasrek veel ruimte in, die in veel huishoudens niet beschikbaar is. De oplossing: een wasdroger die je was automatisch voor je droogt!

De warmtepompdroger
Warmtepompdrogers werken op basis van een pomp en koelmiddel. Het koelmiddel wordt in de pomp tot gas gemaakt en bij dit chemische proces komt warmte vrij. Deze warmte wordt vervolgens door de was geblazen, waardoor deze opdroogt. Een groot voordeel van een warmtedroger boven een condens- of afvoerdroger is dat de gebruikte warme lucht wordt opgeslagen in een reservoir, waarna het hergebruikt kan worden.

De condensdroger
Een condensdroger werkt op basis van een elektrisch verwarmingselement, wat vocht uit de lucht opwarmt. De warme lucht om dit element heen wordt door de trommel heen geblazen, waardoor de natte was opdroogt. Het vocht wordt in een reservoir opgeslagen, wat kan worden geleegd. Bij veel condensdrogers kan het reservoir worden afgesloten aan een afvoer, waardoor het niet handmatig geleegd hoeft te worden.

De afvoerdroger
Een afvoerdroger voert vochtige lucht die tijdens het drogen gebruikt wordt via een slang naar buiten. Deze droger is dus alleen geschikt voor uw huishouden als u de mogelijkheid heeft een slang op een buitenmuur aan te sluiten of uit een raam te hangen. Over het algemeen wordt de afvoerdroger gezien als meest energiezuinige droger, aangezien hij de minste stroom verbruikt. De verschillen tussen drogers worden echter steeds kleiner. Meer weten over energieverbruik van drogers? Ga dan naar de website van de Consumentenbond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *