Gepost op

Wasdroger op zonnepanelen

De samenwerking tussen een Duitse fabrikant van zonne-energie en een witgoedgigant heeft duurzame vruchten afgeworpen. Miele en Solvis introduceren dit jaar nog de allereerste wasdroger die wordt verwarmd met zonne-energie.

Wasdroger op zonnepanelen, hoe werkt het?

De “Solardroger” werkt volledig op zonne-energie. Is het een bewolkt dagje? Bij een tekort aan duurzame energie schakelt de wasdroger automatisch over op de gas- of warmtepomp. Wel zo fijn, dat u uw was ook kunt drogen als de zon niet schijnt!
Het is de allereerste wasdroger ter wereld waarbij de zonne-energie zonder omvorming direct als stroom wordt ingezet.

Waterkringloop

Het water wat nodig is voor de droger, wordt verwarmd door de zonnepanelen. De droger is ingedeeld in drie temperatuurzones; het hete water aan de bovenkant van de machine, het warme water in het midden en het koude water in het onderste gedeelte.

Op die manier is er sprake van een water kringloop. Het hete water wordt namelijk gebruikt om de was te drogen. Zodra dit water afkoelt, gaat het weer naar het ‘hete’ gedeelte. Hier wordt het water opnieuw verwarmd en dan begint het proces opnieuw.

Voordelig

Naast dat deze solardroger een milieusparende oplossing is, is het ook nog eens voordelig voor de energierekening. Vergeleken met de zuinigste wasdroger die op het moment beschikbaar is, de warmtepompdroger, is hij de helft zuiniger. Ten opzichte van een conventionele wasdroger scheelt het zelfs 80 procent in energiekosten!

Alternatieven

De solardroger heeft zijn naam uiteraard te danken aan de zonne-energie die wordt aangesloten. Er zijn echter ook andere milieuvriendelijke manieren van energiegebruik zoals biomassa of de cv-gestookte sierhaard. Ook deze alternatieven kunnen worden aangesloten op de wasdroger. Zo is er altijd een manier om energiezuinig de was te drogen! De solardroger is vanaf de herfst van 2012 in winkels te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *