AEG droger dood

Lampje

 • *****
 • 937
  • Bekijk profiel
AEG droger dood
« Gepost op: 16 oktober 2017, 14:00:16 »
Van Motorblok via PM,

Dag Lampje,

Ook bij mij was de drogeer ineens dood.
Kwam al snel uit op de R76 stuk (klopte, weerstand oneindig)
Dus heb ik er een 100 ohm tussen gezet en de LNK304GN vervangen.

De condensator, C15, heb ik even los gehad. Ik meette met een multimeter direct een weerstand oneindig. En daarna heb ik de spanning meten, weet het getal niet exact meer, maar het was een voltage dat afliep. Dus ik dacht, die is nog goed.
(kon 'm niet mee bestellen, anders had ik m gelijk vervangen)

Het resultaat bij aansluiten was als volgt:
heel even de verlichting van het bedienpaneel weer aan, en toen weer uit/ ratelend geluid uit de print/ opgloeiende R76 en dus  rook...

Heb je een idee wat er fout is/ of wat ik fout heb gedaan? En wat ik nog kan checken?
Ik kan op de print geen enkele aanwijzing vinden. Alle condensatoren zien er netjes uit. Wat ik ook vreemd vind is dat de eerste R76 helemaal geen hittesporen heeft achtergelaten, en de tweede wel.

Groet, Martijn
Met vriendelijke groet,

Lampje

Lampje

 • *****
 • 937
  • Bekijk profiel
Re: AEG droger dood
« Reactie #1 Gepost op: 16 oktober 2017, 14:20:20 »
Beste Martijn,

Waarschijnlijk heb je te meten C niet eerst ontladen voordat je hem hebt trachten te meten.

Denk er aan dat het wel een printkaart is waar regelrecht contact is met de 230 volt en er op de elco's vanwege de top van een sinus nog wel veel meer lading (wortel 2 maal hoger) op kan blijven staan en je een behoorlijke lel kunt krijgen.
Ik dacht zo uit mijn hoofd dat de C15 de afvlakcondensator was die de hoge spanningshelften af moet vlakken.

Je zou alle elco's moeten meten op capaciteit met een daartoe geschikte multimeter, anders krijg je problemen. Ook sneuvelt er wel eens een smoorspoel of een diode. Ook zou ik omdat de printbanen nog al teer zijn, ohms doormeten of de solderingen van de LNK allemaal wel goed zijn en de pennen wel degelijk zijn verbonden met verderop gelegen gemeenschappelijke contacten.  En het kan ook zijn dat bij de solderen van de LNK deze vanwege de grote warmteontwikkeling wederom overleden is. Dus kruislings solderen en nooit twee naast elkaar gelegen contacten achter elkaar.

Het verschil in ravage bij de  R76 is afhankelijk van hoe de Mosfet in de LNK defect geraakt is, hoeveel ohm bleef er over of was er zelfs volle sluiting. De R76 is echt de zekering van deze schakeling, die afhankelijk van de schade aan het achterliggende circuit min of meer zal ploffen, daarom mag je hiervoor dus ook geen normale weerstand gebruiken, want die kunnen in de fik vliegen.
Met vriendelijke groet,

Lampje

Re: AEG droger dood
« Reactie #2 Gepost op: 17 oktober 2017, 21:05:46 »
Bedankt voor je reactie.

Wat beteft het meten van de C:
Eerst nog vast op de printplaat (al een tijdje losgekoppeld van 220). Gaf 18 Ohm.
Toen los gehaald van de print, met multimeter direct oneindig. En daarna spanning meten, die dus meetbaar was en aflopend was.  Klopt mijn gedachte, dat de C dus niet stuk was?

En begrijp ik je goed, dat je schrijft dat de LNK de einige is die de grote "sluiting" kan veroorzaken?

Groet, Martijn

Lampje

 • *****
 • 937
  • Bekijk profiel
Re: AEG droger dood
« Reactie #3 Gepost op: 18 oktober 2017, 00:08:11 »
Nee, dat hoeft helemaal niet, een C kan ook in capaciteit zijn afgenomen en kan dus wel degelijk de balans in een schakeling verstoren. Ook kan een C die los ligt lang een lading vasthouden. Meestal is het wel het vermogensdeel van de LNK die de sluiting veroorzaakt, maar er zijn natuurlijk ook andere componenten die opgeblazen kunnen zijn zoals een zenerdiode  of een afvlak C maar een defecte diode geeft een wisselstroom op een C en daardoor een hoge belasting.

Dus het is niet zo eenvoudig. Maar meestal is de LNK de schuldige omdat deze normaal maar een zeer klein deel van het vermogen door snel schakelen aan de achterliggende schakeling toevoegt. En als dat schakelen afgelopen is dan krijgt de veiligheidsweerstand een veelvoud aan vermogen voor zijn kiezen en ploft
« Laatst bewerkt op: 18 oktober 2017, 00:19:06 door Lampje »
Met vriendelijke groet,

Lampje

Lampje

 • *****
 • 937
  • Bekijk profiel
Re: AEG droger dood
« Reactie #4 Gepost op: 5 november 2017, 11:11:38 »
En Martijn, hoe is het afgelopen?
Met vriendelijke groet,

Lampje