Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Lampje

Pagina's: [1] 2 3 ... 7
1
Wasdroger kapot en repareren / Re: Beko DPU 8360 x
« Gepost op: 23 februari 2018, 21:18:07 »
Ik zie dat er een microschakelaar boven de vlotter geplaatst is.

werkt deze goed? Is de afstelling niet verbogen? Schakelt hij soepel?

https://onlineonderdelenshop.nl/index.wasdroger-onderdelen.html

#8764451


2
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 23 februari 2018, 18:24:00 »

De NTC is cruciaal in de temperatuurregeling, meet de luchttemperatuur en stuurt via de print de compressor aan. Ik zou zeggen zet eens een proeflampje op de aansluiting van de compressor en kijk eens hoe lang hij draait in een droogcyclus.
Voel eens op de pijpen van de condensor en verdamper, de achterste moet erg heet worden en de voorste koud. Want ik heb gemeten dat de temperatuur in de buurt van de achteras boven de 50 graden komt en dat hou je niet vast met je handen.
Als de compressor wel langdurig draait en alle luchtkanalen schoon zijn, en toch niet echt koelt en verwarmt, dan ga ik het toch zoeken in de compressor.


Als ik dit aan moest pakken dan zou ik zeker gaan stellen dat er voldoende lucht door het systeem zou waaien. En zou eerst de fan weer monteren en via een vreemde voeding laten draaien, zodat je de deur open kunt houden en stuk voor stuk de kanalen controleren waar er lucht door heen moet. En hierbij de stroom meten van de motor om zo een indicatie te krijgen wat hij werkelijk presteert. Een blokkade in de perszijde geeft een lage stroom. Vergelijk de meting met wat op het motorplaatje staat. Een vergelijkende meting met en zonder filters zal je een indicatie geven hoe de luchtdoorgang ja-, dan nee- gehinderd wordt door de weerstand van de filters.

Je hebt mijn raad nog niet opgevolgd om de NTC en de compressor te testen.

Want nu je werkelijk alles hebt gedaan, om die warmtewisselaars schoon te krijgen, kan het daar niet meer aan liggen. Je zult moeten vaststellen, wanneer de compressor loopt en hoe lang, als hij elke keer afgeschakeld wordt, door wat voor reden dan ook, dan schiet het niet op. Vergeet een ding niet de mens is een slechte thermometer. Want 40 graden is al heet, maar wat is het verschil met 80 graden, dat kun je niet voelen. Dat moet je meten. Dus een proeflamp op de compressor aansluiten en controleren hoe lang hij meedoet. En de NTC testen in een bak met water, zoals in de link is gesteld.

3
Dan zit de pomp waarschijnlijk links achter volg de slangen maar vanaf de condenscontainer.

Dit zou de plek van de pomp kunnen zijn, de tekening is er helaas niet duidelijk in maar de vorm van de pompbak is herkenbaar

https://photos.app.goo.gl/f664WugzqAJIwFsr1

4
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG lavatherm 55600
« Gepost op: 22 februari 2018, 21:39:38 »
Wij hebben hier helaas geen glazen bol. Het is al moeilijk genoeg om op afstand reparatieadviezen te geven. Zonder gegevens en zicht op de printkaart kunnen we dus niets.

5
Kijk hier maar eens, het is wel niet helemaal hetzelfde model, maar geeft wel de indruk hoe je aan de pomp moet komen. Ook zie je hier een wat grotere ingreep om ze condensor schoon te krijgen het automatische schoonmaken gaat niet altijd even goed.

https://www.youtube.com/watch?v=m72Tju9PjF4

https://youtu.be/nJ-2l_gC9RE

6
Omdat ik alleen Duitse documentatie heb op dit gebied en daar kom ik F14 tegen. En dat wijst op een probleem met de vlotter en zijn schakelaar. Meestal is de omgeving van pomp compartiment en vlotterhuis vol met vieze prut die er voor zorgt dat de waterhuishouding van slag raakt. Demonteer pomp en vlotter en reinig de condensberging grondig en spoel deze door met warm water.

7
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG lavatherm 55600
« Gepost op: 21 februari 2018, 22:53:23 »
Is er geen productnummer code? PNC ?
Helaas kom ik hier niet mee verder.

zie het plaatje uit het handboek: https://photos.app.goo.gl/4V2zAsyTQzWGarmG2


Kun je een foto maken van zowel de voor als de achterzijde van de printkaart en die parkeren op het net zonder te verkleinen bij bijv. google photo en de link hier plaatsen. Gebruik daarbij wel goed licht, zodat we uit kunnen vergroten.

8
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG lavatherm 55600
« Gepost op: 21 februari 2018, 20:23:43 »
graag de gegevens van het plaatje bij de deur

Zet de keuzeknop eens terug naar nul en maak de instellingen nogmaals. Helpt dit?

9
terugkoppeling van Greg gehad in een PM

Dag Lampje,

Ja, het is afgelopen. Als volgt.

De voeding op de hoofdprint had ik gerepareerd. De machine bleef daardoor alvast draaien. Dit probleem was dus opgelost.

Op de compressorsturing print had ik de grote elco vervangen. Hierdoor werkte de warmtepomp weer, maar nog ruim onvoldoende. Aan de NTC lag het niet.

De vermelding op de compressor dat het een DC-motor zou gaan (met 3 aansluitingen?), heeft mij eerst op een verkeerd spoor gezet. Maar blijkbaar is het een 3-fazen motor die frekwentie gestuurd wordt.

Ik kwam erachter dat de temperatuur na de compressor onvoldoende steeg omdat de voeding voor de compressorsturing print voortdurend aan en uit geschakeld werd door een relais op de hoofdprint. Ik heb dan de 230V netspanning rechtstreeks op de compressorsturing aangesloten (dus die relais overbrugd), maar het resultaat bleef hetzelfde: de compressor krijgt maar af en toe spanning.
 
Ik vermoed dat de sturing zelf detecteert dat er iets mis is met zichzelf of met de compressor en dan de uitgangstroom afschakelt en meteen ook een signaal stuurt naar de hoofdprint, die vervolgens de hele compressorprint spanningsloos maakt.

Ik heb nog een hele tijd op diverse punten gemeten of ik iets meer kon vinden en terwijl ik daarmee bezig was, merkte ik dat de situatie voortdurend verergerde. Op een gegeven moment bleef de compressorsturing helemaal dood.

Aangezien ik geen schema heb, heb ik het hier opgegeven. Het is onduidelijk waar het probleem zit: in de compressor, of in zijn sturing of toch in de hoofdprint.

De machine heb ik gedemonteerd. Enkele onderdelen heb ik bewaard, de trommel is een plantenbak geworden en de rest is afgevoerd.

Als ik op het forum lees dat steeds dezelfde problemen blijven opduiken met machines van zowat alle merken, dan vraag ik mij af waarom de ontwikkelaars niet eens dit forum bekijken. Hoe is het mogelijk dat nog steeds minderwaardige komponenten ook in dure machines gebruikt worden? Het is toch niet normaal dat een wasdroger van meer dan 500 € na 6 jaar aan zijn einde komt omdat er ergens een IC-tje van een voeding faalt, of omwille van een elco die zichzelf na minder dan 1000 bedrijfsuren opblaast?

Groetjes,
Greg


10
Wasdroger kapot en repareren / Re: Beko DPU 8360 x
« Gepost op: 19 februari 2018, 16:49:14 »
Dat is mooi om te horen, maar wegblazen met lucht is niet de juiste methode. Want dan verplaats je het stof naar plaatsen waar je het niet wilt hebben. Uitzuigen is de enige juiste optie. Eventueel m.b.v. een kattenstaart of Lyonpenseel.

11
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 17 februari 2018, 21:16:06 »
Ja, ik had de aanbieding van de natzuiger bij Lidl ook al gezien. Om nou alleen voor het schoonhouden van een droger zo'n ding aan te schaffen (we hebben een parketvloer).

Ja soms moet je een stuk gereedschap aanschaffen om een klus te kunnen doen, ben je altijd nog goedkoper uit als met de servicemonteur van AEG, al zou je hem daarna maar weggooien ;)

12
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 16 februari 2018, 19:12:02 »
Ja dat zou je in de testmode kunnen doen, maar ik denk dat dit aan een bepaalde tijd gebonden is.
Een goed alternatief is de pomp te voeden met een losse 230 volt kabel waar je een paar schuifstekkers aan monteert.
Hoef je ook de deur niet te sluiten.

Het risico is echter wel dat je dunne afvoerleiding gaat verstoppen door alle fluff. Maar het is te proberen.

Voor de testmode Testmode inschakelen, How to enter diagnostic test mode on tumble dryers Aeg, Electrolux, Zanussi Etc, 4m33s test Conductimetric sensor system

13
Wasdroger kapot en repareren / Re: whirlpool 6th sense droger droogt niet goed
« Gepost op: 16 februari 2018, 00:05:03 »
De pomp en de vlotter zitten vlak naast elkaar, maar het compartiment waar het condensvocht wordt opgeslagen is relatief vrij groot. De pomp gaat pas lopen als de vlotter helemaal boven is. Er is een klein kanaaltje tussen vlotterkamer en pompkamer om te voorkomen dat de vlotter te snel reageert. Als dit kanaaltje door fluff en prut verstopt is loopt de kamer te langzaam leeg. De pomp krijgt 30 seconden om leeg te pompen en is de vlotter dan nog niet uit de hogere standen teruggekomen, dan denkt de electronica dat de bak vol is want bij een volle bak stort hij terug in de pompkamer. Dus kan het gebeuren als je op het riool aangesloten bent je toch een indicatie krijgt van tank vol omdat de vlotter er te lang over doet om te zakken en natuurlijk kan ook de pomp slecht presteren omdat daar alles vol zit. Maar dan is de pomp oorzaak dat de vlotter niet zakt.

Volgens mij stopt de machine ook als dit signaal wordt geven en zal ook de was niet verder drogen.

14
Wasdroger kapot en repareren / Natzuiger bij Lidl in de aanbieding
« Gepost op: 15 februari 2018, 18:18:50 »
Deze week bij Lidl een natzuiger in de aanbieding waar je geweldig je verstofte labyrinten en condensbakken mee kunt reinigen.

Zie: https://www.lidl-shop.nl/PARKSIDE-Nat-en-droogzuiger-PNTS-1300-D3/p100231826?utm_source=pageflip&utm_medium=productdetail

16
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 14 februari 2018, 14:54:15 »
Ja je zou met je drukspuit de elementen kunnen besproeien en dan in laten weken en nathouden voor een paar uur en hierna met ruim warmwater de zaak spoelen.

Ik heb jaren geleden, toen ik lekkage onder mijn bad had, een goedkope natzuiger gekocht. Daar heb ik in de loop der jaren heel veel plezier van gehad. Er ging wel eens een glas rode wijn op de vloerbedekking, nou bij mij werd er niet geknutseld met zout en dergelijke, maar er ging onmiddellijk een emmer warm water overheen, waarna ik met de slang van de natzuiger het water weer uit het tapijt trok. Dat ging geweldig. Die dingen zijn vaak in de aanbieding voor een paar euro.
Vorige week had de Aldi een natzuiger in de aanbieding wellicht is er nog een blijven staan.

17
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 14 februari 2018, 13:31:29 »
Ach wie zich vergist, dat weet ik niet, maar we moeten een reden vinden, waarom het ding het niet doet.

Ik ben ook nog even weer met een lamp in mijn droger wezen kijken, maar had geen zin om de achterkant voor deze wetenschap te demonteren.

Wel heb ik het spul weer even schoongemaakt, de filters allemaal er uit de kattenstaart door alle openingen en de rioolspuit weer op de wastafel aangesloten.Ik heb nu eerst gespoten totdat de bak onder nokkie vol was en pas op dat moment de natzuiger er in. Zo krijg je een behoorlijke stroomversnelling, waardoor er heel veel kleurige vlokken uit de spelonken mee kwamen. Zo heb ik er ruim 20 liter warm water door gespoten en de lamellen zijn brandschoon. Elke keer met het schokeffect om pluizen mee te nemen in de stroomversnelling.

Dus ik denk als jij dit zelfde ook doet vanaf de achterzijde spuiten en vanaf de voorzijde zuigen, je de hele spelonk wel goed schoon zult krijgen. Want als de fan er af is kun je ook de achterste warmtewisselaar goed raken.

Wat azijn betreft zou ik me niet zo druk maken, want dat is zo verdund, een kopje op de hele spoelinhoud van de wasmachine. Hoeveel liter zou dat zijn? geen flauw idee.

Azijn als schoonmaakmiddel is jarenlang vergeten. Nu is het in een keer hot, en worden er zelfs stuntaanbiedingen in de supermarkt georganiseerd.

Overal wordt azijn gebruikt om te ontkalken, behalve bij de Senseo, omdat het rubber in de pomp van Philips niet tegen azijn kan, en moet je het doen met de zakjes van meneer Philips, waar hij een vermogen aan verdient. Op het internet is ook de citroenzuurpoeder te koop en heb vanwege de verzendkosten gelijk maar 3 kilo gekocht.


18
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 14 februari 2018, 12:00:01 »
Dan verschillen we van mening, ik heb n.l. hetzelfde type droger en ben met mijn onderzoek tot de conclusie gekomen, dat er geen direct licht zichtbaar was, dat er een keerschot tussen de twee compartimenten zou zijn. Natuurlijk zie je wel licht want anders kan er geen lucht stromen. Maar door kieren zie je ook licht, daardoor is het niet donker, maar direct licht zie je niet, ik heb met een bouwlamp zitten stralen, omdat ik toen helemaal niets wist, hoe mijn problemen aan te pakken en hoe de constructie in elkaar zat.

Ook de animatie filmpjes laten gescheiden compartimenten zien. Dat moet ook wel, want het ene compartiment verwarmt en het andere koelt, dus lijkt het mij voor de werking van essentieel belang dat er een schot tussen zit.

19
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 14 februari 2018, 11:41:58 »
Nou dan ga ik toch voor een verstopping van het labyrint tussen condensor en verdamper dat daar restanten stofblubber zijn achter gebleven.

20
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 14 februari 2018, 11:25:47 »
Het kunststof compartiment waar de fan in hangt heb ik eerder al helemaal gedemonteerd en schoongemaakt. Het enige wat ik daarin aantrof was wit poeder (ik neem aan dat dat kalk is die bij het droogproces op de condensor/verdamper neerslaat en vervolgens in de luchtcirculatie wordt meegenomen. Misschien is het wel een heel goed idee om inderdaad eens een paar droogbeurten te doen met was die flink in azijn is gedrenkt. Zou je daarmee niet heel veel kalk uit het hele systeem verwijderen?)


Nee, ik bedoel het compartiment waar de fan tegenaan is gebouwd, daar zie je ook een warmtewisselaar zitten waar de lucht verwarmd wordt, door de hete gassen van de compressor.

Eenmaal vastgezette kalk laat zich niet zo makkelijk verwijderen, wel wordt de trommel  met zijn ribben weer goed gereinigd. Want kalk moet je echt in de week zetten om los te laten.

Ook ik had dat probleem en ben over gegaan op het verbannen van wasverzachter en het spoelbakje van de wasmachine te vullen met schoonmaak azijn in het laatste spoel water.

Nu blijkt dat dit ook een gunstig effect heeft op de vervetting van de afvoerleidingen en het afvoerwater vlotter door het riool loopt.
Het wasgoed wordt zachter want kalk wordt gebonden aan azijn en niet aan het wasgoed.

Kijk hier maar een filmpje hoe de achterste warmtewisselaar te reinigen, het is wel niet helemaal het zelfde type maar komt inwendig aardig overeen.

Warmtewisselaar achterzijde reinigen  Servicetechniker

21
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 14 februari 2018, 11:17:21 »
Nee, dit type motoren loopt niet uit zich zelf aan. Om de motor een zetje te geven zit er een hulpwikkeling in gebouwd, die via een condensator dit zetje geeft. Als de capaciteit van de condensator slechter wordt zou het zomaar kunnen dat hij zomaar de andere kant uit zou kunnen gaan lopen. Want dit type motor kun je zonder condensator door een zetje te geven in de gewenste richting beide kanten uit laten lopen. Dit probleem speelt vaak bij de aandrijfmotoren waarbij de trommel niet wil en een zetje voldoende is om de trommel te laten draaien, een teken dat de condensator defect is.

22
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 14 februari 2018, 10:55:10 »
Ja waar komt dan het probleem vandaan?

Heb je ook de draairichting van de fan gecontroleerd?

De NTC is cruciaal in de temperatuurregeling, meet de luchttemperatuur en stuurt via de print de compressor aan. Ik zou zeggen zet eens een proeflampje op de aansluiting van de compressor en kijk eens hoe lang hij draait in een droogcyclus.
Voel eens op de pijpen van de condensor en verdamper, de achterste moet erg heet worden en de voorste koud. Want ik heb gemeten dat de temperatuur in de buurt van de achteras boven de 50 graden komt en dat hou je niet vast met je handen.
Als de compressor wel langdurig draait en alle luchtkanalen schoon zijn, en toch niet echt koelt en verwarmt, dan ga ik het toch zoeken in de compressor.

Maar in mijn achterhoofd blijft het nog steeds malen over een vervuiling van het achterste compartiment, dat is nu toegankelijk als de fan er af is. Heb je die nu ook uitgespoeld? Want ik verdenk toch nog ergens een luchtblokkade tussen voor en achterzijde. Zeker omdat hij ook stinkt.

Als ik dit aan moest pakken dan zou ik zeker gaan stellen dat er voldoende lucht door het systeem zou waaien. En zou eerst de fan weer monteren en via een vreemde voeding laten draaien, zodat je de deur open kunt houden en stuk voor stuk de kanalen controleren waar er lucht door heen moet. En hierbij de stroom meten van de motor om zo een indicatie te krijgen wat hij werkelijk presteert. Een blokkade in de perszijde geeft een lage stroom. Vergelijk de meting met wat op het motorplaatje staat. Een vergelijkende meting met en zonder filters zal je een indicatie geven hoe de luchtdoorgang ja-, dan nee- gehinderd wordt door de weerstand van de filters.

Voor dit soort problemen van vervuiling heb ik een aquarium slang gekocht van zo'n 9 mm doorsnede en dit middels een stop van bezemsteel met rubbertape bekleed, passend gemaakt voor de zuigslang van de stofzuiger. En zo zuig ik al dit soort plekjes, waar je nauwelijks bij kunt komen, uit.

23
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 13 februari 2018, 13:10:55 »
Het kan ook zijn dat de condensator het af laat weten. Dus indien mogelijk met jouw multimeter de capaciteit meten

Maar ook kan natuurlijk vanaf de print geen spanning komen.
Het kortsluiten doe je met een snoertje van je multimeter dus beide polen kortsluiten of je neemt een geisoleerde punttang waarmee je beide contacten gelijk beetpakt. En dan knettert het soms even. Beter als dat jij knettert, want de spanning kan soms tot ver boven de 300 volt komen.

Hoe testen How to test a NTC Sensor washing machine, Tumble Dryer, Dishwasher Etc m2ts kijk naar de waarde op de sensor

de tabel van 4K8 http://www.wasdrogers.nl/forum/wasdroger-onderdelen/ntc-thermistor-omrekentabel-4k8/msg7850/#msg7850

globaal kun je andere waarden naar verhouding omrekenen, maar het gaat er hoofdzakelijk om dat er een geleidelijke verandering zichtbaar wordt, die een beetje geloofwaardig in de buurt komt.

Je zou als je de stekker J7 op de printkaart los haalt ook met 230 volt naar de fanmotor kunnen voeden en wel op de contacten J7.1 en J7.3. Ook zou je hier kunnen meten wat voor spanning er uit de print gaat, dan wel aangesloten meten vanwege de belasting. Want zoals je op de tekening ziet, zit er ook nog een relais tussen, wat alleen voor het aansturen van de fanmotor is. Dus contacten van dit relais goed op soldering controleren.

ENV06 fanmotor aansluiting
24
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 13 februari 2018, 12:12:21 »


EN NU MIJN VRAAG: Moeten we ons hier thuis zorgen maken over die geur (giftige dampen, kans op brand, of iets dergelijks?) of valt dat mee? Omdat we deze geur vóór mijn schoonmaakaktie (water in de condensor) nooit geroken hebben, kan ik niet anders dan concluderen dat die geur daarmee te maken heeft. Is er water dieper in de machine terecht gekomen waar het niet hoort en waar het nu problemen veroorzaakt?


Nee, het zijn restanten van vervuiling die je niet hebt kunnen bereiken met je schoonmaakacties.

Mijn ervaring met stinkende huishoudelijke apparatuur, of het nou schimmelende koelkasten of wasmachines zijn. Azijn is nog steeds het wondermiddel om geurtjes te laten verdwijnen. Voor de wasdroger, maak een paar handdoeken kletsnat met azijn en droog ze. Gaan de luchtjes weg en worden de electroden die de vochtigheid meten, mooi ontdaan van de isolerende eigenschappen van wasverzachter en zeepresten. Je kunt, als het alleen om geurtjes gaat, ook gewoon een schaaltje met azijn voor een paar dagen in het apparaat zetten.

25
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 13 februari 2018, 11:47:13 »
De fan bij de compressor draait alleen als de compressor heet wordt en stuurt middels een thermostaat de fan aan.

E60 krijg je ook als de fan niet lekker loopt.

Je zou de fan kunnen demonteren en dan via het zijpaneel los aansluiten, want de aanloop C blijft in de machine zitten als je de stekker trekt. Hij moet soepel uitlopen als je de spanning er af haalt, anders zijn de lagers defect koop nieuwe lagers maar ook de nieuwe borgclip die in de motor zit.

Hier zie je hoe je voor een paar centen de fan weer aan de praat krijgt Ik dacht voor nog geen 10 euro aan lagers.

Fan repair for condenser dryer - AEG, Electrolux etc

Fan repair Kogellagers: SKF 608-2Z

Kijk wel uit met de condensator, want deze kan lang een hoge spanning vasthouden, dus kortsluiten voordat je er aan komt, als de machine spanningsvrij is gemaakt.


26
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 13 februari 2018, 11:26:32 »
Nee, de condensor en verdamper zijn de twee verschillende onderdelen van het proces. De ene warmtewisselaar zorgt ervoor dat door zijn koude afgifte dat de natte lucht zijn vocht verliest en de andere wisselaar waar de hete gecomprimeerde gassen door lopen zorgen ervoor dat het wasgoed opwarmt en veel vocht op kan nemen in de lucht, die daarna weer langs het koude element komt en daar het vocht verliest.

Zie de twee interessante uitleg hoe het allemaal werkt.

werking warmtepomp

uitleg werking warmtepompdroger  Miele

Tussen de kreten verdamper en condensor bestaan nog al eens misverstanden. Want het is net vanuit welk proces je het bekijkt. Bekijk je het vanuit de compressor of vanuit de ventilator? Koeltechnisch zit de verdamper aan de voorkant maar luchttechnisch zit de condensor aan de voorkant en andersom aan de achterkant.

27
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm - Vervangen LNK364GN kapot
« Gepost op: 13 februari 2018, 10:44:32 »
PNC staat voor productnummer code en daarmee heb ik het originele onderdeel wel kunnen vinden. Want dat staat zowel op het droger plaatje als op de module

Deze module wordt voor zeer vele witgoedapparaten gebruikt en door de firmware aan te passen aan het model geschikt gemaakt voor dit model.


GECONFIGUREERDE MODULE,EDR1062
973916096731021

Je kunt hem zelfs niet bestellen in de webshop van AEG, zie de opmerking hieronder, de prijs werd ook niet genoemd
Dit onderdeel wordt niet verkocht via de webshop, neem alstublieft contact op met onze afdeling klantenservice: 0172 - 468 400

28
Wasdroger kapot en repareren / Re: Siemens WT46E163FG/30
« Gepost op: 12 februari 2018, 21:07:50 »
Helaas kan ik aan de hand van deze nummers geen documentatie vinden.

Omdat er te veel printen sneuvelen bij het verwijderen van de LNK adviseer ik toch om een hulpstukje te maken, die alle pootjes in 1 keer lossoldeert.

Desoldeerhulpstuk LNK

En daarna kun je alle vlakken apart schoonmaken met zuiglitze, waarna je weer een schone basis hebt om te solderen

29
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm - Vervangen LNK364GN kapot
« Gepost op: 12 februari 2018, 19:14:01 »
Ja, dat is helemaal afhankelijk hoe handig je bent met de soldeerbout op printmateriaal. Dat zul je zelf moeten beslissen.

Als je IC er direct weer uitgaat, dan is er natuurlijk verderop wat meer aan de hand. Een defecte afvlak elco die sluiting maakt of zo. Maar de IC heeft zelf ook een maximale stroombegrenzer in zich, dus vind ik het vreemd dat de chip nu weer opgeblazen is. Of kan het zijn dat niet alle pootjes goed contact gemaakt hebben en er een terugkoppeling ontbrak. Ja het kan zo veel oorzaken hebben. Om dit probleem aan te kunnen, zal je meer meetgereedschap moeten hebben. Dus ik denk dat het wijs is, om als je niet aan die voorwaarden kunt voldoen, je verlies moet nemen en voor een nieuwe print gaan.

30
Wasdroger kapot en repareren / Re: Siemens WT46E163FG/30
« Gepost op: 12 februari 2018, 17:21:48 »
Kun je een foto maken van het typeplaatje bij de deur want ik kan helaas niets vinden met dit nummer.

Het weerstandje staat vlak naast een relaisblok recht overeind op de print gemonteerd.

De tny kun je doormeten tussen de alleenstaande poot en de kruislingse poot. Is deze in een kant laag ohmig dan is de TNY overleden

31
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm 65170AV werkt niet meer
« Gepost op: 12 februari 2018, 17:16:41 »
Graag de gegevens van het plaatje bij de deur.

Hier een goede uitleg hoe je de storingscode helder kunt krijgen

Testmode inschakelen, How to enter diagnostic test mode on tumble dryers Aeg, Electrolux, Zanussi Etc, 4m33s test Conductimetric sensor system

32
Wasdroger kapot en repareren / Re: problemen met AEG T59840
« Gepost op: 12 februari 2018, 16:59:51 »
https://photos.app.goo.gl/zuPNUDOCxJESxyEI2

Ik denk dat de zaak nog niet goed schoon is.

Als je een koelcompressor kantelt dan is er een kans dat de smeerolie op plaatsen in het systeem komt die alleen maar bedoeld zijn voor gassen, zoals in de zuigers van de compressor. En aangezien smeerolie niet samenpersbaar is krijg je een vastloper.
Dus moet je alles wat met koelcompressoren te maken heeft 24 uur tot rust laten komen na transport (waarin hij niet vertikaal gestaan heeft)
Maar ik denk dat een beetje schuin houden zo'n vaart niet loopt.

Het koelsysteem is volledig gesloten en zal nooit lekken, in welke stand dan ook, dus daar kan het dus niet van komen. Want als het systeem lek is vliegt het koelmiddel dus weg en werkt de compressor dus niet meer.

Je geeft zelf al aan dat je eigenlijk het onderhoud verwaarloosd hebt en dan zit er maar een ding op: Grondig reinigen.

Te beginnen met alle filters minstens een nacht in de schoonmaakazijn en daarna nog afborstelen in een warm sopje van allesreiniger. En dat voor alle filters, zowel in de deur, als de ingang van de condensor als het filter in de opening van de deur. Koop een kattenstaartborstel en reinig ook de kanalen. Demonteer de ventilator aan de achterzijde en maak de schoepen schoon. Open de linker zijkant en daar zit een inspectieluikje voor de verdamper. Maar ook via het gat waar de ventilator op past kun je in de verdamper komen. Het doorspoelen kun je vanaf de voor en de achterzijde met een straaltje van warm zeepsop.
Controleer of de ventilator soepel en goed loopt, een defecte condensator of lager komt ook regelmatig voor. Controleer de weerstandswaarden van de NTC in een bakje water wat je opwarmt.

Want de E60 serie meldingen heeft allemaal te maken met de verwarming die van slag af is. (die opgewekt wordt door de koelcompressor), die hier warmtepomp genoemd wordt.

33
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T86589 condensor/compressor reiningen
« Gepost op: 10 februari 2018, 11:48:08 »
Voordat ik met spoelen begon heb ik me die vragen ook gesteld. En heb er zelfs een bouwlamp achter gezet om te kijken hoe het zat. Je zag dus niets er moet dus een schot zijn met een labyrint, waardoor de lucht naar het achterste gedeelte gaat. Ik ben voorzichtig begonnen met een beetje water en zag dat dit direct naar beneden kwam in de opvangbak en kon het bij mij aan de voorzijde wegzuigen. Bij de pomp schoonmaken was niet nodig, omdat ik dat de week er voor al had gedaan, maar daarmee de storing niet was opgelost.

Maar ik ben van mening dat als je ruim spoelt met warm water en het oppompt in het vlotter/pomp compartiment je dan de hele route schoon krijgt. Ook de pomp en vlotter kamer moet zuiver zijn en goed gangbaar.

34
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T86589 condensor/compressor reiningen
« Gepost op: 9 februari 2018, 19:38:19 »
Ik denk ook niet dat het nodig is om helemaal achterin te komen, want in de condensor zijn de pluizen nog vochtig en gaan ze plakken. Maar achterin zijn ze droog en plakken ze niet meer. Toen ik mijn fan aan de achterkant open haalde, was het na 10 jaar niet eens nodig om het schoon te maken. Dus je haalt je meer werk op je hals als dat nodig is.

Maar ja, wie ben ik?

35
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T86589 condensor/compressor reiningen
« Gepost op: 9 februari 2018, 00:13:46 »
Meestal wordt de voorzijde losgehaald.

Maar dat zou ik niet doen, gezien de problemen. Spoel de condensor gewoon met een slangetje warm water en pomp het weg bij de pompruimte, spoel hem gewoon lekker door dan is het probleem over.

zo kom je bij de pomp aeg heatpumpdryer pump cleaning new model

36
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T86589 condensor/compressor reiningen
« Gepost op: 7 februari 2018, 10:47:33 »
Wat dat sponsje betreft heb jij een iets later model, en heeft men blijkbaar ingezien dat het flut was.
Ik zie dat jouw machine, het pompje aan de achterzijde heeft. Als je het demonteert kun je daar met een natzuiger het water met pluizen weg zuigen.

Kun je eens een fotootje maken van de bovendeksel, want ik kan in de tekening niet echt ontdekken of deze geschroefd is en hoe de achterzijde toegankelijk is. Kan dit via de bovenkap van de ventilator?
Ik heb wel een filmpje gevonden hoe het moet bij een iets ouder model, maar het komt er op neer, dat je gewoon met warm water de zaak kunt spoelen. Ook kun je het water afvoeren door de pomp in de testmode te laten lopen. Maar ik prefereer een slangetje met heet water direct vanaf de kraan of doucheslang na alle gemartel met spons, mes, haaknaalden, tandenborstel, die allemaal niet werkten, Want de vette pluizen zitten ook nog eens vast, dus net als bij de tandarts: "spoelt u maar!!" De servicetechniker zou dit zelfs doen met een tuinslang, maar ik ga toch voor het iets fijnere gereedschap, een ontstoppingssetje voor wastafels. En de afvoer doen met de natzuiger, zo werd mijn wisselaar ook brandschoon na drie emmers warm water.


Warmtewisselaar achterzijde reinigen  Servicetechniker
Warmtewisselaar reinigen met lopende pomp

37
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T86589 condensor/compressor reiningen
« Gepost op: 6 februari 2018, 22:00:26 »
Als je dit probleem hebt is het een stapeling van zaken.

Begin eerst eens met de fijnfilters, deur, bodem en condensor eens een nachtje in een bad met azijn te zetten en daarna met een sopje van allesreiniger nog nadoen.

Het pomp en vlottercompartiment reinigen, want door de drap die daar in staat, wordt ook het vocht niet tijdig weggepompt.

Als je dan de condensor goed wilt reinigen met het voorgeschreven sponsje, dat voor geen meter werkt, dan gaat dat veel beter met een warme waterstraal uit een rioolreinigingssetje wat ik ooit bij de Aldi kocht. Wastafelontstopper, die ook aan doucheslang kan 19,85

Afzuigen doe je onder in de bak met een natzuiger. Voor de verdamper zit er aan de linker zijkant een luikje waar je het zelfde voor de verdamper kunt doen. Daarvoor moet de linker zijwand er af en dus ook het bovendeksel.

38
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T86589 condensor/compressor reiningen
« Gepost op: 6 februari 2018, 16:06:30 »
Peter,

kun je het PNC nummer  even vermelden?

39
Om te lokaliseren of de fout rondom de trommel zit of in de electronica, wil ik je adviseren om de aansluitdraad van de trommelborstel via een weerstand van ca 8kohm aan aarde te leggen
De borstel zit rechtsboven aan de voorzijde van de trommel.

https://photos.app.goo.gl/lqtfW72JDnBKNzFx2

Als de trommel dan wel door loopt dan moet je het probleem zoeken in beide borstels en de sleepring en eventueel de onzichtbare isolatielaag op de ribben en in de trommel met een doek gedrenkt in azijn verwijderen.


De aardingsborstel zit aan de achterzijde aan de as, deze wil ook wel eens slecht contact maken. Dus even doormeten of de aansluiting goed contact maakt met de trommel.

40
Wasdroger kapot en repareren / Re: Whirlpool AWZ8377 spontaan mee gestopt
« Gepost op: 4 februari 2018, 11:31:41 »
Dat is mooi om te horen Chris.

Als dit slechte contactpunt in de hoofdstroomkring zit, zou ik aan de onderzijde van de print een shuntje maken van geisoleerd koperdraad naar een punt verder op in dezelfde printbaan, wat mechanisch wel sterk is, zoals een andere grote aansluiting van bijv. een weerstand of relais. Want 10 ampere op zo'n baantje, wat ook nog eens twijfelachtig is, dat is vragen om problemen.
En je hebt nu ervaren, wat een slecht contact allemaal uit kan richten.

41
Wasdroger kapot en repareren / Re: Whirlpool AWZ8377 spontaan mee gestopt
« Gepost op: 31 januari 2018, 21:22:20 »
Info voor lampje,

alleen zit er geen aansluiting op de J4,wel op de J2 en die 3 witte draden gaan naar beneden maar kan niet zien precies waar naar toe.

Groet Chris.

https://photos.app.goo.gl/Hq47LAGMp505Iqd83

J2 zit volgens deze tekening aan de motor en worden gevoed door de relais K2 en K3.

Om uit te sluiten dat de motor en zijn startcondensator een oorzaak zouden kunnen zijn, zou ik de trommel volladen en de motor met een vreemde voeding aansluiten en de stroom eens meten. Met de voeding aan de ene kant op klem 1 van de motor en wisselend met klem 2 of 4 voor de verschillende draairichting. Door een slechte elco zou de motor niet op het juiste toerental kunnen komen waardoor de stroom te hoog blijft.

Kun je gelijk controleren of de trommel niet te zwaar loopt.42
Wasdroger kapot en repareren / Re: Whirlpool AWZ8377 spontaan mee gestopt
« Gepost op: 30 januari 2018, 23:51:11 »
OK

Je zou ook even bij deze bedrijfjes kunnen kijken zij leveren soms ook ruilspullen gereviseerd of repareren ze voor een schappelijke prijs

Printplaatreparateur de witgoeddokter
Printplaatreparateur de witgoedmonteur
Printplaatreparateur Euromax
Printplaatreparateur Smallrepairs
Printplaatreparateur Witgoedmonteur
Printplaatreparateur YouFixIt

De cirkels die ik gezet heb geven aan dat de ervaring heeft geleerd dat deze punten extra aandacht nodig hebben, de vaste maakkontacten geven eigenlijk altijd het probleem.

Ik was geinteresseerd in het nummer van het relais want ik heb een tekening op de kop getikt die wel niet exact jouw machine is maar qua serie dicht in de buurt zit en denk intussen dat dit een van de twee relais van de aandrijfmotor is. Dat verklaart voor mij meer, omdat een inductieve belasting veel meer last heeft van vonkvorming.

43
Wasdroger kapot en repareren / Re: Whirlpool AWZ8377 spontaan mee gestopt
« Gepost op: 30 januari 2018, 23:36:47 »
In de schaduw van L1 zie ik iets en aan de onderste soldering zie ik wat drab, kan dat elektrolyt uit de elco zijn?

Aan de LNK zie ik niets, deze zou je kunnen meten met een ohmmeter de eenzame poot samen met de kruislingse poot die moet hoogohmig zijn. (tussen drain en source)

44
Wasdroger kapot en repareren / Re: Whirlpool AWZ8377 spontaan mee gestopt
« Gepost op: 30 januari 2018, 22:07:42 »
Het is net zo als Bennie zegt, het probleem is waarschijnlijk begonnen in het sterkstroomcircuit.

zie https://photos.app.goo.gl/AVI7TCo6BL0pcn4E2

Maar het merkwaardige is dat de brand is ontstaan in de buurt van het rustcontact wat niet stroomvoerend is. Maar duidelijk is te zien dat dit de enige pen is die behoorlijk heet is geweest.

Het lijkt er op dat er een vlamboog is blijven bestaan nadat het relais afgevallen is. Het maakkontakt lijkt mij ook niet helemaal jofel gesoldeerd. Dus bij revisie even goede aandacht voor de omcirkelde punten.

Ook de L naast C17 C18 ziet er niet gezond uit, is deze vervangen geweest?


45
Wasdroger kapot en repareren / Re: Whirlpool AWZ8377 spontaan mee gestopt
« Gepost op: 30 januari 2018, 21:23:10 »
Ja, de schade is groter als ik dacht. De  halve print zit onder het roet, dat moet heel goed worden schoongemaakt.

Vanaf de foto kan ik slecht beoordelen hoe diep de verbranding is. Of is het oppervlakkig dat het met een kwast gedrenkt in alcohol schoongemaakt kan worden.

Hoe het met de LNK gesteld is weet ik niet daar nog graag een close up van met goed licht. Volgens mij is de inductor weer lekkend.
De schade aan de achterzijde valt me reuze mee, wel is opvallend dat het contact zichtbaar heet is geweest, dus waarschijnlijk de oorzaak van het probleem.

Welke kabel zat er aan de plug J2 of J4? Was dat de verwarming? Ik ben nog niet achter de functie van dit relais. Is er een relaisnummer te ontdekken?

Ja wat is wijsheid een nieuwe kaart of deze proberen op te lappen?

Ik zou je wel willen adviseren om alle relais los te solderen, zodat je de kaart in ieder geval goed schoon kunt maken. Want koolstof kan hele rare problemen veroorzaken. En de verbindingen minitieus inspecteren en door solderen

46
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm 59850
« Gepost op: 30 januari 2018, 19:43:48 »
Dat is geweldig om te horen, daar doen we het voor.

Maar ik zou heel terughoudend zijn in het 's nachts drogen

Brandveiligheid van wasdrogers (Consumentenbond)
Elektrische wasdroger is brandoorzaak nummer 1 in huis

Het gebeurde gelukkig overdag de bewoners waren in de tuin.


47
Wasdroger kapot en repareren / Re: Droger erg warm
« Gepost op: 30 januari 2018, 11:29:12 »
Chantal,

Dan heb je wel mazzel gehad, want zeker een droger die verwarmingselementen heeft mag je eigenlijk niet alleen laten.

Ook het 's nachts een "droogje draaien", vanwege goedkope stroom, is gezien het brandgevaar, geen optie.

Elektrische wasdroger is brandoorzaak nummer 1 in huis

Brandveiligheid van wasdrogers (Consumentenbond)


Want ook het niet stofvrij maken van de verwarmingselementen kan zelfs een explosie veroorzaken, omdat stof bij grote hoeveelheden explosief kan zijn.

Door het niet sluiten van het geheel heb je de luchtstroom verstoord, waardoor het verwarmingselement zijn warmte niet kwijt kon.

Als het goed is, dan zitten er op het element twee thermostatische schakelaars (clixon). Een die afschakelt en automatisch weer aan gaat als de temperatuur gezakt is en daarnaast nog zo een maar die springt er uit als een nog hogere waarde overschreden wordt. Daar zijn twee types van, de ene gaat echt stuk en moet je weggooien, bij de andere springt er een knopje uit, wat je weer moet indrukken om te resetten.

Maar om zeker te zijn van wat er in jouw droger precies zit, had ik graag de gegevens van model; PNC en serienummer wat bij de deuropening vermeld staat.

Ik zie dat jouw droger waarschijnlijk maar 1 clixon heeft, deze lijkt vast te zitten op het element. Maar geef de gegevens maar eens van de clixon want misschien zijn ze elders los te koop, want het vervangen van het hele element kost zo rond de 150 euro.

48
Wasdroger kapot en repareren / Re: Whirlpool AWZ8377 spontaan mee gestopt
« Gepost op: 29 januari 2018, 23:26:49 »
In theorie zou het kunnen dat er in de stuurkring van het relais een slecht contact zou zitten, dat het relais heel vaak zou hebben laten schakelen. Maar zoals ik zei, dat is theorie. Het lijkt mij ook een toevalstreffer. Waarschijnlijk van het zwaarste verwarmingselement. Ik zou het gewoon uitproberen door het relais te vernieuwen, want grote kans dat dit alleen de oorzaak is en eenvoudiger kun je niet zeker worden van je zaak. Want een relais kost haast niets, daar koop je nog geen biertje voor in de kroeg. En zeker ook geen (2e hands) wasdroger. Googel maar eens op het typenummer van het relais dan kun je zien of deze bij maak mijn witgoed eenvoudig te bestellen zijn. Is het 12 volt ( het meest waarschijnlijk) dan is daar wel een passende te vinden.

49
Wasdroger Onderdelen / NTC thermistor omrekentabel 4K8
« Gepost op: 25 januari 2018, 10:23:49 »
https://photos.app.goo.gl/p0MOvibxuxr6Vhzr1

Omrekening van temperatuur naar ohms

50
Wasdroger kapot en repareren / Re: Aeg l76485Fl
« Gepost op: 25 januari 2018, 10:20:00 »
Berekeningstabel NTC thermistor 4K8

https://photos.app.goo.gl/p0MOvibxuxr6Vhzr1


51
Ik zou Hazee (maakmijnwitgoed) even contacten of hij een oplossing heeft en anders zul je die elders moeten kopen, zo zeldzaam zijn ze niet.

52
Wasdroger kapot en repareren / Re: Aeg l76485Fl
« Gepost op: 24 januari 2018, 17:34:08 »
Ja, nu kan ik weer verder.

Aan de voorzijde zit een NTC thermistor die een weerstand heeft van 4K8 bij 25graden.

https://photos.app.goo.gl/nyjOw83eDxqUB4mC3

https://shop.aeg.nl/Wassen/Wasmachines/Thermostaten/Temperatuursonde-was-droogcombinatie/p/3792171203

Meet die maar eens ohms door in een bakje met heet water wat je af laat koelen.

Het is een NTC waarvan de weerstand hoog wordt als de gemeten temperatuur laag is. Dus een slecht contact (hoge weerstand) geeft de electronica ook het seintje dat er warmte bij moet. Dus ook goede aandacht voor losse of slechte contacten

Als deze wel goed is dan zou een relais nog vast gebrand kunnen zijn. Maar ook dit zijn de kosten niet.

Ik zal nog even bij Youtube kijken of er nog een instructie filmpje is.

Mijn engelse vriend Paul heeft weer een mooie video gemaakt Condenser Tumble Dryer not heating AEG, Electrolux, Zanussi etc thermostaat defect

Wat me nog even te binnen schiet. Als de trommel te vol geladen wordt, kan de lucht niet voldoende doorstromen en krijg je ook dit soort problemen.

53
Greg,

dan lijkt mij het sensor gedeelte correct.

Het is een beetje verwarrend wat ze in de specs zeggen, want volgens mij is het gewoon een draaistroom motortje met 3 fasen die door een invertor gevoed moet worden. Dat staat er ook DC invertor, maar dat slaat volgens mij op de aangeboden power die de invertor moet hebben. De compressor wordt dus door zijn aangeboden frekwentie in toeren geregeld. Deze frekwentie zal zo maximaal rond de 65 Hz liggen gezien het toerental bij vollast van 3750 rpm.

De hoge frekwenties zullen afkomstig zijn uit de vermogensschakelingen als netvervuiling.

Helaas heb ik geen documentatie van deze printen. En kan je alleen maar adviseren om een van de kleine bedrijfjes te benaderen om de print te repareren


bij voorbeeld:

Printplaatreparateur Witgoedmonteur
Printplaatreparateur Euromax
Printplaatreparateur YouFixIt
Printplaatreparateur Smallrepairs
Printplaatreparateur de witgoedmonteur
Printplaatreparateur de witgoeddokter

54
Wasdroger kapot en repareren / Re: Aeg l76485Fl
« Gepost op: 24 januari 2018, 13:12:48 »
weet je zeker dat het PNC nummer goed is, want ik vind hier niets?

Ook het nummer in de kop van het bericht brengt mij bij een wasmachine.


???

Zoek de thermostaat maar eens op, dat is mijn eerste gedachte die bij me opkomt, want de clixons zijn alleen maar overtemp beveiligingen die afschakelen en/ of trippen En zo snel achter elkaar lijkt mij sterk.

55
het is een 03 Bennie, er is een foto van het typeplaatje toegevoegd in een van de eerste berrichten

Die vraag over de NTC was toch niet voor deze machine vandaar dat ik even zeker wilde weten dat het om hetzelfde type gaat. Voordat we op het verkeerde been worden gezet.

Als ik het goed begrijp meet Greg een weerstand van 4,6 K bij die 30 tot 40 graden de factor is dn 0,8 tot 0,5 van 4,8K

Daar klopt dus iets niet, of ik begrijp het verkeerd en is dat het typenummer wat geplaatst is en dat klopt dan weer niet met wat wij als standaard aannemen. Dus Greg help ons even uit de puzzel

56
Wasdroger kapot en repareren / Re: Aeg l76485Fl
« Gepost op: 23 januari 2018, 22:10:28 »
Hoe lang is het geleden dat het verwarmingselement is schoongemaakt, en ook de ventilator? Want het lijkt er echt op dat de lucht daadwerkelijk te heet wordt.

57
Wasdroger kapot en repareren / Re: Aeg l76485Fl
« Gepost op: 23 januari 2018, 21:49:40 »
Ik had graag het PNC nummer van je, want zonder kom ik niet veel verder

58
Greg,

Kun je de spanning op de compressor eens meten?

Kijk ook eens naar de grote elco op de invertor de print met de grote koelribben, die geeft ook wel eens problemen, staat hij bol?

Welk typenummer heeft de NTC sensor?

En wat doet de weerstand als je hem opwarmt in een kommetje water?

59
Ja HaZee, als dat het geval is dan ga ik, wat dat betreft, met je mee naar de 33 ohm.

Want waar is het kritische punt dat de veiligheidsweerstand te veel vermogen tegenhoudt om de condensator niet meer op de top geladen blijft, als er uit de schakeling vermogen gevraagd wordt?
Want de IC schakeling is wel gebaat bij een vlakke, rimpel- en storingvrije voeding.

Ik vind het ook wel jammer dat afnemers van een IC als deze, de datasheet niet volgen en zo toch weer hun eigen speeltje ontwerpen. Terwijl de datasheet een beproefd concept levert. Want standaardiseren is in mijn ogen toch de technische toekomst.

60
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm 59800 Filter plint
« Gepost op: 22 januari 2018, 21:29:31 »
Kan het zijn dat je een filter over het hoofd ziet, die schoongemaakt moet worden?

Het schoonmaken dient wel met een azijnbadje voor een nacht en dan nog eens een badje met allesreiniger gedaan te worden. Want zeker na 10 jaar zijn de fijnfilters door wasverzachter en zeepresten aardig microscopisch dicht gaan zitten.
De filters:
1 het grof en fijn filter in de deur
2 het filter onderaan in de vul opening
3 het filter in de afsluiting van de condensor achter het deurtje
5 de ingang van de condensor.
6 filter naar de condens opvangbak voor de condensor

In de beschrijving staat dat dit het alarm filter plint afgeeft, als filter nr 3 niet schoon is.

De ingang van de condensor is haast niet schoon te krijgen met het bijgeleverde sponsje, maar gaat heel goed met een warmwaterstraaltje en dan afzuigen uit de bodemverzamelbak met een natzuiger.

Maar het kan natuurlijk ook een eerdere fout zijn die in het foutgeheugen is opgeslagen.

Het fout geheugen resetten wordt in het volgende filmpje goed uitgelegd.

Foutcodes

61
Greg,

Schema's daar zijn de fabrikanten niet scheutig mee. Vroeger kon je ze nog wel kopen, maar het is nu meer helaas pindakaas.

Ook bij de nieuwe foto blijf ik het plekje verdacht vinden, zeker omdat je ook problemen hebt met de temperatuur, maar we wachten het plaatsen van de TNY af vervang je ook de veiligheidsweerstand? En de ervaring dat de relaisaansluiting eigenlijk alleen maar op dit ene punt (het vaste contact) problemen geven.

Maar wij horen wel wat het resultaat is. Aan de hand van het nummer zag ik dat je een invertor kaart hebt, die geeft nog al eens problemen met de grote elco, die dan bol staat.

62
Hier zie je duidelijk het verschil in kleur van de soldering het hoofdcontact van het relais.

https://photos.app.goo.gl/FFa55Nj3KiX9FWii1

63
@lampje , er word ook al gebruik gemaakt van 6 volt relais in witgoed. daar moeten we dus goed op gaan letten in het vervolg.
9 volt ben ik ook al tegen gekomen

Ja Bennie, daar moeten we zeker rekening mee houden en goed naar het typenummer kijken op een datasheet, ik ging er ook vanuit dat er gestandaardiseerd was, maar helaas dat is maar ten dele.

64
ik was er nog niet aan toe gekomen om via de omweg de foto toe te voegen

https://photos.app.goo.gl/7q03YoDCQ4GMoR162

65
Waarschijnlijk heb ik toch al wat ontdekt wat het temperatuurprobleem betreft.

Ik heb de foto's gespiegeld en naast elkaar gelegd en dan zie ik wat verdachts bij het vaste contact van het relais.
In eerste instantie dit punt dus doorsolderen

Daarnaast heb ik ook ontdekt dat we hier niet meer van standaard witgoed relais kunnen spreken, want het Relais HF3FA 009-HTF(335) is 9 volt. Dit in tegenstelling tot de gebruikelijke relais van 12 volt. Zou je het nummer even kunnen controleren of die 009 klopt in het typenummer, want de foto was niet echt scherp

66
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm 59850
« Gepost op: 21 januari 2018, 12:26:28 »
https://photos.app.goo.gl/tGpHs8RDgDAKtD7E3

Voor de zekerheid de relaisaansluitingen doorsolderen.

https://photos.app.goo.gl/sGwmKzPtWtWcXmqy1

Ook rondom de LNK zie ik wat onregelmatigheden.

67
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm 59850
« Gepost op: 21 januari 2018, 10:59:00 »
https://photos.google.com/photo/AF1QipMc76voGHAF1qBaF6zP9MuZUlPVz5kl33cJ1-2b
De LNK kun je doormeten door kruislings vanaf de "eenzame poot" ohms te meten is de meting laagohmig dan is de LNK aan zijn einde gekomen.

Er lijkt toch een brandvlekje zichtbaar te zijn, zie cirkel

IC's LNK en TNY te bestellen bij maak mijn witgoed.nl

68
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm 59800 Filter plint
« Gepost op: 21 januari 2018, 10:41:13 »
Om u snel te kunnen helpen, hebben wij de volgende gegevens nodig: 
– Modelaanduiding
– Productnummer (PNC)
– Serienummer (S-No.)
(u vindt deze nummers op het typeplaatje) Een foto van dit plaatje is erg handig en voorkomt fouten Parkeren op het net bij bijv. google photo's

– Soort storing
– Eventuele foutmelding die het apparaat weergeeft


69
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm 59850
« Gepost op: 21 januari 2018, 00:18:36 »

Meet de weerstand maar eens en vervang hem door een veiligheidsweerstand van 100 ohm

de LNK heeft volgens mij een schroeiplek en er zijn voor zover ik zien kan een aantal slechte soldeerverbindigen.

Kijk speciaal bij de relais ze goed na en soldeer ze door.

Je moet wel handig zijn in het solderen van printen, want zonder oefening hierin, kun je het beter laten doen, maar het verwisselen van een LNK en het verhogen van de weerstand is veelal succesvol en komt dan niet meer terug.

De onderdelen zijn te bestellen http://www.maakmijnwitgoed.nl/19-overige-componenten

70
graag het plaatje van de serienummer/typenummer

71
Greg,
Ik heb het vermoeden dat de voedingomvormer het probleem geeft. Deze chip heeft een temperatuurinstelling van 142 graden waarbij hij het geheel afschakelt en pas weer vrijkomt als de temp 75 graden gezakt is.  Technisch kan de chip 155 graden aan.

Maar het gebeurt regelmatig dat de chip dit punt veel eerder signaleert en dan de machine afschakelt. En dat verklaart ook de tijdvertraging voor het weer in kunnen schakelen na een wachttijd.

Zou je een foto met hoge resolutie op het net kunnen parkeren op bijv. google photos van de printkaart van beide zijden en van de apparaat gegevens bij de deur? Zodat we goed kunnen uitvergroten, dus graag met veel licht opnemen.


72
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG lavatherm T37850
« Gepost op: 19 januari 2018, 16:21:52 »
E32 geeft aan dat er iets mis is met het vochtmeetcircuit, dat kan de bedrading zijn, maar ook de borstels van het meetcicrcuit (de aardborstel van de trommel of de meetborstel op de trommel) en als derde mogelijkheid, dat deel van de electronica op de printkaart.

Mag ik van jou de gegevens van de machine, die op het plaatje bij de deur vermeld staan?

73
Alleen met duurdere multimeters kun je de capaciteit van de elco's meten en om zeker te weten dat ze goed zijn kun je ze beter vernieuwen, want zo duur zijn ze ook niet. Want ik heb ervaren dat een elco die niet helemaal de capaciteit heeft, heel rare storingen kan veroorzaken, die niet te beredeneren zijn.

Want hier en daar op het internet vertelt men hoe je ze kunt testen, maar dat is maar schijn, want daar kun je het verschil niet mee zien of hij 100% of maar 50% is.
En dat is nu net cruciaal voor een goede werking van het netwerkje.

voor onderdelen zie


maak mijn witgoed C's H's


74
Oke duidelijk.... vreemd dat er zoveel onderdelen kapot zijn als ik de andere topics lees zijn dit er meestal 2 a 3. Maar super bedankt voor jullie hulp. Ik ga de onderdelen maar bestellen en ik zal laten weten of het wel of niet gelukt is!

Daarom noemde ik het ook een ravage. Want het lijkt dat hier een kettingreactie plaats gevonden heeft, die gevolgen voor andere componenten hebben gehad.

Het kan dus zijn dat een of meerde diodes het begeven hebben, dan krijgen de gelijkstroomcircuits in eens wisselstroom voor de kiezen, dan kunnen er heel vreemde dingen gebeuren. Want als je de componenten bekijkt, die zijn allemaal uit hun "voegen gebarsten" Het kan ook zijn dat de elco's de gelijkgerichte sinussen niet voldoende hebben afgevlakt, omdat hun capaciteit is teruggelopen, dat geeft ook weer problemen, vandaar mijn advies ook vervangen.

Anders ben je binnenkort weer terug met nog grotere schade. De prijs van de componenten is het niet in relatie tot die van de complete printkaart.

Kijk voor de indruk hoe de schakeling ongeveer in elkaar zit, maar eens het schema

(bron: datasheet LNK302/304-306) blad 5 figuur 6a stroomkringschema P/G versie


75
voor de eerste ring ga ik voor rood en dus een 2, dan zal het wel 27 zijn geweest en om de startstroom te knijpen net zoals we dat bij de 47 naar 100 ohm doen ga ik ook voor de stap naar 47 ohm, naar 33 lijkt mij te weinig winst opleveren.

76
Heel duidelijk is te zien dat de veiligheidsweerstand R47, de smoorspoel L1 en de LNK U3 zijn overledenIk zou zeker de diodes D15,D18, en D24 er uit solderen en controleren of ze nog sperren in één richting.
Van de veiligheidsweerstand kan ik geen chocolade maken het enige wat ik kan zien is de eerste rode ring, maar wat voor kleur hebben de andere ringen?

Omdat er nog al wat gebeurt is in de kring, zou ik de elco's C17 en die hier naast en die in de buurt staan van de LNK ook vervangen, als je toch aan het solderen bent, kan dat in een moeite mee, voor het geld hoef je het niet te laten.


Misschien dat Bennie de waarde van deze weerstand weetEn vergeet niet even goed te kijken naar de mogelijk slechte solderingen.

77
Nou ik zie daar een aardige ravage. R47 die kapot gesprongen is, De LNK is opgeblazen, de inductor L1 is defect, en ik zie meerdere solderingen die in mijn ogen zeer verdacht zijn. Om verder in detail te gaan doe ik vanavond, want moet nu weg.

78
Daar zijn de meningen verdeeld over. Want wij zijn niet de ontwerpers van de schakeling. Want de schakeling is op de diverse printen ook niet exact hetzelfde als in de datasheet, als voorbeeld wordt gegeven. Iedere fabrikant doet het toch weer even anders.

Waar ik wel achter sta, is de maatregel om de veiligheidsweerstand RF1 te vergroten naar de volgende stap in de E-reeks van de weerstanden, zodat de startstroom bij de C's wat beperkt wordt. Het vermogen is m.i. wel voldoende, want als je de weerstand verzwaard hebt, krijg je waarschijnlijk nooit weer het probleem.

79
Het meetsysteem gaat met een spanning, die natuurlijk helemaal veilig moet zijn voor de mens, want hij wordt wel aangesloten op open metalen delen.
En zoals je kunt zien, in het principeschema van de LNK uit de datasheet van de fabrikant, staat de 230 volt direct via de veiligheidsweerstand RF1op de printkaart.

De gemeenschappelijke lijn noemt men wel de nul, maar kan bij het omdraaien van de stekker, net zo goed direct in verbinding staan met de fase van de 230 volt.

Dus het werken aan deze printkaarten is levensgevaarlijk, als je de stekker er in hebt zitten en ook als de condensatoren nog niet ontladen zijn, want die kunnen in de praktijk een lading van tegen de 325 volt hebben. De piekwaarde van de 230 volt 50 Hz. En daar kun je een forse dreun van krijgen.Voor de meting van de weerstand van de was, moet de spanning dus galvanisch gescheiden worden van het net, dat gebeurt met een trafo met gescheiden wikkelingen, die op de print aanwezig is. De DC output voedt dus de stuur- en computerelementen. De vochtmeting ligt daar dus helemaal los van, die wordt voor de LNK afgetakt via de trafo.

Ja, het verschil in taalgebruik is mij bekend in mijn contacten met mijn Belgisch collega's, werd mij eens verteld dat ik dat maar met een vijsje moest doen. Een vijsje?  ??? Ja dat betekende een schroefje, wist ik veel! En ook het kuisen is voor ons een vreemd woord. En zo zijn er natuurlijk legio voorbeelden. Wij staan dan wel met koffie klaar maar de Belgen met een pintje ;D

80
Helaas kan ik de kleuren op de foto niet goed herkennen en ken deze specifieke print niet goed. Je zult moeten zoekn naar een weerstand van 33, 47, of 100 ohm.

Misschien dat je beter belichtte foto kunt maken en zonder compressie op het net plaatsen, ik kan hem nu niet voldoende uitvergroten.

81

ook speelt er in mijn achterhoofd , het probleem met onze Zanussi ZTE 285   ...die was niet helemaal dood zoals men zegt ,maar hij viel ook stil met draaien en display op Nul  , dit na een draaitijd van 10 - tot 20 min dacht ik .Buiten het vervangen van de LNK en de weerstand ,heb ik niets gedaan ...niets opgeschuurd,gereinigd of wat dan ook en hij deed het , ondertussen al 8-9 maanden zonder problemen...dus begrijp het ook niet .Normaal zou je denken , er was een probleem met de voeding ? ik weet het niet ...vreemde dingen en ik had vroeger ook nog Nooit gehoord van zo'n LNK .Gewone regelbare voedingen en voedingen met vaste volt regulators ja ,dat wel.Maar we zijn nooit te oud om te leren hé.

grt,
françois

Ja Francois,

ik begin ook die kant uit te denken.

Ik had ook voor het eerst de ervaring dat de LNK raar deed zonder helemaal dood te vallen, maar bij mij ging hij naar het beginpunt van de cyclus en bij jou naar het einde.

Ja, de ouderwetse voedingen, dat is nostalgie, de huidige zijn vele malen goedkoper en gebruiken ook minder energie. De oude voedingen dissipeerden nogal wat warmte, dus verlies, terwijl de huidige LNK de spanning alleen maar schakelt en in blokjes doorlaat. Helaas zijn ze vaak een beetje krap gedimensioneerd en mede door de vaak grillige spanning die het net aanbiedt, vanwege de netvervuiling kwetsbaar.

Maar ook ik begin in de richting van de voeding te denken. Maar het meetsysteem van de vochtigheid heeft zijn eigen voeding en gaat niet via de LNK. Maar dus de computer, die weer alles aanstuurt, weer wel. Dus de print inspecteren op koude lassen zou ik zeker aanraden en als hij toch los is, zou ik gewoon de LNK vervangen met de veiligheidsweerstand die je een stapje groter maakt. Begin je weer mooi met een schone lei.

82
De borstel schuren

83
ook de koolborstel vooraan , een beetje beter met een vijltje vlakker gemaakt zodat ik zeker zag ,dat een goed contact te zien was  en ook terwijl de machine draaide ,daar waar de borstel de trommel raakt , dit met fijn schuurlinnen opgepoetst.

Als je goed contact van een koolborstel wilt hebben, dan neem je een stukje schuurlinnen en legt dat met de rugzijde op de contactbaan tussen de koolborstel in en dan beweeg je de trommel en schuurpapier heen en weer zodat de borstel de ronding van de trommel exact van de contactbaan aanneemt en zo een optimaal contact maakt. Beweegt de borstel goed?

84

--  connector die op de aansluiting koolborstel losgemaakt ...de blauwe draad wat blank gemaakt ( isolatie met cuttermesje weggedaan ) hierop met snoertje de weerstand van 8 K  naar de massa gelegd .....valt stil ook na een 30 sec. en display op nul.
-- Nu met snoertje ,op de blanke blauwe draad , die naar de print loopt ...deze aan de massa gelegd , en de droogtrommel blijft draaien , stopt wel even om praktisch onmiddellijk verder te draaien en stopt wel even om van draairichting te veranderen ...maar ze blijft draaien ..

Ik snap het niet helemaal meer Francois, want dit schreef je. Maak eens een foto van wat je nu werkelijk gedaan hebt.

85
En wat doet de machine als je de weerstand tussen de twee aansluitingen op de printkaart zet?
Want ik twijfel hoe langer hoe meer over het draadje van de koolborstel voorzijde en de printkaart. Misschien zit er een breuk in bij de borstel, want die beweegt nogal.

86
Dan wordt de afstand toch te groot voor ons Manuel.

Want als ik het zou repareren, had ik toch ook de machine nodig om te testen, omdat ik geen testmogelijkheid heb om hem op de werkbank te testen.
Dus lijkt mij het opsturen naar een van de adresjes de beste optie.
Horen we nog van je hoe het verder is verlopen?

87


je zou nu gaan denken ..dat bv   een weerstand meting van 6 k  nog te veel is en daardoor stilt valt ( dus die 6 k met de handdoeken er in ) want bij connectie naar de aarding blijft ze draaien

Ja ...vreemde bedoening hé mannen

groeten

françois

Francois,
ik denk meer dat het een kwestie toevalstreffers is.

De aarding van de trommel is slecht en het is meer een lot hoe het wasgoed bij de stilstand over de trommel valt en hoe er gemeten wordt

88
Aan de grootte van de vonk dacht ik in eerste instantie dat het van de motor moest zijn, dus is het waarschijnlijk het relais van de motor wat slecht is. Het leek of de motor keurig doordraaide. Je zou iemand kunnen zoeken die het relais voor je zou kunnen vervangen, dan ben je voor een paar euro klaar. Want dat is echt geen raketwetenschap.

Ja de print is peperduur, zowat 300 euro
http://www.bosch-home.nl/artikeloverzicht/00499428

Er zijn ook bedrijfjes die dit voor je kunnen doen, maar dat kost je zo rond de 50 euro.

Maar dat is altijd nog veel goedkoper als zo'n printkaart die toch wel aardig aan de prijs is.

Bijvoorbeeld: Bosch Siemens wasdroger doet niets meer. Printplaat reparatie, De witgoedmonteur.nl

of

ENV06 Reparatie Printkaart wasdroger


89
Hallo Francois,

Dit vind ik over de afstelling van de geleiding in de gebruiksaanwijzing:

Waterhardheid
Water bevat een variabele hoeveelheid kalksteen en minerale zouten waarvan de hoeveelheden variëren afhankelijk van geografische locaties, waardoor de geleidingswaarden ervan variëren
Relevante variaties op de geleiding van het water vergeleken met de door de fabrikant vastgestelde geleiding kan enigszins van invloed zijn op de restvochtigheid van het  wasgoed aan het einde van de cyclus. Met uw droger kunt u de gevoeligheid van de droogsensor afstellen op basis van de geleidingswaarden van het water.
1. Draai de programmakeuzeknop op een willekeurig programma
2. Druk tegelijkertijd op de Toets Kort en Start/Pauze en houd deze toetsen ongeveer 5 seconden ingedrukt. De huidige instelling wordt op het display weergegeven
CO – lage geleiding <300 micro S/cm
CO –  – gemiddelde geleiding 300-600 micro S/cm
CO – – – hoge geleiding >600 micro S/cm
3. Druk herhaaldelijk op de Start/Pauze  -toets tot u het gewenste niveau heeft ingesteld.
4. Voor het opslaan van de instelling drukt u tegelijkertijd op de Toets Kort en toets Start/Pauze  of draait u de knop naar O UIT -standDe meting over de achteras lijkt mij niet goed, deze moet gewoon 0 ohm zijn, dus koolborstel ontvetten, as ontvetten en schoonmaken eventueel borstel inschuren.

Helaas kan ik je niet vertellen over hoe vaak er de vochtigheid gemeten worden, dus trek hier geen conclusies uit. Het enige wat ik ontdekt heb is, dat het tijdens stilstand gebeurt, maar hoe vaak? Daar heb ik helaas geen gegevens van.

90
Om te lokaliseren waar het probleem nu zit zou ik je toch willen adviseren, de motor en condensator te voeden met een vreemde voeding.

Het gevonk wat je ziet in het relais is normaal bij uitschakelen, daar wordt ik niet nerveus van.

Kun je aan de printsporen zien wat dit relais voedt? Is dit de motor of de verwarming? als ik mag gokken is het van de verwarming, want de motor blijft wel gewoon door lopen, voor zo ver ik kan horen. Dus dat is met het vervangen van de C al bereikt.

Ik denk dat er meerdere storingen tegelijk lopen en de 12 volts voedingsspanning in elkaar zakt op het moment dat er wat gevraagd wordt van de elektronikavoeding. Dit zou ik zoeken in het circuit van de afvlakelco's op de print richting de LNK (het IC met de 7 pootjes) Inspecteer deze elco's eens op bolheid bovenzijde, soldeer ze er eens uit en meet de capaciteit. Die kan nl. in de jaren ook teruglopen. Heb je geen meter hiervoor vervang ze stomweg. Het zijn de kosten niet.

Maar omdat het patroon zo onregelmatig is, kan het ook een slechte soldering van de spoel van het relais zijn, dan zou ik je willen adviseren om het relais preventief te vervangen, dan zijn de solderingen weer goed en het relais weer in topconditie. De relais en ook de elco's zijn hier te bestellen:

Relais 12v 10A


Inspecteer ook de solderingen op de printkaart eens nauwkeurig met een loep op slechte contacten.

Gaat de verlichting van het display ook uit als het relais afvalt? Maak eens een paar goede foto's van de achterzijde van de print en plaats die ergens op het net met een link zodat we uit kunnen vergroten.

91
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm T76489AH E60 E63 storing
« Gepost op: 10 januari 2018, 14:22:57 »
Nee Niels,

dat maakt het niet makkelijker, want we kennen helaas niet exact de wijze waarop de software geprogrammeerd is.
Wanneer wordt de temperatuur gemeten? Is dit continu of in periodes?

Ik denk dat we eerst maar eens zaken uit moeten sluiten zoals de werking van de NTC.

Bedoel je met alle programma's ook de tijdgestuurde programma's?

Zou de invertor het toerental niet tijdig terugbrengen voor de afkoelfase? maar waardoor? Dan kom je weer bij de NTC maar ook bij de printkaart.

Ik weet het even niet meer zonder verdere gegevens.

92
Als de capaciteit iets groter wordt zal het aanloopkoppel ook vergroten, dus vandaar kan het niet slecht zijn. Een condensator doet de stroom door de wikkeling voorijlen waardoor een beter magnetisch draaiveld ontstaat.
De mate van voorijlen wordt bepaald door de verhouding wisselstroomweerstand van de motorspoel en de reactie van de condensator. Ideaal is dat er tussen hoofdveld en startveld een hoek van 90 graden is. Zonder uitvoerige meting is hier echter helaas niets over te zeggen wat de verandering door de verhoging van de capaciteit is. Maar ik verwacht daar niet zo gek veel van. Waarschijnlijk wel een verbetering.

Dus ik zou de gok maar wagen door de C te kopen, die origineel is en 8,5 UF

93
Ik heb het vermoeden, omdat er door Bosch een vervangend nummer wordt gegeven, dat dit type niet meer leverbaar is. Want je ziet hem dan ook alleen maar op e-bay en dergelijke.

Het kan ook zijn dat de C in het basisontwerp van toen al snel problemen gaf en ze een tandje hoger zijn gaan zitten. Via de onderdelenservice UK en van de Bosch groep kom ik overal uit op 8,5 uF. Ik denk dat Bosch je niet anders zal adviseren, want tenslotte komen deze gegevens bij hen vandaan.

94
welke tekst staat bij de betreffende lampjes?

95

Weet iemand een website of winkel waar ik deze kan vinden?
Ik kies als eerste optie om deze te vervangen aangezien de kosten laag zijn. Tenminste als ik vergelijkbare condensatoren op NL websites zie (4-10 euro). Voor een tweedehands betaal ik gauw 21 euro  :o. Das och gek!

Ga niet voor alleen maar goedkoop, maar ga voor deze zaken voor origineel, want van die Chinese bende krijg je spijt. Google eens met het Bosch nummer daar kun je wel winst boeken. En 8,5 Uf

96
Het moet wel degelijk een C van 8,5 UF zijn, als het minder is zal hij slechter aanlopen.

Maar wat is er nu exact met de knipperende lampjes?

97
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm T76489AH E60 E63 storing
« Gepost op: 9 januari 2018, 00:20:35 »
Omdat we het hebben over een NTC en hij alarm geeft voor overtemp. denk ik meer aan een draadbreuk of een slecht contact op de printplaat. Want bij en slecht contact gaat de weerstand omhoog net zoals bij koelen. Dus in deze richting zul je het moeten zoeken. Natuurlijk is het opkoken in een pannetje water ook nog een goede mogelijkheid om het meetsysteem even te controleren.

maar ik hou het in eerste instantie op een slecht contact in het meetcircuit. Of een slechte soldering op de printkaart, omdat het na doorwarmen weer later in herhaling komt.

98
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm T76489AH E60 E63 storing
« Gepost op: 8 januari 2018, 18:03:43 »
Je hebt een warmtepomp droger met een compressor die op toeren gestuurd wordt door een invertor die op zijn beurt weer aangestuurd wordt door een temperatuur sonde 3792171203 die ergens aan de voorzijde is geplaatst.

Deze verdenk ik als je alles al gedaan hebt om alles schoon en stofvrij te krijgen.

Ik kan helaas geen tekening plaatsen omdat het forum dit op 't ogenblik blokkeert. (Upload geheugen vol)

Ik weet helaas de waarde van de NTC temperatuur sonde niet, dus weet niet wat je meten moet bij kamertemperatuur.

Misschien dat Bennie het weet van dit type


99
Gewoon regelmatig onderhoud en schoonmaken en dan is er niets aan de hand.

100
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm 55542 onbekende storing
« Gepost op: 3 januari 2018, 12:39:19 »
Beste Robin
1 het bultje geeft aan dat de chip inwendig zeer heet is geweest en overleden is
2 hier lijkt het spoor defect te zijn, doormeten
3 soldeerwerk is slecht uitgevoerd
4 linkerzijde verkleurd. Doormeten op contact
? wat is er met deze component gebeurd, met soldeerbout geraakt?
LNK vervangen
Zwerftin verwijderen verbindingen doormeten

Solderen volgens de instructies. Solderen op print Universiteit Manchester

De soldering linksonder in beeld is ook twijfelachtig.


Pagina's: [1] 2 3 ... 7