Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Lampje

Pagina's: [1] 2 3 ... 8
1
Wasdroger kapot en repareren / Re: Miele T7734 Type HT14
« Gepost op: 19 mei 2018, 12:34:12 »
Als dat het geval is dan is er in het circuit van de weerstandmeting ergens een hoge ohmse waarde.

Het is niet alleen de trommel die schoongemaakt moet worden, maar ook de ribben, dat zijn n.l. de tweede electrodes die meten.

Dit kun je doen door een paar handdoeken te drenken in schoonmaak azijn en dan in een tijdgestuurd programma laten draaien.

Dan zien er nog twee verdachten: dat zijn de koolborstels en de koolborstelstrippen rondom de trommel.

Bewegen de borstels goed? Zijn de banen schoon? Koolstof verwijderen.

Verbind de twee banen eens met een draadje en meet tijdens het draaien in een tijdgestuurd programma, waarbij je de draden van de borstels naar de printkaart loslaat, met een ohmmeter of de weerstand continue nul ohm blijft geven. Anders de borstelbaan met een kunststof schuursponsje en alcohol reinigen. En de borstel met een fijn schuurpapiertje tussen borstel en ring, terwijl de borstel op de ring rust, even naschuren door trommel heen en weer te bewegen, zodat de koolborstel exact de ronding van de trommel krigt en goed contact maakt.

Om uit te sluiten dat het niet de electronica is,die de fout veroorzaakt, zou je tussen de twee koolborsteldraadjes een weerstand van ca 8 Kohm kunnen plaatsen, dan moet de machine door blijven draaien op de automaat.

2
Wasdroger kapot en repareren / Re: Aeg T76485AH error E5E
« Gepost op: 18 mei 2018, 11:32:09 »
Ja Pieter, zonder gereedschap kun je gewoon niet klussen. Want dan blijft het klungelen.

Als je hem een beetje voorover zet dan komt het vuil wel naar voren, maar zonder straal reinig je de condensor niet want wat verderop zit waarschijnlijk allemaal vastgeplakt vuil. En je denkt wel dat hij droogt, maar voor hoeveel procent van de capaciteit. Alles moet goed schoon zijn. En daar zul je in moeten investeren. Een drukspuit voor de tuin kan ook goed helpen. Maar je moet de troep wel weg zien te krijgen en daarvoor is een natzuiger ideaal. Of je doet het in de tuin dat de natte bende niet uitmaakt. Maar kijk uit als je de compressor scheef heb gehouden zal hij 24 uur tot rust moeten komen. Anders heb je de kans op een total loss compressor.

3
Wasdroger kapot en repareren / Re: Aeg T76485AH error E5E
« Gepost op: 16 mei 2018, 19:16:20 »
Pieter,
er zijn een aantal zaken belangrijk.

Alle fijnmazige filters een nacht in de schoonmaakazijn en daarna uitsoppen met allesreiniger.
Dan de kanalen en ventilator met stofzuiger en rattestaart uitzuigen en vegen. Het pompcompartiment, pomp en vlotter schoonmaken. En de condensor uitspoelen met heet water, waarbij je het water wegzuigt met een natzuiger.

zie mijn ervaring Condensopvang en vlotter pompdeel grondig reinigen met warmwater (het laatste bericht)

en die van kersthaas

https://www.youtube.com/user/kersthaas/videos

4
Helaas heb ik van dit specifieke type geen servicemanual voor handen.

Maar ik verwacht niet dat het inschakelen van de test en diagnostische mode niet veel anders zal zijn.

zie https://youtu.be/uoSDx5jD768

Als je in de testmode bent ingeschakeld op stand 1 dan in een beweging door naar stand 10 zonder onderweg te stoppen. Dan lees je het foutgeheugen uit de startbutton zal een aantal keren knipperen in groen en een aantal in rood  is het bijv 6x en 2 maal dan is het foutcode 62 en daar kunnen we wat mee.

De fouten staan ook bij de site vermeld.

Geeft hij geen indicatie tank vol misschien?

5
Deze machine maakt het makkelijker, ik zie geen bewegende delen in de meting alleen twee vaste sensoren zoals ik zei, binnen de deur aan de onderzijde. Die zijn ook eenvoudig schoon te poetsen met azijn.

6
Bart, graag alle gegevens die op het plaatje rondom de deur staan.

Hoogstwaarschijnlijk is er een probleem met de vochtmeting, probeer het wasgoed eens te drogen met het tijdgestuurde programma 30 of 60 minuten. Blijft de machine dan wel draaien?

Afhankelijk van het type wordt het vocht (weerstand) gemeten tijdens de stilstand.

Of het is tussen de ribben en de trommel of via twee electroden die aan de binnenkant onder de deuropening zijn gemonteerd. Het geheel schoonpoetsen met schoonmaakazijn en daarna een tijdprogramma laten draaien met een paar handdoeken, die gedrenkt zijn in de schoonmaakazijn, doet vaak wonderen. Want wasmiddelen en speciaal wasverzachter laten een onzichtbare isolerende film achter op de electroden. Waardoor de electronica denkt dat het wasgoed droog is omdat er een hoge weerstand wordt gemeten.

Als dit allemaal goed is, dan kunnen de koolborstels nog een slechte geleiding veroorzaken. De aardingskoolborstel aan de achterzijde op de as en de meetborstel (afhankelijk van het type) aan de onderzijde of de voor-/rechts bovenzijde van de trommel.

Gebruik hiervoor een multimeter die je tegenwoordig de kop niet meer kost, Multimeter

http://www.wasdrogers.nl/forum/wasdroger-onderdelen/gereedschap-voor-reparatie/msg8225/#msg8225

 

7
Wasdroger kapot en repareren / Re: Aeg T76485AH error E5E
« Gepost op: 13 mei 2018, 20:21:03 »
Ik denk ook dat dat een juiste beslissing is, gezien de schade.

8
Wasdroger kapot en repareren / Re: Aeg T76485AH error E5E
« Gepost op: 13 mei 2018, 19:46:55 »
Ik heb een foto van een soort gelijke print, daar zit een smd weerstand R1, maar helaas kan ik niet lezen hoeveel ohm deze is.

9
Wasdroger kapot en repareren / Re: Aeg T76485AH error E5E
« Gepost op: 13 mei 2018, 12:25:06 »
De kosten van een complete invertorprint vallen me nog mee. https://shop.aeg.nl/Wassen/Drogers/Elektronica/PCB-inverter-wasdroger/p/1366240214

10
Wasdroger kapot en repareren / Re: Aeg T76485AH error E5E
« Gepost op: 11 mei 2018, 20:19:28 »
Aan de motor zitten 3 draden. de nul en een fase voor linksom en een fase voor rechtsom.
Elke fase staat in verbinding met een contact van de aanloopcondensator.

Ik denk dat we hier te maken hebben met een frekwentie omvormer die zelf zijn draaistroom maakt om een draaistroommotor op elk toerental en zowel links - als rechtsom te laten draaien. Want de drie windingen geven allemaal dezelfde ohmse waarde. Bij een asynchrone motor, zoals we gewend zijn, is het een optelling van waarden van twee windingen, die ook meestal ook nog eens niet gelijk zijn.

11
Wasdroger kapot en repareren / Re: Aeg T76485AH error E5E
« Gepost op: 11 mei 2018, 18:22:08 »
het lijkt er dus op dat de aan te sturen componenten wel goed zijn. De motor zou je los moeten testen in een draaistroomomgeving, maar dat hebben de meeste huishoudens niet. Maar nu de 3 spoelen een gelijke weerstand hebben zal deze wel goed zijn.
Dus gok ik er op dat de gestabiliseerde voeding nog steeds niet goed is. En moet het defect op de print te vinden zijn.

Met de LNK eens ohms door de alleenstaande poot samen met de kruislingse poot moet hoogohmig zijn, is deze laagohmig dan is hij gegarandeerd weer stuk.

12
Wasdroger kapot en repareren / Re: Aeg T76485AH error E5E
« Gepost op: 10 mei 2018, 20:28:10 »
Om spraakverwarringen te voorkomen. Over welke motor heb je het? is dat de trommelaandrijfmotor of de compressormotor?

En aan welke motor zit die elco die op de foto staat?

En hoe heb je bepaald dat de compressor goed op 230v draait?

13
Wasdroger kapot en repareren / Re: Aeg T76485AH error E5E
« Gepost op: 9 mei 2018, 20:31:28 »
Kijk eerst eens op het gegevensplaatje van de compressor. Is dit een compressor van 230 V 50 Hz ?dan is er geen probleem en kun je proefdraaien met een vreemde voeding die je op de twee draden zet die vanaf de print komen. (print wel losmaken) Dan zit de condensator nog hetzelfde aangesloten en zal hij de goede kant uitdraaien. Dan voed je ook nog eens de motor met de vreemde voeding en zijn de grote aan te sturen componenten getest. En dan is het meten wat de print nog doet. Waarschijnlijk is de spanning die er uit komt nul. Want het hart van de print is wel de gestabiliseerde voeding. Gemaakt door de linkswitch.

Door de kortsluiting kunnen er meerdere componenten zoals diodes en smoorspoelen zijn opgeblazen.

Er zijn ook kleine bedrijfjes die de print voor een zacht prijsje voor je willen repareren, hoewel ze er niet dol op zijn om reeds beknutselde printen te repareren zijn ze toch wel bereid om zonder garantie het alsnog te doen. Dan ben je klaar voor ver onder de 100 euro.

http://www.wasdrogers.nl/forum/wasdroger-kapot-repareren/aeg-lavatherm-protex-plus-t976851h-(91609715700)/msg8024/#msg8024

Heb je trouwens wel de capaciteiten van de startelco's van motor en compressor gemeten? Want die zijn essentieel voor het goed functioneren.

14
Wasdroger kapot en repareren / Re: Aeg T76485AH error E5E
« Gepost op: 9 mei 2018, 16:55:48 »
Ondanks het feit dat mijn gesoldeer er niet mooi uitziet is het wel allemaal correct, heb ze allemaal gecontroleerd met multimeter.

Juist door de toestand waarin ik de linkswitch aantref, luiden bij mij de alarmklokken en is hoogstwaarschijnlijk de linkswitch door het slechte soldeerwerk weer overleden.

Het is wat moeilijk om het een en ander uit te sluiten omdat de compressor waarschijnlijk een draaistroomversie is van 115 volt en je dus niet kunt voeden met een losse netvoeding. Ja, en als je geen risico's wilt nemen dan is de schroothoop de enige oplossing, helaas. Durf je de gok wel te wagen, dan heb je kans een prachtige warmtepompdroger te hebben, die toch wel in de duurdere klasse drogers thuishoort.

15
Wasdroger kapot en repareren / Re: Aeg T76485AH error E5E
« Gepost op: 8 mei 2018, 15:49:12 »
Pieter je schrijft zelf dat je niet solderen kan, dan moet je dat ook aan een ander over laten, want dit slaat werkelijk nergens op en dus zal de machine op deze manier nooit meer lopen. Dit doet mijn technische hart echt zeer! Het soldeerwerk is echt prutswerk. Deze speciale componenten soldeer je niet zomaar even. Ik zou eerst de cursus solderen eens helemaal doornemen.
Soldeercursus NASA


De Linkswitch zal weer overleden zijn en hoeveel verdere onderdelen gesneuveld zijn door de veiligheidsweerstand kort te sluiten, mag je raden.

Zeker voor een amateur is hier niets meer aan te redden. Je zou een nieuwe print kunnen kopen dan heb je voor een redelijk bedrag een warmtepomp condensdroger

16
graag de gegevens van het plaatje wat meestal rondom de deur zit.

17
Daar kunnen we lang en breed over discussieren, maar in blokken denken en testen moet je niet afhankelijk laten worden van een ander blok. Je moet als storingsmonteur blokken verdenken of uitsluiten. En je kunt van mij aannemen dat ik die manier van werken en ervaring na 55 jaar storingzoeken als mijn broekzak ken.

De servicemonteurs repareren zo'n kaart helemaal niet. Meestal is het een defect relais van € 1,80 en  de startcondensator van de compressor is wat duurder(tussen de 20 en 25 euro) Maar goed het zijn jouw centen.

Maar het is in ieder geval fijn dat hij het weer doet.

18
Wasdroger kapot en repareren / Re: miele professional defect
« Gepost op: 3 mei 2018, 19:50:45 »
Maak eens een foto van het gegevensplaatje zodat ik eens kan kijken wat er allemaal in die machine zit.
 En wat zijn de exacte defecten?
Alles is te maken, maar voor welke prijs?

19
Omdat je geen PNC nummer hebt vermeld kan ik niet specifiek naar jouw type droger kijken.
Over het algemeen wordt pomp gestuurd door een vlotterschakelaar die bij de hoge stand de stroom naar de print verbreekt. En wordt de pomp gestart. Als de vlotter niet gezakt is binnen 30 seconden, dan denkt de elctronica dat de tank vol zit en overstort naar het pompcompartiment.

Ik denk dat er iets tijdens het transport is gebeurd dat de vlotter vast zit of de microschakelaar niet goed schakelt.

Daar zal je het moeten zoeken. Maar om nou aan een nieuwe machine te sleutelen, omdat je niet kunt wachten, lijkt me heel onverstandig, want zelf sleutelen houdt in dat je de garantie verliest.

20
Ja dat is typisch de werkwijze van de servicedienst in grote blokken denken en dan nog niet weten of het in blok 2 of 3 zit.

Een versleten viltring van de afdichting komt daar dan als fout van blok 1, dan nog eens bij.

Met een vreemde voeding had ook zeker gesteld kunnen worden of het aan blok 2 of aan blok 3 lag .

Als jij 285 euro als een koopje ziet dan wordt jij daar maar gelukkig van. Helaas kijken deze blokkenspecialisten niet op component niveau en liggen daarbij de bedragen, waar wij blij van worden, op een heel ander niveau, zo'n factor 50 lager. Maar ja, zo heeft iedereen zijn eigen manier van blij zijn.

Maar ik blijf wel benieuwd wat het uiteindelijk wordt. Waarbij ik niet verwacht dat het probleem uit de compressor komt.

21
Probeer de fouten die in het geheugen staan te resetten, want die kunnen je ook knap dwarszitten.

Ga daarna testen met de testmode en kijk of de storing terugkomt. En kijk bij welke stand 10 of 11 de foutmelding van het geheugen zichtbaar wordt. Verder maakt het volgens mij weinig uit.

Want er moet eerst zeker gesteld welke fout er daadwerkelijk is.

22
Ja, de documenten spreken elkaar wel vaker tegen. Maar het is gewoon een kwestie van uitproberen, stuk gaat er niets.

Deze man heeft alle servicedocumentatie in huis, omdat het een professional is en daarvoor dik betaalt, en zelfs hij weet het niet exact, wij moeten het hebben van wat we op het net bij elkaar hebben kunnen sprokkelen, want de fabrikanten zijn niet scheutig meer met documentatie  en beschermen hun eigen servicedienst, die werkelijk goud maken.

23
Mooi om te horen dat ze beschikbaar zijn, je zult maar 3 maanden moeten wachten op zo'n klein onderdeeltje.

24
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm Protex geeft foutcode EHE
« Gepost op: 19 april 2018, 21:47:54 »
Dat is mooi om te horen Stroo.

Niet alleen jij, maar ook wij worden daar blij van.

Je toch op afstand kunnen bemoeien met "sleutelen" en geen vuile handen krijgen, een mooiere hobby is er niet.

25
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 19 april 2018, 19:08:10 »
Het lijkt er op dat dus alles goed functioneert, het afschakelen van de compressor is normaal aan het eind van de cyclus, dan gaat de anti kreuk fase in waarbij het wasgoed afkoelt de damp alsnog verdroogt en de temperatuur daalt en de beweging zorgt dat de kreukels minimaal zijn.

Als de trommel voller geladen wordt dan zal de compressor niet door het regelsysteem worden afgeschakeld. Want met een vollere trommel wordt meer vermogen van de compressor gevraagd dus zal hij juist blijven draaien. Bij een nagenoeg lege trommel zal hij dat gaan doen.

Wat echter wel kan dat een beveiliging ingrijpt zoals de overbelastingsbeveiliging op de compressor.

Ik kan jouw meting niet helemaal volgen. Je zet de meter op doorlaatspanning dat is een stand om de drempelwaarden van halfgeleiders te bepalen en dat doe je in spanningsloze toestand. Als je de machine onder spanning hebt, dan mag je alleen  spanningen of stromen meten. Zoals een spanningsval over een relaiscontact van bijv. een verwarmingselement. Zo kun je zie hoe rot of je contact is onder bedrijfsomstandigheden. Dat moet in principe nul zijn. als er wel een spanningsval wordt gemeten dan wordt er in de contacten een vermogen gedissipeerd en krijg je de problemen, zoals loszittende solderingen of uitgebrandde relais. Alle vermogensmetingen gaan wel in wisselstroom. Bij de condensator van de compressor krijg je wat vreemde waarden want dat heeft te maken met het niet in fase lopen van de stromen in spoel en condensator. De stroom in de spoel ijlt na en die van de condensator ijlt voor, samen worden de stromen vectorisch opgeteld, maar dat is nog al ingewikkeld om even uit te leggen. Maar optellingen van metingen kunnen hier echt niet, dan ga je de bietenberg op. De compressor doet het dus gewoon.

26
Volgens de nu voor mij beschikbare gegevens is het hier ook de positie 10 waar je in de testmode de storing moet resetten.

9.3 Cancelling the last alarm memorised
It is good practice to cancel the alarm code from the memory:
 After reading the alarm, to check whether it is repeated during the diagnostics cycle.
 After effecting repairs to the appliance, to check whether it is repeated during testing.
1. Start diagnostics mode.
2. Turn the programme selector in a clockwise direction to position ten.
3. Press the Start/Pause button and the button immediately to the left of it simultaneously.
4. Hold the buttons down for approximately 5 seconds.
5. After deleting, E00 will be displayed.

27
Ik kom met die verwijzing op heel andere zaken, dus waar komen die gegevens vandaan?


Alarm
description:


E32

Conductimetricsensing oscillation frequency.
too low

E62

Compressor relay failure

E63

Compressor automatic thermostat

E64

Compressor sensing failure

E65

Main Fan relay failure


Bij een vervuilde machine kan het goed zijn dat er twee fouten naast elkaar zijn. Het meetsysteem van de vochtigheid is een bekend probleem.

Het andere heeft meer te maken met de verhitting in de machine.

Hoogstwaarschijnlijk blijft deze fout toch in het geheugen staan, zoals dit bij de oudere types ook het geval is.

28
Bij de oudere modellen is het naar stand 10 draaien en dan de beide knoppen 5 seconden drukken. Misschien dat dat helpt.

In het filmpje heeft hij het er wel over, maar spreekt zijn vermoeden uit. Dus luister nog maar een keer.

30
Rob, ik wil je mijn ervaringen niet onthouden

Condensor schoonmaken, mijn ervaring

Multimeter

Het kan goed zijn dat de storing in het geheugen is blijven staan, dat moet je dan nog resetten.

https://youtu.be/hEf9YByHjc431
Wasdroger Onderdelen / MULTIMETER
« Gepost op: 15 april 2018, 11:36:31 »
Multimeter

Je zult er geen raketten mee door kunnen meten, maar een wasdroger heeft geen dure apparatuur nodig om een contact  door te meten, of eenvoudige storing te vinden.

Een servicemonteur kost minstens 40 keer meer.

Bij de Action gezien, voor deze prijs, kun je hem zelfs weg gooien na de reparatie.

https://photos.app.goo.gl/P8axvXPwDkHUWwJk1

33
Als je wilt repareren aan electrische apparatuur dan is wel het minste dat je investeert in (eenvoudige) meetapparatuur. Het alternatief is dan de servicemonteur.

Het dagelijks onderhoud is blijkbaar niet gedaan, want anders was de machine niet zo verstopt geweest. Het draaien zonder filters is vragen om moeilijkheden, dan komt het stof te zitten waar je er helemaal niet meer bijkomt.


Heb je de schoepen van de ventilator ook gereinigd en zijn de kanalen achterin ook schoon? Tussen de ventilator en de trommel?
Waarschijnlijk zit de verdamper/condensor gewoon verstopt met vastgeplakte pluizen. Dat is alleen te reinigen als je de beschikking hebt over een fijn warmwaterstraaltje (afvoerreinigingssetje)en een natzuiger.

Ook moet het compartiment onder het geheel van verdamper en condensor van vuil worden ontdaan. Dat kun je door warmwater in het compartiment van de condensbak te gieten, dat komt dan door de overstroomleiding uit in het pompcompartiment en als je de machine licht voorover zet, stroomt het met het vuil samen naar de natzuiger waar je aan de voorzijde het vuil en water wegzuigt.

Heb je echter geen spullen, dan niet aan beginnen.

De foutcode duidt op oververhitting vanwege te weinig luchtdoorstroming

34
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 12 april 2018, 15:23:37 »
Ja ik moet het hebben van de kwaliteit van de foto's.

Ja als je dat toen gedaan had was je al een 2 maand eerder uit de problemen misschien.

35
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 12 april 2018, 00:26:39 »
Een goede soldering herken je aan weinig tin wat met een holle boog tegen de geleider opkruipt en een glanzend oppervlak heeft. Is er een doffe ring rondom de geleider dan is het al verdacht. Je moet echt met een loep en veel licht kijken en bij twijfels solderen.
Een dof oppervlak geeft vaak aan dat de component bewogen is tijdens het afkoelen. De z.g. koude lassen. Ook haarscheurtjes, hoe klein ook, duiden op een slechte verbinding. En bolle verbindingen met veel tin duiden er op dat de verbinding niet goed op temperatuur is geweest, niet voldoende gevloeid heeft en slechte verbinding kan maken.

Ik kan niet alle verbindingen goed zien omdat de scherpte niet helemaal optimaal is bij het uitvergroten, maar ik zie toch wat verdachte verbindingen bij de relais.

https://photos.app.goo.gl/c0fwMN5taMIdXX1b2

https://photos.app.goo.gl/cfKjML49ZbAH5gk42

https://photos.app.goo.gl/mbrw43V6iA6dBZ9H3

Soldeercursus NASA

36
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 11 april 2018, 17:29:50 »
Maak eens een goede foto met veel licht van de plekken die ik eerder aangaf waar de relais zitten in hoge resolutie en parkeer die op het net.

Alleen een geoefend oog herkent slechte solderingen, voor mijzelf weet ik dat, maar hoe jouw ervaring in deze is, is voor mij onbekend. Dus bij twijfel gewoon solderen.

Daarvoor zit waarschijnlijk geen aparte thermostaat, maar wordt door de processor via de temperatuur van het heet gas bewaakt. Als deze te heet wordt, dan wordt de compressor gekoeld.

Al eerder heb ik in dit topic gewezen op het testen van de NTC, die zit aan de linker zijde tussen de beide helften van condensor en verdamper in.

37
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 11 april 2018, 14:51:24 »
Voor ik ga solderen, even een stap terug: Als ik de contacten van mijn multimeter (op de stand 'Ohm' uiteraard) op de contacten J9.1 en J10.2 zet, dan meet ik een oneindige weerstand. Waar duidt dat op???

Dat de kring onderbroken is, dan zijn er meerdere mogelijkheden: de weerstand is defect, maar hij loopt ook nog via een russtroomcontact van het relais. Dat losse solderingen kan hebben of een slecht contact.

Citaat van: domesticus71
Die weerstand waar R92 bij staat zit inderdaad in het circuit tussen J9.1 en J10.2. Die weerstand lijkt in orde (geen brandsporen of iets dergelijks). De code is bruin(of rood)-zwart-groen-goud, wat (volgens mij) duidt op een weerstandswaarde van 1 MegaOhm (of 2 MegaOhm) en niet 820 (of 1640) Ohm.

https://photos.app.goo.gl/OskwwEcrs2B0TsGJ3

Als ik de contacten van mijn multimeter aan weerszijden van de weerstand zet, meet ik een weerstandswaarde van nagenoeg 0 (00.4 Ohm als ik de draaiknop van mijn multimeter op een meetbereik van 200 Ohm zet). Maar hier moet ik denk ik geen waarde aan hechten, omdat de elektrische stroom via een andere weg kan lopen?

Ja je kunt altijd overal doorheen meten, dus als je het zeker wilt weten dan even los solderen en na testen eventueel terugplaatsen.

En de weerstandswaarden zijn ook geen garanties en dat dit bij jouw type droger best eens iets anders zou kunnen zijn. Het schema is meer een houvast in welke richting je zoeken moet.

Ik verdenk nog steeds de solderingen van de relais en/of de contacten

Om zeker te stellen of je op de juiste plek zoekt zou ik de bekabeling naar de ventilator even volgen.

38
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 7 april 2018, 18:45:19 »
Dat zou ik zo ook niet kunnen zeggen, vanuit de genoemde punten moet je het spoor gewoon volgen en dan moet je hem tegenkomen.

zie het schema: https://photos.app.goo.gl/l2GOIPNyiH6bGGS23
 hij zit via een verbreekkontakt van een relais naar de plug

Zijn werkelijk alle solderingen goed en glad? Want ik kreeg de indruk dat er een paar wat slecht waren, maar de foto is helaas niet van een hoge resolutie en kan het dus niet hard maken. Maar bij twijfel, gewoon doorsolderen, daar doe je niets kwaad mee.

39
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 7 april 2018, 13:32:36 »
Op de printkaart staat zowel een Plugnummer als ook bij begin en einde een contactnummer
zie de gele omcirkeling

https://photos.app.goo.gl/ZGvTUunvEUIX1SU43

en de soldeerzijde

https://photos.app.goo.gl/bDrMigAvM1raBPOs1

Ik heb de relais er in getekend, speciale aandacht voor de maakkontakten van deze relais, die willen nog al eens problemen geven.


40
Ik ga er vanuit dat jouw relais ook 12 Volt zijn dan maakt de kleur niet zo veel uit. De relais in de shop zijn vaker zelfs iets beter.

41
Ik vond op YouTube nog een mooi filmpje over hoe snel te solderen.

De professional gebruikt dan wel tools die wij niet hebben zoals een hete luchtkanon en een soldeerbout met afzuiger. Maar met het Soldeerhulpstuk verwijderen LNK en TNY, krijgen we hem ook los. zonder de banen te beschadigen. En met litze of een tinzuiger, krijg je de individuele soldeerpunten ook schoon. En ook is duidelijk te zien, wat de invloed is van soldeerflux, hoe razend snel dit dan wel kan gaan en met schitterende vloeiingen.

Professional Surface Mount Soldering: Remove & Replace SOIC 14

Met andere woorden neem hier een voorbeeld aan en vertaal het aan de voor jouw beschikbare middelen.

Waarbij de snelheid van solderen zeer belangrijk is en blijft.

42
Zo zie je maar weer dat de aanhouder gewoon wint en jouw droger weer "handtam" is, en dat zonder gigantische kosten.

43
Wasdroger kapot en repareren / Re: Beko DPU 8360 x
« Gepost op: 1 april 2018, 16:59:11 »
Als de pomp dus goed functioneert, dan is dat afgevinkt. Ik weet niet wat je bedoelt met schoonmaken, maar het hele bodemcompartiment kan vervuild zijn en krijg je alleen schoon door langdurig te spoelen en met een natzuiger af te zuigen. Ik ga er van uit dat je de afvoer op het riool hebt aangesloten. Dan zou je ook via de condensbak opening warm water kunnen vullen. Vul de bodem eens met een paar centimeter water en beweeg de machine eens heen en weer, zodat het in hoekjes verstopt vuil ook los komt. Ik denk dat het vervangen van de unit weinig zal brengen. De afvoerslang zou nog verstopt kunnen zijn. ik ken helaas de Beko niet, maar de meeste vlotterschakelaar werken net andersom als je zou denken. Als de vlotter hoog komt dan verbreekt het contact. De stuurprint zal dan de pomp starten en moet de sump binnen 30 seconden leeg zijn. Is dit niet het geval, omdat de tank terugstort via de overloop van de tank, dan zakt het niveau niet tijdig en krijg je alarm.
Als de tank niet meedoet, dan ligt het eigenlijk altijd aan de vervuiling van pomp en vlottercompartiment.

44
berichten hebben elkaar gekruisd, kijk nog even naar de aarding neem daarvoor wel een polsband met een ingebouwde weerstand. Jezelf met een koperdraad aarden aan bijv de CV of randaarde wandcontactdoos is namelijk levensgevaarlijk.

45
Dan is de mosfet goed maar nog geen bewijs dat de chip goed is, ik gok er op dat de IC door het solderen overleden is. Heb je jezelf wel geaard met een polsbandje tijdens het werken met de chip? Want een statische lading kan ook je chip hebben opgeblazen.

Dus gooi er een paar centen tegenaan en vervang hem nogmaals.

Ontdoe de print van soldeer, zet de chip vast met plakband gebruik wat extra flux voor printen om de snelheid van vloeien te bevorderen. te bestellen bij Flux voor solderen


Plak het IC vast op de print met een stukje tape, zodat het niet meer schuift, en begin met een pootje te solderen en ga dan kruislings naar het volgende punt, tussentijds af laten koelen en nooit twee naast gelegen aansluitingen achter elkaar solderen. Kijk de film over het goed Solderen op print Universiteit Manchester46
Heb je de source-drain verbinding al ohms gemeten?

47
Oh oeps, ik liep technisch een beetje achter, deze is heel wat veiliger daar de electronica van de print niet meer direct met het lichtnet verbonden is. Dank voor de correctie.

48
Om je een indruk te geven van het schema zie de datasheet. Het principe blijft hetzelfde alleen de fabrikanten passen de dimensies aan aan hun omstandigheden, helaas klopt de nummering niet maar wel de verbindingen.


(bron: datasheet LNK362/364) blad 4 figuur 5 stroomkringschema P/G versie


49
Hoe elektronica solderen?
Deze video zou ik ook even bekijken en op sloopprintmateriaal eerst even oefenen om snelheid te krijgen.

50
Je was me even te vlug af,
ik had wat probleempjes om de link te zetten maar hij staat nu in vorig bericht

51
Nou Lampje was al bezig en dacht ook dat het soldeerwerk nogal wat moeite had gekost en wat te lang geduurd had gezien de grote bulten tin, het is allemaal niet lekker gevloeid.

Daarnaast heb ik lichte twijfels over een voor ons bekende probleemplek in de relais, kijk daar ook eens goed na  en soldeer ze eventueel door.

https://photos.app.goo.gl/m7zBAQmDbGceoagu7

Het doormeten van de LNK kun je doen op de alleenstaande poot en dan diagonaalsgewijs met de andere kant. Je meet dan de source drainverbinding met de Mosfet, deze moet hoogohmig zijn. Is die dat niet dan maar even voorzichtig uitsolderen en doe dat met het hulpstukje wat ik daar voor ontwikkeld heb om alle pootjes gelijk te verwarmen, zodat je geen losse sporen krijgt. Want die heb je zo te pakken.

http://www.wasdrogers.nl/forum/wasdroger-kapot-repareren/lnk-desoldeerhulpstuk/msg6855/#msg6855

52
Blij te horen, dat we weer iemand blij hebben kunnen maken.

53
Deze machine is met een losse vochtsensor uitgerust en zit aan de binnenkant bij de trommel

https://shop.aeg.nl/Wassen/Drogers/Elektronica/Vochtigheidssensor-wasdroger/p/1366029104

Deze zal hoogstwaarschijnlijk door resten wasmiddel en wasverzachter zijn voorzien van een isolerende laag. Stevig schoonmaken met schoonmaakzijn. Je zou kunnen testen met een weerstand tussen beide delen van ca 8 kilo-ohm of de machine dan wel door wil blijven draaien

54
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm Protex geeft foutcode EHE
« Gepost op: 27 maart 2018, 14:09:55 »
Die had ik al genoemd in mijn bericht van 21 maart 2018, 21:21:10

55
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm Protex geeft foutcode EHE
« Gepost op: 27 maart 2018, 12:56:02 »
Het langwerpige relais en de naastliggende vierkante zou ik vervangen. (waar de gele cirkels om zitten)Want het losgaan van de soldering heeft een oorzaak, verhitting van het geheel door slechte contactovergang inwendig.  Het is altijd het maakkkontact wat dit soort ellende veroorzaakt. Om de kosten zou ik het niet laten want door solderen lost het even op maar kun je over korte tijd weer opnieuw beginnen

56
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm Protex geeft foutcode EHE
« Gepost op: 26 maart 2018, 12:57:22 »
https://photos.app.goo.gl/xeAHQNUqHOPjDBTr2

Ja zo kan ik tenminste iets zien, waarbij aangetekend moet worden dat je zelf ook alle grote contacten nog even met goed lamplicht en een loep nog even inspecteert op haarscheuren.


De geel omcirkelde contacten zijn zeker slecht.
Het veiligheidsrelais lijkt helemaal losgebroken, dus deze zeker vernieuwen en het dichtstbijzijnde andere relais heeft zeker 2 slechte solderingen op de vaste contacten. Dus ook vervangen en niet alleen doorsolderen. Bij de andere relais heb ik niet direct wat kunnen ontdekken, maar het is van een foto, dus geen garantie dat het goed is.

Het vervangen van een relais.

Als eerste: forceer niets!!!

Koop soldeerlitze of een zuigpompje en desoldeer alle contactpunten tot alle pennen los zijn en wrik dan heel voorzichtig het relais onder beurtelings verhitten van de contacten los. Achter gebleven tinresten verwijderen door een koperdraadje door de gaten te bewegen middels verwarming van de soldeerbout. De koperbanen op de print zijn erg kwetsbaar.

Zie verschillende filmpjes op YouTube

Solderen op print Universiteit Manchester
Solderen voor beginners
sporen defect reparatie
58
Zou je daar eens een hoge resolutie foto van op het net willen zetten en de link hier?

59
Wasdroger kapot en repareren / Re: Wasdroger AEG T75848 dood
« Gepost op: 22 maart 2018, 10:54:46 »
Nee Jesper,
het is net andersom.

Het is meer het kip en het ei verhaal.

De vermogensschakelaar (een Mosfet) in het IC gaat stuk door de inschakelverschijnselen en doordat hij de stroom dan niet meer afknijpt blaast hij de veiligheidsweerstand op.

Als je de weerstand verzwaart, waardoor er minder aanloopstroom gaat lopen is de kans, dat de LNK uitbrandt vele malen kleiner.

Ik heb nog niemand gehoord, die na het verzwaren van de veiligheidsweerstand, ooit nog een uit elkaar gespatte LNK heeft gehad. Want vergeet een ding niet, de LNK kan zeer heet worden onder normale omstandigheden. Er zit inwendig een temperatuurbeveiliging in die pas aanspreekt als de temp boven de 144 graden komt. De veiligheidsweerstand is niet de oorzaak van brand, die is er voor ontworpen, daarom mag je ook geen willekeurige weerstand gebruiken. Maar het is de LNK die in brand vliegt en/of explodeert.

De meeste electronische of elektrische componenten gaan defect door de inschakelverschijnselen. Zelfs een ouderwetse gloeilamp geeft meestal de geest bij het inschakelen.

Zo kan een LNK eruit zien, die gelukkig op tijd de geest geven heeft en rondom liggend stof niet heeft laten exploderen

https://photos.app.goo.gl/VikGrfaRrYPXN6W73

En hier een voorbeeld, wat een slechte soldering van een relais kan doen. Deze is het gevaarlijkste, want de lasvlam die hier ontstaat blijft geleiden en dus doorbranden. De ontwikkelde warmte komt niet meer naar het element, maar naar de printkaart met zijn stoffige omgeving.

https://photos.app.goo.gl/7kiyqOAoyJL5KfNI3

Dus daarom is het zo belangrijk dat duidelijk in de meterkast staat aangegeven op welke groep(en) je witgoed staat te draaien, zodat je bij een klein beginnend brandje op afstand ervan de spanning af kunt zetten. Want rookontwikkeling verspert jou gewoon de weg.

Het brandgevaar ligt bij wasdrogers op de loer. Zeker bij achterstallig onderhoud en de drogers met verwarmingselementen. Dus een rookmelder in de buurt is gewoon noodzaak. Ja, in de badkamer zal dat niet werken, maar op de overloop wel. En laat je niet leiden door verkeerde zuinigheid, want 's nachts wassen en drogen, omdat de stroom goedkoop zou zijn, kan je heel duur komen te staan.

En trouwens wie heeft er de gebruiksaanwijzing gelezen, waarin staat dat je een droger nooit mag stoppen, als je het wasgoed er niet onmiddellijk uithaalt?


60
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm Protex geeft foutcode EHE
« Gepost op: 21 maart 2018, 21:21:10 »
https://photos.app.goo.gl/rdQjLX0JKgagxc7A3

Waarschijnlijk heb je te weinig licht op de print gehad, want hij blijft te vlekkerig. Ik heb wel de relais er in getekend en de pijltjes geven aan welke contacten het eerst heet worden dat zijn de vaste maakcontacten. Deze doorsolderen brengt hem dan weer tot leven. Maar dat is simtoombestrijding want het contact heeft weerstand en zal hitte blijven genereren. Waardoor je over niet al te lange tijd de zaak weer uit elkaar kunt trekken. Dus gewoon de relais vervangen. EHE staat voor het veiligheidsrelais dat is de langwerpige aan de zijkant. Kost bij maak mijn witgoed nog geen 5 euro.

Relais 12v 10A
Relais 12v 16A

61
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm Protex geeft foutcode EHE
« Gepost op: 21 maart 2018, 17:51:49 »
Zou je de foto's in hoge resolutie ergens op het net willen parkeren en de link op het forum zetten?

Want bij het uitvergroten zie ik alleen maar vlekken en kan daar dus niets mee. Graag opnames met goed lamplicht en niet flitsen.

62
Ja Jackie,

dat had je me niet verteld, dat je met je wasdroger probeerde de garage te verwarmen.  ;)

Maar goed, ik ben blij dat het beest het weer doet.

Graag gedaan.

63
Hij zit waarschijnlijk op de hete leiding van de compressor in een metalen busje, waarschijnlijk vastgezet met een veertje. Het is gewoon een ronde pen in een gat met een stekker. Maar ik ben nog niet veel wijzer over wat je nu allemaal onderzocht hebt. Storing zoeken moet je systematisch doen, niet als een kip zonder kop. Als de compressor dan toch wel warmte en koude afgeeft dan kan het toch niet anders zijn als dat de luchtcirculatie verstoord is? De warmtewisselaar krijgt wel aangeboden maar het wordt niet omgezet naar de lucht. De filters moeten microscopisch schoon zijn er mogen geen vette resten van wasverzachter of zeepresten in de mazen zitten, want dan zijn ze verstopt en laten ze geen lucht door. Dus een nachtje in de azijn en dan met een vet sopje van allesreiniger nog eens afborstelen. Allemaal!!!

Heb je de warmtewisselaars net zo behandeld zoals deze man het in het filmpje gedaan heeft?
Bosch Warmtepomp droger storing waterreservoir helemaal uit elkaar gehaald en schoongemaakt


64
Hoi Lampje,   De compressor wordt trouwens wel warm maar niet zo warm dat de ventilator aanslaat.

De ventilator werkt alleen maar als de compressor te heet wordt, ik heb hem bij mij nog nooit horen draaien. Want dat is alleen voor nood want dat komt de energieefficientie niet ten goede.

65
Je was me te vlug af was nog bezig foto's bij elkaar te sprokkelen, zie laatste bericht.

Zo ingewikkeld is het niet, maar zie het in het volgende filmpje:
How to test a NTC Sensor washing machine, Tumble Dryer, Dishwasher Etc66
Dat zou goed kunnen, maar dan ga je te veel in detail. Want het kunnen ook slechte solderingen, een defect relais of een slechte kabel zijn. Is het de regeling die niet deugt of is het de compressor? Maar het is net wat je wilt. Meet de weerstand eens bij de omgevingstemperatuur en hang hem dan eens in kokend water en kijk wat dan de weerstand is. Waarschijnlijk is het een NTC van 4k8  zie de lijst van waarden.

http://www.wasdrogers.nl/forum/wasdroger-onderdelen/ntc-thermistor-omrekentabel-4k8/

de NTC kun je er met gepast geweld gewoon uitdraaien, hij zit vast met warmtegeleidende pasta wat je er niet af moet halen, doe er een plastic zakje om en dompel hem in heet water. En kijk wat de weerstand wordt.

https://photos.app.goo.gl/396tqJcOnZw6lLck2


67
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T59850 droogt was niet
« Gepost op: 19 maart 2018, 23:39:55 »
Je hebt een warmtepompdroger met een condenssysteem
Dan zul je eerst een paar zaken aan moeten pakken voordat we daar een zinnig antwoord op kunnen geven.

De machine moet geheel worden uitgezogen en de nare hoekjes met een kwast. Pompcompartiment en vlotterkamer ontdoen van blubber. De 3 filters een nacht in de schoonmaakazijn laten weken en daarna reinigen met allesreiniger.
De trommel inwendig goed reinigen met schoonmaakazijn, zodat de vochtmeting weer functioneert. Ook de condensor vanaf de voorzijde schoonmaken met warmwater waarbij een natzuiger het water uit de onderste bak wegzuigt. Geleidebaan van de meetkoolborstel buitenzijde trommel reinigen en eventueel met een schuursponsje schoonmaken. Meten of de aardingskoolborstel aan de achteras goed contact maakt.

68
Wasdroger kapot en repareren / AEG T59850 droogt was niet
« Gepost op: 19 maart 2018, 23:29:05 »
Van Bolidessa in PM

Beste dames, heren,
Eerst de gegevens
Merk: AEG
Soort: Wasdroger
Mod: T59850
Type: P502867
Prod.nr: 916 096 535 00
Ser.nr: 01435130
 
De wasdroger droogt de was niet, het wordt wel lichtelijk warm en het gaat condenseren.
In de trommel wordt het een beetje nat.
Ik weet niet wat kapot is en ik weet niet welke stappen ik moet nemen.
Kunt u mij daarin adviseren?
Kunt u aangegeven wat er gerepareerd moet worden?
Zijn andere zaken waaraan ik moet denken?
Wat denkt u dat het gaat kosten?

69
Nee, dat is voor een leek niet te zien. Daar zul je goede foto's van moeten maken van beide zijden. Met goede belichting die je bijv. bij google foto's parkeert en de link daarvan op het forum zet. Gecomprimeerde foto's kunnen we niet uitvergroten. Ook geen flitsfoto's want dan zien we vaak slechte solderingen niet.

Maar probeer eerst eens in grote blokken te testen. Het is of de compressor of de sturing vanaf de print. Dat is met een beetje technische kennis goed te doen. Dan hoef je niet de hele print te slopen.

Bosch Siemens wasdroger Printplaat reparatie Printplaat verwijderen witgoedmonteur

Warmtepomp droger storing waterreservoir

Bosch Siemens Trockner reinigen Tipp um Fehlern vorzubeugen/dryer70
Jacky,

mijn eerste verdenkingen gaan niet richting compressor. Als er ijs gesignaleerd is op de uitgang van het expansieventiel dan heeft hij gas samengeperst. Dat kan niet anders. Draait de compressor wel de hele tijd? Dat valt vaak niet op door het lawaai van het geheel. Want het kan ook zijn dat de electronica fout geinformeerd wordt door een foute NTC sensor. Waarschijnlijk zit die op een van de koperen leidingen van de compressor aan de warme kant. Sluit eens een proeflampje aan op de voeding van de compressor zo kun je bewaken wanneer hij afvalt. Maar het kan ook zijn dat er een relais slechte contacten heeft, of de print soldering losgelaten is, waardoor de compressor niet aan zijn vermogen komt. Meet de spanning eens met een multimeter op de compressor. Krijgt hij wel de volle 230 volt?

Ik weet niet hoe handig of je bent met elektra, maar je zou ook de compressor inclusief startcondensator op een vreemde voeding aan kunnen sluiten, om zeker te stellen dat de compressor goed is en de fout uit de printkaart komt.

71
Ja, deze droger werkt niet met een vlotter maar met niveau electrodes.
Ik zie dat deze machine de ventilator op de as van de aandrijfmotor heeft zitten. De compressor kan zijn energie dus niet voldoende kwijt, want ijs aan de buitenkant is dus verlies.

Zo te zien lijkt dus de compressor dus goed, wordt de koperen pijp aan de achterzijde wel heet?
De ventilator die de compressor koelt moet in principe alleen maar draaien als de compressor te heet wordt.

Dan moet er wat zijn met de luchtcirculatie. De waaier van de fan zou los gelopen kunnen zijn van de as. De waaier kan vervuild of vervormd zijn, waardoor zijn capaciteit afneemt. Of missen er vilten afdichtingsringen rond de trommel?
Maar wat ook goed kan, is dat de circulatiepluizenfilters, microscopisch gezien, verstopt zitten en de doorstroming van lucht verhinderen.

Zet ze eens een nachtje in de schoonmaakazijn en sop ze daarna nog eens goed met allesreiniger.

72
Jackie,
Ik weet niet wat je allemaal uit elkaar gehaald hebt. En wat je onder verhelpen verstaat.  Maar ik denk dat jouw probleem richting vervuiling pomp en vlottercompartiment moet worden gezocht. De vlotter kan in de bovenste stand vastzitten. Zitten alle stekkers weer goed vast?

Een warmtepomp droger heeft geen verwarmingselement maar een koelcompressor, waarvan dubbel gebruik gemaakt wordt, de hete gassen om vocht op te nemen in de warme lucht en de koude expanderende gassen door te koelen, waardoor lucht vocht verliest en ontvochtigd wordt.

Hoe werkt warmtepompdroger

73
Ja Bennie, maar ik mag het niet meer voluit zeggen ;D

74

het verwarmingselement stofzuig ik regelmatig, 1 keer per half jaar of zo.

Het deur openen en er nog wat bijgooien word hier bij mij thuis veelvuldig toegepast.

dat verklaart waarschijnlijk ook dat ik in 5 jaar tijd er al drie nieuwe verwarmingselementen
in heb geschroefd. In alle drie de gevallen was het element gewoon in orde maar de beveiligingsthermostaat
was defect, en dient dus met element en al vervangen te worden.


Schrijf eens met een potlood op de achterkant wanneer je het element schoon zuigt, wedden dat 6 maanden korter is als dat je denkt?

Een verwarmingselement wat door de hitte corrodeert, daarvan zullen de draden dunner worden, waardoor hij nog heter wordt en nog meer corrodeert en zo is de sneeuwbal aan het rollen. En als ik de prijs van de elementen zie, dan zijn zij ook niet helemaal gratis.

Een dure leerschool voor het niet lezen van de gebruiksaanwijzing.

75


De droger word wel warm maar als ik het programma onderbreek om
er nog wat kleding in te gooien dan geeft de droger een foutmelding namelijk EHO


DOE DIT NOOIT!!!!

Dit type droger kan vanwege de stofophoping in de elementen nogal brandgevaarlijk worden.

Als de trommel loopt en de elementen hun warmte af kunnen geven aan de lucht, dan kan het goed gaan als de elementen regelmatig van stof worden ontdaan.

Maar als je de deur opentrekt verbreekt het veiligheidsrelais alle voedingen en stopt de ventilator dus ook en kan het element zijn warmte niet meer kwijt en gaat gloeien. De kans is dan zeer groot dat de droger in de brand vliegt, omdat stof nogal explosief is.
En voor je het weet staat je droger in de fik.
https://photos.app.goo.gl/8bDY5Brf95aec78m1

76
De EH foutcode slaat over het algemeen op een storing in de sterkstroom voeding, dat kan ook bij het ingangsfilter bij de kabelingang ontstaan en natuurlijk ook op de print.

Het doorsolderen van de slechte verbinding die je gedaan hebt is alleen simtoombestrijding, want je hebt de oorzaak niet opgelost. De oorzaak is een slecht contact in het relais tussen vast en bewegend contact, waardoor de hitte via de kortste weg naar buiten gaat en het soldeercontact losbrandt. Dat is wat hier gebeurd is.

Dus opnieuw vast solderen lijkt het probleem op te lossen, maar is slechts van korte duur.

Dus vervang de relais als je de zaak toch open hebt liggen en neem het rechthoekige veiligheidsrelais ook mee, want die krijgt de hoofdstroom voor zijn kiezen.

voor de relais:

Relais 12v 10A
Relais 12v 16A


Je ziet, het zijn niet echt de kosten die het doen.

77
Ja Ed, dat is voor ons een heel bekend plekje. Het vaste maak contact van het relais

zie de tekening

https://photos.app.goo.gl/L22lRXLcX00KDPCr1


78
Ed,

ik begrijp jouw verhaal niet helemaal.

je zegt:
stekker 1 gaat naar een metalen sensor op het verw-element, deze heeft waarde van 6,07 al ik ohm meter op 20 k zet.


De beveiliging op het element zelf geeft waarde van 0,02 dat is volgens mij in orde.

Volgens de onderdelen lijst van het toestel zit er maar 1 thermoschakelaar op jouw element. Wat bedoel je met de sensor op het element. bij de onderdelentekening zie ik ook maar 1 stekker. Maak eens een foto en plaats die op google foto met de link hier.

Als ik het zo globaal bereken dan zijn de elementen goed

Kun je wat nadere gegevens geven over de door jou genoemde "sensor" en ook van de beveiliging, die met popnagels vastzit.

79
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T75472AH storing e63
« Gepost op: 17 maart 2018, 11:42:59 »
Hubert,
De nummers staan op de printkaart aan de componentzijde

https://photos.app.goo.gl/Utco7ZkP3uKkYN2m2

https://photos.app.goo.gl/faFZEDAYIlqLcd8J3


80
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T75472AH storing e63
« Gepost op: 15 maart 2018, 22:37:22 »
Dat duidt toch nog op rottigheid rondom het relais wat de draairichting van de motor omkeert of de triac die daarmee in serie staat. Die lijn moet je kunnen volgen vanaf de stekker J9 naar relais en triac, daar zal nog wel een slechte soldering zitten. Maar het is natuurlijk ook heel goed mogelijk dat het relaiscontact niet helemaal jofel meer is. Dus voor die paar centen zou ik die maar preventief vervangen, nu de zaak toch open ligt.

https://photos.app.goo.gl/12b0qItwf4eUvcRD3

Het langwerpige relais aan de zijkant heb je die ook gedaan? want dat stukje staat niet op de foto, die andere puntjes zien er nu goed uit.

Relais 12v 10A
Relais 12v 16A

81
Graag gedaan!

82
Ja Francois, storingen zoeken die er niet zijn en op dat moment ook niet zijn te meten, daarvoor moet je ook een neusje voor rottigheid hebben, zeg ik altijd maar. Die mensen worden minder, want de meesten spelen alleen nog maar met blokkendozen, maar juist als een foxterrier vasthouden en het probleem oplossen, linksom dan wel rechtsom, maakt dit vak zo leuk.

83
Ja Anouk,

Het is ook niet veel en kost haast niets, maar helaas moet je wel de vaardigheden hebben om aan een print te kunnen solderen op verantwoordde wijze.
Want ook bij mij met al mijn printreparatie ervaring, ging het niet helemaal jofel en moest kunstgrepen toepassen omdat een paar eilandjes op de chip blijven zitten, omdat de sporen erg teer zijn. Maar als jij een electronicus kunt vinden die solderen kan op printniveau, dan is het een fluitje van een cent, hoogst waarschijnlijk een triac , een weerstand en een chip van een paar euro. Ja ieder zijn vak.

Mocht je toch iemand vinden die kan repareren, dan kun je hier de onderdelen bestellen IC's LNK en TNY te bestellen bij maak mijn witgoed.nl

84
Zie je nu wel Francois?

Heb ik je toch een zet in de goede richting, en ver vanaf de schroothoop kunnen geven. Proficiat!

85
Wasdroger Onderdelen / TANDENBORSTEL CONDENSOR
« Gepost op: 13 maart 2018, 17:56:09 »
Tandenborstel aanpassen voor reinigen condensorlamellen.

Verhit met een schildersfohn voorzichtig de tandenborstel en zet hem dan echt naar je hand.

https://photos.app.goo.gl/vFpUVCCBYJSJ5fs03

86
Wasdroger Onderdelen / PROEFLAMPJE
« Gepost op: 13 maart 2018, 17:54:03 »
Proeflampje om de aan-uit tijd van compressor of verwarmingselement in de gaten te houden

https://photos.app.goo.gl/cu4MGYmd4db0dIGI3


88
Wasdroger Onderdelen / GEREEDSCHAP
« Gepost op: 13 maart 2018, 17:51:06 »
CONDENSOR SPOEL HULPSTUK

Het wastafel ontstoppingssetje om de condensor en pompruimte te spoelen.

https://photos.app.goo.gl/AvckyUNWlcZwYfNJ2

Wastafelontstopper, die ook aan doucheslang kan, te koop voor 19,85

89
Uiteraard wel met nat wasgoed er in!

90
Anouk,
als het IC stuk is dan is er geen voeding meer voor de electronica en branden er dus geen leds.

Het lampje krijgt regelrecht voeding van de selectieschakelaar maar wel via een triac (een uit de electronica gestuurde electronische schakelaar)

Ik heb het vermoeden dat er dus meerdere fouten op jouw printkaart zitten. Een opgeblazen triac die blijft geleiden en een defecte LNK die de voeding omzet.

Het vervangen van deze componenten is niet iets wat je zomaar even doet, zonder de nodige ervaring en ook niet vrij van gevaar, want er staat wel 230 volt op deze componenten. En als het dan mislukt kan een vakman er ook niets meer mee en kost het je een nieuwe kaart van rond de 300 euro excl. montage en voorrijkosten

Ik zou je willen adviseren om de printkaart te demonteren en op te sturen naar een van de kleine bedrijfjes die deze reparaties uitvoeren voor een zeer redelijk bedrag.

ENV06 Demontage electronica Hoe bereik je de printplaat
ENV06 printplaat demonteren
ENV06 Reparatie Printkaart wasdroger Wijchen kun je ook op wachten
ENV06Printplaat los maken nieuwe types AEG
Printplaatreparateur de witgoedmonteur
Printplaatreparateur Euromax
Printplaatreparateur Smallrepairs
Printplaatreparateur Witgoedmonteur

91
François,

je laat je toch niet kisten door zo'n eenvoudig probleem?

Je hebt hem aan het draaien gehad met een weerstand van 8 k tussen de meetborstelaansluiting en aarde.

Dan weten we toch zeker dat het probleem in de trommel zit vanaf de geleidingsbaan via de nokken, die moeten ook contact maken en de aardingsborstel moet continue goed contact maken met de aarde bij de snoeraansluiting van de machine. Maar dat moet je dan wel met een meter vaststellen!

Zet de ohmmeter eens tussen de voorste en de achterste koolborstel en neem de aansluitdraad van de meetborstel eens los. En ga in een tijdsgestuurd programma. Dan moet je met de ohmmeter wat kunnen vinden. Want dat hij af en toe slecht contact maakt, staat bij mij als een paal boven water.

Dus Francois kop op en ga nog even door, je bent er bijna!!

92
Het is echt afhankelijk van de kwaliteit die is gebruikt, maar helaas kun je dit niet zien. De capaciteit meten is de beste optie. Maar heb je niet zo'n, wat duurdere, multimeter, dan zou ik er op gokken dat ze goed zijn. Maar aan de andere kant, als je de print los hebt, is het een kleine moeite om ze te vervangen. En zo veel kosten zijn er ook niet aan.
Ik had een print die altijd al blijkbaar een te krappe elco had, want vanaf nieuw knipperde het display altijd de eerste ca. 10 seconden. De elco bleek de helft van de capaciteit te hebben, ik heb ze toen allemaal vervangen en nooit meer last gehad.

93
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T75472AH storing e63
« Gepost op: 10 maart 2018, 21:13:55 »
Hubert we krijgen hem wel hand-tam ;D

Maar met zulke solderingen kan dat van korte duur zijn. Dat is het lastige van deze storingen. Je draait je om en hebt weer shit.

94
Ik denk dat een 2e hands print niet zal werken.

De ENV06 printkaart is een standaardprint die voor heel veel machines wordt gebruikt, maar ze worden wel voor een bepaald type geconfigureerd. Dus de processor is voor ieder type anders ingeregeld. Voor een goede print zul je bij de onderdelenservice van Zanussi moeten zijn. Helaas pindakaas.

Neem eens contact op met Hazee, want ik weet dat hij ook reparatie aan printen doet, uiteraard zonder enige vorm van garantie.

http://www.maakmijnwitgoed.nl/

95
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T75472AH storing e63
« Gepost op: 9 maart 2018, 17:38:29 »
Ik zou toch nog even de printkaart nakijken, want zoals ik het zie, zitten er bij het langwerpige veiligheidsrelais twee slechte contacten en ook de andere relais vragen, volgens mij, wat extra aandacht. Dus even doorsolderen

https://photos.app.goo.gl/pP2zklxhWWnjPLry1

Ben je niet zo thuis in solderen kijk dan hier:   Solderen op print Universiteit Manchester

96
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T75472AH storing e63
« Gepost op: 9 maart 2018, 13:33:58 »
Ja dat kun je het beste doen dat je warm water spuit in het pompcompartiment totdat het hele sumpcompartiment vol staat en dan aan de voorzijde met de natzuiger leeg slobberen. Het eerst vullen en dan zuigen geeft dan stroomversnellingen waardoor het vuil beter mee komt. Ook spuit ik op deze manier de condensor schoon vanaf de voorzijde en ontdoe de warmtewisselaar op eenvoudige manier van vastgeplakte pluizen.

Voor het spuiten gebruik ik een klein wastafel reinigingsetje wat ik bij de Aldi heb gekocht.

97
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T75472AH storing e63
« Gepost op: 9 maart 2018, 13:10:10 »
Nou nee, dat is afhankelijk van hoeveel wasgoed het hete gas afkoelt, want de NTC meet dit en stuurt de regeling aan. Bij een mindere vulling zal het best kunnen dat de compressor af en toe af gaat.
En hoe warmer de lucht hoe meer vocht het uit het wasgoed kan opnemen. Dus ik denk als de zijkanten er op zitten hij het nog beter gaat doen.

Maar vergeet ook even niet dat de hoeveelheid vocht die onder in de machine staat ook van invloed kan zijn op het hele droogproces, dus deze sump moet ook goed schoon blijven en leeg gepompt te worden. Dus regelmatig de sump doorspoelen en reinigen van pluis en blubber.

Je zou ook nog eens kunnen kijken of de luchtkanalen langs de trommel wel goed afgedicht zijn met de vilten afdichtingen.

Maar vergeet een ding niet de meting of wasgoed droog is gebeurt met geleiding en die meting wordt slechter als gevolg van wasmiddel en speciaal wasverzachter die als isolerende film op de sensoren in de trommel achterblijven.

Dat is goed op te lossen door een kop azijn in het spoelmiddelbakje van de wasmachine te gebruiken en om af en toe eens een paar handdoeken gedrenkt in azijn te laten roteren op het programma luchten. En dus geen wasverzachter meer te gebruiken.

98
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T75472AH storing e63
« Gepost op: 9 maart 2018, 10:40:38 »
Ja een compressor moet heet worden, want die hete gassen daar wordt het wasgoed mee verwarmd. De mens is een slechte thermometer. Want 50 graden hou jij niet vast en de lucht in de trommel wordt heter. De ventilator gaat pas aan als de temperatuur zo hoog wordt, dat technisch een defect zal ontstaan. Want alles wat je bij de compressor aan energie weghaalt komt dus niet bij het wasgoed. Ik heb infrarood metingen gedaan op de achteras die boven de 60 graden uitkwamen, bij een warmtepompdroger die perfect functioneerde en heb eigenlijk mijn fan nog nooit horen lopen.

De juiste temperatuur zou je kunnen meten met een infrarood meter die je tegenwoordig voor een paar euro in de bouwmarkt kunt kopen. Maar zo te zien werkt droger perfect. Zou er dan ergens een stekker een beetje los hebben gezeten, die nu door alle onderzoeken weer vastzit? De compressor heeft in ieder geval niet de geest gegeven.

99
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T75472AH storing e63
« Gepost op: 9 maart 2018, 09:31:04 »
De overload is een contact wat normaal dicht staat en spanning aan de motor doorgeeft.

Deze moet 0 ohm zijn. Dit contact wordt alleen geopend als de compressor te heet wordt. Maar wil ook wel eens bij koudere temperaturen een slecht contact geven. Je mag hem niet voor altijd overbruggen maar tijdens proefdraaien als je er bij bent kan het weinig kwaad. Ook zou je tijdens het draaien van de compressor de spanningsval over de contacten van het overload relais kunnen controleren, dit moet nul zijn. Wees wel erg voorzichtig en sluit alles aan als de zaak spanningsloos is.

Dit soort compressoren mag je niet te vaak achter elkaar starten want dan, is de druk in de kamer nog niet weggelekt en zeker als de startcondensator wat zwak is komt de compressor niet meer door zijn dode punt heen en blijft stilstaan waardoor de motor zonder zijn beveiliging zou verbranden.

Ja, je kunt dus een proeflamp zetten op de 2 grijze draden en zo kun je zien of de compressor spanning krijgt en wanneer. tevens even meten hoeveel spanning, want tijdens draaien met belasting melden de slechte contacten zich door een gedeelte van de spanning "op te eten"

In dit draadje gaf Bennie jou al een tekening. De koelventilator nr. 2 zit er om de compressor te koelen en draait maar weinig. De ventilator die de lucht door de trommel blaast nr 30A zit op dezelfde as als de aandrijving van de trommel. Die moet je eens nader bekijken of deze schoon is en/of vervormd. Ook is er nog een mogelijkheid dat de ventilator los op de as zit.

 

100
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T75472AH storing e63
« Gepost op: 8 maart 2018, 22:28:51 »
Nee, een compressor vervangen mag je niet eens zelf, daar moet je een prof voor inhuren met een STEK certificaat vanwege de gassen die afgetapt moeten worden en dat zou een dure grap worden. Wat ik nu wel weet is dat het kleine cylindertje aan de rechter kant , het overload apparaat no B-004 is en de startcondensator is er een van 370 volt  en 20uF.

Om te testen zou je de overload even kunnen overbruggen door de 2 zwarte draden aan elkaar te verbinden. Wat ook nog een kans heeft is de startcondensator, die kan je ook dwars zitten. Maar om die capaciteit te meten heb je een duurdere multimeter nodig. De kans dat de compressor defect is, is veel kleiner.

Het is wel een constant speed compressor van 220-240 volt 50 Hz. Dus meet maar op de klemmen waarschijnlijk is de zwarte de gemeenschappelijke en zit er een condensator tussen de twee andere polen, klopt dat?
Dan meten tussen Zw-Bl en tussen Zw-Wi

Plus en min is niet  belangrijk je moet je meter op wisselspanning zetten

Je zou de NTC ook nog eens met een andere meter kunnen uitproberen, of ga naar je onderdelen boer ter vergelijking. want ik vind de afwijking toch wel erg groot. Of probeer je meter eens met een bekende weerstand te vergelijken.

Wat me ook nog te binnen schiet. Heb je het ventilatie schoepenrad wel nagekeken? Want het gebeurt ook wel eens, dat die vervormd is en zijn luchtopbrengst te weinig wordt.

Pagina's: [1] 2 3 ... 8