Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Lampje

Pagina's: [1] 2 3 ... 5
1
Mooi om te horen Sander,

hoe simpel kan het zijn?

Replace direct heb ik goede ervaringen mee op het gebied van laptop accu's

Dus nu ook voor de wasdroger.

2
Als je motor niet aanloopt door een slechte condensator, dan blijft de aanloopstroom lopen en die is een veelvoud van de bedrijfsstroom. Dus niets meer proberen, totdat je de condensator hebt vervangen, want 95% kans dat die de oorzaak is.

Want hopelijk is het al niet te laat, want een motor verbrandt zo in enkele minuten. Meet eens de ohmse weerstanden van de wikkelingen onderling tussen 1 en 2; tussen 1 en 3; en tussen 2 en 3 en ook de wikkelingen t.o.v. aarde.

Het brommend geluid duidt er op dat hij stilstaat en het afschakelen wordt gedaan door de overbelastingsbeveiliging. Reageer je daar niet adequaat op dan bouwt de hitte zich op in de motor en is het einde verhaal.

Dit onderdeel zul je moeten bestellen.

https://shop.aeg.nl/Wassen/Drogers/Elektronica/Wasdroger-8uF-Interference-Capacitor/p/1250020334

3
Emiel,

Daar worden wij nu blij van. Zo zie je wat de automatisering ons gebracht heeft, op afstand repareren.

Ga lekker van de uitgespaarde centen uit eten en doe vooral de groeten aan je vrouw.

4
Probeer met een loep en goede verlichting te kijken naar mogelijke slechte verbindingen er moet een vloeiend patroon zijn tussen print en pen van de component. Zitten er sporen in van een breuk of is de oppervlakte mat dan is de kans groot dat je een "koude las" hebt.

Soms is dit niet goed te zien, dus in wezen moet je alle grotere soldeer punten maar even doorsolderen.

Van afstand is op een foto het vaak niet goed te zien. En nu de print er eenmaal uit is, dan is het de moeite waard om dit even te doen.

Hoe je moet solderen wordt hier goed en duidelijk uitgelegd.

Solderen op print Universiteit Manchester

5
Ik ben het helemaal met Bennie eens, dat de hele print qua soldering van het sterkstroomdeel (dus de grove contacten) extra aandacht verdiend. Het lijkt wel een maandagmorgen exemplaar van een leerling bakker of plakker

6
De dik omrande contacten zijn zeker slecht de anderen zijn voor mij, omdat ik het niet helemaal kan zien, twijfelachtig dus allemaal maar even doorsolderen

7
Met deze foto's kunnen we helaas niets, graag in zijn originele grootte bij bijv. https://photos.google.com parkeren en de link naar het forum sturen, dan kunnen we uitvergroten

8
Wasdroger kapot en repareren / Re: Bosch WTE 84170 geeft alleen 3x4 piepjes
« Gepost op: 13 november 2017, 23:26:06 »
Mickey,

dat vind ik nu jammer, dat je nu al afhaakt, want het is juist een sport, om met een minimum aan kosten, zo'n dure machine weer aan de praat te krijgen.

Maar ja, het vraagt wat geduld en inspanning, maar als het resultaat is dat hij weer feilloos werkt, dan ben je voldaan.
Want meten kost niets en als je weet wat je meet, kun je zaken uitsluiten.

8 jaar, waar hebben we het over? Mijn wasmachine een AEG, de tweede die ik kocht, is nu 27 jaar oud en doet het nog steeds best. Mijn eerste AEG heeft ook 24 jaar zijn best gedaan.

9
Wasdroger kapot en repareren / Re: Bosch WTE 84170 geeft alleen 3x4 piepjes
« Gepost op: 12 november 2017, 21:37:27 »
De ene NTC zit op de heater de andere in de deur

10
Wasdroger kapot en repareren / Re: Bosch WTE 84170 geeft alleen 3x4 piepjes
« Gepost op: 12 november 2017, 20:56:10 »
Ik heb wel service doc van een wat ander type Bosch droger en dat wijst op problemen met de NTC, meet die eens door, de gegevens zijn echter wel in Fahrenheit aangegeven, dus even omrekenen.

Voor NTC 3  in het lagerschild is dit 15 tot 105 graden Celsius (9 - 11 Kohm)

voor NTC 2 op de heater is dit 15 tot 200 graden Celsius (18 - 22 Kohm)

11
Wasdroger kapot en repareren / Re: aeg lavatherm droogt niet
« Gepost op: 12 november 2017, 11:22:31 »
Juist Bennie, zo zit het waarschijnlijk in elkaar.

Want in de datasheet van de compressorfabrikant stond dat de compressor kaal, zoals hij geleverd wordt, thermisch beveiligd is.
Bij verhoogde compressor temperatuur zal de stroom door zowel de hoofd als de hulpwikkeling afgeknepen worden waardoor de temperatuur weer zal dalen.

Wat de overload betreft, lijkt het er op, dat dit ding dan wel deel is van de compressor, maar door zijn contactaansluitingen op de tekening toch losneembaar zou moeten zijn. Als zeker is gesteld dat de condensator goed is dan zoek ik toch echt richting overload, dat deze het probleem zou kunnen geven. Het zou ook kunnen zijn dat de thermistor de zaak te veel afknijpt, waardoor de motor niet meer op toeren komt en de ankerreactie van de rotor geen tegenveld genoeg meer levert om de aanloopstroom af te knijpen. En natuurlijk zouden slechte contactovergangen in het hele circuit nog oorzaak kunnen zijn.

Dus meten is weten, als je tenminste weet wat je meet!!!

Volgens mij heeft de thermistor alleen een functie binnen de compressorwerking.

12
Wasdroger kapot en repareren / Re: aeg lavatherm droogt niet
« Gepost op: 11 november 2017, 21:15:09 »
De vraag is dan waar zit die thermistor? want die vindt ik in het bedradingschema niet meer terug.

13
Wasdroger kapot en repareren / Re: aeg lavatherm droogt niet
« Gepost op: 11 november 2017, 20:41:29 »
Ik denk dat hier een denkfoutje wordt gemaakt, de C staat volgens mij niet parallel aan de PTC.

De PTC geleidt de totaalstroom naar de L het knooppunt maakt geen contact met elkaar. De voeding loopt via de condensator en de hoofdwikkeling P naar de andere zijde van de voeding en de hulpwikkeling staat regelrecht op de spanning, waar bij voor de totaalkringen de beveiliging en de PTC gepasseerd wordt.

14
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 11 november 2017, 11:01:26 »
Dat is mooi om te horen Wessel, daar doen we het tenslotte voor!

15
Wasdroger kapot en repareren / Re: aeg lavatherm droogt niet
« Gepost op: 10 november 2017, 20:42:12 »
Janneman voor ons is het belangrijk dat we weten welke draad op welke aansluiting zit. Dus we moeten de merktekens van de compressor weten. Wat is de hoofdwikkeling welke de hulpwikkeling en welke kleur op welk merkteken.

Dus daarvoor is een detailfoto noodzakelijk waar we en de kleuren van de draden kunnen zien en ook de merktekens van de compressoraansluitingen.

16
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG droger dood
« Gepost op: 5 november 2017, 11:11:38 »
En Martijn, hoe is het afgelopen?

17
Wasdroger kapot en repareren / Re: aeg lavatherm droogt niet
« Gepost op: 3 november 2017, 15:23:24 »
beste Benny,bedankt voor snelle reactie. De spanning op de compressor valt weg gemeten op de stekker.
mod.T59870  type : P502867  prod. no. 916 096 618 00 ser.no. 03690958

Is dit afvallen van de spanning op de plug er nog steeds?

Dit zijn de gegevens die ik van de fabrikant van de compressor heb gevonden. Hij is dus wel fors in vermogen 655 watt
model 39F113C  11.4    Capacitor 18 μF 370 VAC Cooling Capacity 6805 Btu/h/ 2010 W  Input Power 655 W  EER 10.48 COP 3.07

Weet je zeker dat de capaciteit van de Elco 18uF en 270 volt is?

18
Wasdroger kapot en repareren / Re: aeg lavatherm droogt niet
« Gepost op: 3 november 2017, 00:54:50 »
Nee, Bennie

A C en P zitten op de compressor en L en N zijn de voeding die van buiten komt, De condensator ligt los, dan moet hij alles kunnen meten. De overload zal dan misschien ingebouwd zitten maar is elders te meten.

19
Wasdroger kapot en repareren / Re: aeg lavatherm droogt niet
« Gepost op: 2 november 2017, 21:20:16 »
Ik kan op die foto's niet zien welke kleur op welke aansluiting zit, maar om een goed advies te kunnen geven en alles uit te kunnen sluiten, moet ik meer meetgegevens hebben.

20
Wasdroger kapot en repareren / Re: aeg lavatherm droogt niet
« Gepost op: 2 november 2017, 20:33:05 »
Benoem je metingen eens aan de hand van de letters in het schema, want je zegt 2 x 230 volt maar waarover? en waarover de 40 volt?

De windingen lijken me goed

Niet zonder C in serie starten, want dan loopt de compressor zeker niet en heeft grote kans te sneuvelen.
Meet eens:
AC
PC
NC
PA
LA

21
Wasdroger kapot en repareren / Re: aeg lavatherm droogt niet
« Gepost op: 2 november 2017, 19:31:45 »
Heb je ook gemeten of er spanningsval over de veiligheid is, misschien dat de motor niet voldoende spanning krijgt aangeboden om goed door te starten.

Meet eens direct op de klemmen van de compressor wat voor spanning hierop terecht komt. Ook wat er over de C en de wikkeling staat waar hij mee in serie staat Dus de spanning over C en R totaal.

22
François,

dat is mooi om te horen, zaten we toch in de goede richting.

Nu is het zaak om de wasverzachter uit te bannen en alleen twee koppen azijn in het laatste spoelwater van de wasmachine toe te voegen en dan reinigt de was zelf de trommel van de droger.

Want de vette laag, was dus echt de oorzaak van de ellende. Maar kijk ook nog even naar de koolborstel van het achterlager. Want die heb ik in jouw verhaal niet gehoord.

Dat de machine er niet mee stopt als je de weerstand kortstondig loslaat, klopt. Want er wordt alleen maar gemeten in rust, als de draairichting even wordt gewisseld, om te voorkomen dat het wasgoed er als een "worst" uitkomt.

23
Net wat je zegt, zou je in eerste instantie de naar de print gaande draad via de weerstand aan aarde kunnen leggen, omdat het wat moeilijk is om de weerstand aan de print te bevestigen. Hiermee sluit je dan uit de rottige overgangen via de twee koolborstels, die toch wel de eerste oorzaak zijn van de rottigheid. Maar ook zou de printaansluiting nog problemen kunnen geven, dus deze ook even ontvetten.

24
Haal de aansluiting op de print eens los en zet daar een weerstand van een 8 K overheen op de ingang van de vochtmeting.

Ik heb het vermoeden dat de geleiding van je meting vaker slecht contact maakt. Het moet echt laagohmig zijn en ook continue, omdat de meting alleen plaats vindt tijdens stilstand.

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat het deel wat de meting doet op de print defect is. Maar dat zou je moeten testen via de simulatiemode

zie https://www.how-to-repair.com/help/tumble-dryer-fault-code-errors-aeg-electrolux-zanussi-etc/

25
Nee, dat is juist de meetborstel, het afgeleiden naar aarde van statische ladingen gebeurt door de aardingsborstel, aan de as aan de achterzijde. Niet alleen voor jouw bescherming maar ook ter bescherming van de electronica, die deze meting moet verwerken. Statische ladingen kunnen oplopen tot duizenden volts en daar kunnen de fijne chipjes slecht tegen. Vandaar dat ik ook altijd adviseer, om bij het werken met printjes, jezelf altijd met een speciaal polsbandje te aarden.

Wat de meting betreft moeten we ons dan concenteren op het metingcircuit.

26
Meetborstel

27
Hier zie je wat printshots over de plaats van de aardingsborstel aan de achterzijde en de meetborstel, volgens het manual te bereiken via de bovenkant gemonteerd rechts aan de voorzijde.

28
Wasdroger kapot en repareren / Re: aeg lavatherm droogt niet
« Gepost op: 30 oktober 2017, 16:54:13 »
Ja, ik werd even op het verkeerde been gezet door het noemen van de twee condensatoren. Komt inderdaad niet veel voor. Maar ze zijn er wel. Maar ook de weerstandwaardes van deze compressor liggen vrij laag t.o.v. de meest gebruikte compressoren.

Maar ja, hoe hoger de aanloopstroom hoe krachtiger het aanloopkoppel, want de belaste aanloop is vaak een probleem.

Maar ook ik gok op een goede afloop na het wisselen van de elco

29
Als ik het dus goed begrijp blijft de trommel in de tijdstand wel functioneren en in de automatische stand niet.

Dan moeten we ons echt gaan concentreren op het meetsysteem.

Je zou de aansluiting van de meetborstel via een weersstand van ca 8 kilo ohm aan aarde kunnen leggen.

Dat is de weerstand die ik gemeten heb van mijn wasgoed dat goed gecentrifugeerd was. Dus zou dan ook de machine moeten blijven lopen. Blijft hij dan een langere tijd lopen dan weet je waar je het zoeken moet. Ook is er nog een diagnostische test die de electronica test, maar nu eerst even dit.

30


Hallo François

Voor een goed advies zou je de productnummers moeten vermelden, dan kunnen we precies zien welk onderdeel gemonteerd is.

Van de metalen trommel weet ik het zeker, daar is de trommel de ene electrode en de ribben in de trommel zijn de andere electrodes. Het wasgoed ligt tijdens de omkeer van draairichting even stil en dan wordt de geleiding van het wasgoed gemeten. Is het wasgoed droog dan is de weerstand hoog en dan gaat het programma naar het einde. De ingang van de electronica meet de weerstand t.o.v. aarde. Men dacht eerst dat de kogellagers of het glijlager deze aarding voldoende doorgaf, maar dat is niet waar en men heeft als extra over de lagering heen een koolborstel op de as geplaatst. Maar ja wat vettigheid van het lager en je koolborstel zuigt zich vol met vet en het contact is weg. Dus deze omgeving even ontvetten en evt. schuren. En meten of de aarding wel goed is (0 Ohm) Volgens de exploded view zit de meetborstel aan de rechterzijde. Helaas kan ik niet goed zien waaraan hij bevestigd is. Maar de rechter zijwand moet er misschien uit nadat je het bovendeksel verwijderd hebt. Maar waarschijnlijk kun je er van bovenaf wel bij. De ribben zijn geisoleerd van de trommel en aan de buitenkant van de trommel zit een band waarop de borstel loopt. Ook deze schoon en vetvrij maken en eventueel met staalwol of iets dergelijks licht opschuren en de overgangsweerstand meten

Wasverzachter heeft de nare eigenschap een film in de trommel achter te laten die isolerend werkt en meet de electronica een te hoge weerstand.

Beter is het de wasverzachter in het laatste spoelprogramma van de wasmachine te vervangen door twee kopjes azijn, je was blijft net zo zacht, het kost minder en de droger raakt niet meer van slag. Want azijn bindt de kalk aan zich, die de harde was veroorzaakt.

Zelf heb ik dat probleem opgelost door 3 handdoeken te drenken in pure azijn en een koud tijdprogramma zoals bijv. luchten te laten lopen met de natte lappen. Wordt de trommel mooi schoon van binnen en de vette laag op ribben en trommel afgebroken.

Hoe het bij een grijze trommel zit weet ik eerlijk gezegd niet, want kunststof geleidt niet, vaak zijn er dan binnen aan de binnenkant van de trommel twee platen aangebracht die als electrode dienen.

Of een trommel vaak of weinig gebruikt wordt zegt eigenlijk weinig, want bij techniek is het nog altijd zo, dat "rust roest"

Dit is mijn verklaring richting vochtmeting, maar je hebt wel de LNK met weerstand vervangen, maar een hik in de voeding kan ook nog een probleem veroorzaken. De capaciteit van elco's wil nog wel eens teruglopen in een aantal jaren. Dat kan er ook voor zorgen dat er van die rare onverklaarbare fouten ontstaan en de machine weer terugspringt naar de beginstand. Dus ik zou de elco's ook vervangen als je toch de print er uit hebt, deze kosten haast niets en de ellende kan groot zijn. Ik heb weken in de badkamer "gewoond" voor ik er achter kwam dat een elco de boosdoener was.

31
probeer het eens met een tijdsgestuurd programma. Want het lijkt er op alsof het meetcircuit via de koolborstels slecht contact maakt en de was als droog gemeten wordt. En einde droogprogramma geeft 0. Meet de weerstand eens over de koolborstel van de trommel en over de koolborstel van het achterlager. Maak de sleepring eens goed schoon met alcohol. En eventueel wat schuurmiddel. Ook aanslag op de meetelectrodes van wasverzachter kan de meting verstoren. Dus trommel reinigen met azijn.

33
Wasdroger kapot en repareren / Re: aeg lavatherm droogt niet
« Gepost op: 29 oktober 2017, 21:02:14 »
Gebruik dit schema maar eens
34
Wasdroger kapot en repareren / Re: aeg lavatherm droogt niet
« Gepost op: 29 oktober 2017, 20:52:37 »
Zoals Bennie ook al stelde kan dit wel degelijk met een defecte C te maken hebben, dat de stroom zo hoog ligt is waarschijnlijk te wijten aan een niet afgeschakelde C. Want over het algemeen als er twee C's zijn dan wordt er altijd 1 uitgeschakeld na de start door de print. Bij het vast aansluiten van de motor zal dit wel fout zijn gegaan.
Er zitten dus twee schakelingen op de print die circuit 1 schakelt met de C die de duurstroom ook krijgt en een draaiveld veroorzaakt en de andere C die alleen tijdens de start maar ingeschakeld mag zijn, en alleen benodigd is voor het startkoppel.

Want vergeet 1 ding niet dit is technisch gezien de meest waanzinnige schakeling op compressor gebied. Overal worden compressoren gestart met ontlastventielen open tijdens de start en hier krijgt de motor de volle last voor zijn kiezen tijdens de start. Dus als er ook maar wat scheef loopt, zoals een slechte C dan is het feest. Vergeet niet de solderingen op de relais te controleren.

35
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 23 oktober 2017, 17:35:59 »
Dit vond ik nog elders op het internet, die onze vermoedens van de NTC bevestigen.Heb filters gereinigd maar toch geeft die het weer aan dat ik ze moet reinigen Gesteld op 1-8-2016 om 17:49

Ik had dit probleem ook. Filter lampje gaat steeds na 5 a 10 min aan terwijl de condensor en filter volledig schoongemaakt zijn. Ik heb de droger aan de voorkant en achterkant los gehaald en het nog wat extra stof verwijderd maar niet schokkend. Op de plek van de condensor (links onderin) ben ik volledig met mijn arm ingegaan en nog wat extra stof verwijderd, ook achterin aan de onderkant waar het condenswater in de opvangbak verdwijnt (klein gat) nog wat (nat) stof verwijderd. De droger heeft het daarna een week aardig gedaan en daarna kreeg ik een TE4 melding in het display. Nu gaf de droger continu deze melding zelf als ik hem aanzette na 20 seconden zelfs zonder te draaien, als ik kans zag om de droger toch te starten komt de melding na 1 minuut alsnog. Ik heb wat zitten grasduinen op internet en kwam daar een bericht tegen dat bij deze melding de thermostaat wel eens kapot zou kunnen zijn. De thermostaat bevindt zich aan de achterkant van de droger een heeft als part nr DC90-10128P en deze heb ik besteld op internet. Gisteren heb ik de thermostaat vervangen, gaat zeer eenvoudig door de bovenkant van de droger los te maken en de achterkant (grote plaat met 18 schroeven) lost te schroeven. De thermostaat zit met 1 schroef vast aan de achterkant en is via een connector vanaf boven verder helemaal los te maken, daarna kan de nieuwe erin. Tot nu doet de droger het weer prima, maar dat is pas na 2 droogbeurten. Maar geen TE4 melding meer en geen filter melding. Heb goede hoop dat dit het probleem heeft opgelost. Geantwoord op 19-9-2016 om 23:37


    Hetzelfde als hier vermeld. De thermostaat vervangen DC90-10128P. Bestel deze maar bij Onderdelenshop ESB Geleen daar kost hij maar rond de € 18. Machine draait weer als een tierelier. Geantwoord op 11-10-2017 om 15:08

36
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T76489AG E60/63 code
« Gepost op: 23 oktober 2017, 13:57:56 »
Bekijk deze filmpjes maar eens:

Warmtewisselaar reinigen met lopende pomp
Warmtewisselaar reinigen
Warmtewisselaar AEG Lavatherm 59800 reinigen  beide zijden Dit is een pdf download

Krijg je een wat beter idee.

37
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T76489AG E60/63 code
« Gepost op: 22 oktober 2017, 20:24:31 »

38
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 22 oktober 2017, 17:09:33 »
Ja die rode pijl zet me wel op het verkeerde been.

wat staat er voor klein tekentje in het display bij de 65,3 is dat de aanduiding Kohm?

Is in mijn ogen te hoog terwijl de andere veel te laag is, dus beiden verdacht.

39
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 22 oktober 2017, 16:18:16 »
En wat geeft de ohmmeter aan als je hem op de hoogste stand hebt staan?

44 ohm lijkt me veel te weinig 44 Kohm zou realistischer zijn.

Dat de NTC aan de voorkant oneindig meet, kan zijn omdat je schaal te laag gekozen is.

Kun je een typenummer herkennen?

Beste Lampje,

Iets doe ik nog steeds niet goed.

De waarde van 44 Ohm heb ik gemeten op het laagste bereik (zie afbeelding).

Gr Wessel

Is de meter wel goed? Als ik al zie dat de keuzeknop omgedraaid zit vraag ik me af is deze betrouwbaar?

De ohmse waarden zullen wel ongeveer kloppen met de waarden die Bennie noemt. Het moet een optelsom zijn. Dus daar zit in de meting al een afwijking. De kleinste weerstand samen met de middelste weerstand moet de grootste weerstand zijn. Maar een verwarmingsspiraal in koude toestand zal wat minder weerstand hebben vanwege zijn positieve temperatuurscoefficient. Maar ik schat dus in dat hier niet het probleem zit. Die 44 ohm zit me niet lekker, want gebruikelijk zijn de weerstanden veel hoger, helaas kan ik geen datasheet vinden die betrouwbaar is. De fabrikant laat hier niets over los.

40
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T76489AG E60/63 code
« Gepost op: 21 oktober 2017, 20:49:34 »
Nee, dat kan ik me haast niet voorstellen.

Maar dit zeggen onze Duitse vrienden

E63    Ansprechen des Thermostats mit automatischer Rückstellung der Heizeinheit    Thermostat defekt (Heizeinheit auswechseln); Heizeinheit defekt; Verdrahtung defekt; Hauptelektronik defekt    unterbricht die Speisung der Heizeinheit; wenn das Problem behoben wird, wird der Alarm gespeichert und das Programm läuft weiter; wenn die Störung nach mehreren Speise-Versuchen fortdauert, wird der Alarm E62 ausgelöst.


Misschien dat het nog een defect relais zou kunnen zijn dat soms blijft plakken

41
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 21 oktober 2017, 20:42:31 »
Heb nog gezocht naar datasheet, helaas niet te vinden

wel de specificaties qua afmetingen

DC90-10128G
Soort onderdeel:
Sensor - temperatuur
Omschrijving:
ASSY THERMISTOR;DRYER,5V,-20~125 ,120MM,
Opmerking:
Kwaliteitslabel onderdeel: volledig origineel (afkomstig van fabrikant)
Dit onderdeel wordt verpakt per 1 stuks. €22,12

DC90-10128P
Soort onderdeel:
Sensor - temperatuur
Omschrijving:
ASSY THERMISTOR;DRYER,5V,-20~170 ,440MM,
Opmerking:
Kwaliteitslabel onderdeel: volledig origineel (afkomstig van fabrikant)
Dit onderdeel wordt verpakt per 1 stuks. € 44,17

42
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 21 oktober 2017, 19:47:34 »
Ik hoop dat deze video ook van toepassing op jouw machine.

Daarin wordt wel heel duidelijk aangegeven wat te doen.

https://www.repairclinic.com/Video/Video-Landing/1385-8/Samsung-Dryer-Thermistor-Replacement-DC32-00007A

43
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 21 oktober 2017, 19:38:44 »
En wat geeft de ohmmeter aan als je hem op de hoogste stand hebt staan?

44 ohm lijkt me veel te weinig 44 Kohm zou realistischer zijn.

Dat de NTC aan de voorkant oneindig meet, kan zijn omdat je schaal te laag gekozen is.

Kun je een typenummer herkennen?

44
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 21 oktober 2017, 17:05:31 »
Dan blijft toch de NTC als verdachte over, dus even opkoken en meten. Want het 0 ohm meten kan geen toeval zijn.

45
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T76489AG E60/63 code
« Gepost op: 21 oktober 2017, 12:28:26 »
Kijk wat voor type het is en zoek een datasheet op het internet. De eerste meting doe je ohms bij de omgevingstemperatuur en dan opkoken in een bakje met water, waar alleen de voeler ondergedompeld wordt. En vergelijk de meetwaarde met de temperatuur van het water.

46
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T76489AG E60/63 code
« Gepost op: 21 oktober 2017, 10:46:55 »
Op welke manier kapt hij ermee?

Gaat hij terug naar beginstand?

Of geeft hij einde programma aan?

Wat doet hij als je hem op een tijdprogramma zet zonder de vochtmeting?

Je hebt wel de condensor schoongemaakt, maar niet de verdamper, want die zitten in twee verschillenden compartimenten achter elkaar, die zou ook nog vervuild kunnen zijn.

Ook zou ik de NTC temp voeler eens testen, die tussen de verdamper en de condensor zit.

47
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG droger dood
« Gepost op: 18 oktober 2017, 00:08:11 »
Nee, dat hoeft helemaal niet, een C kan ook in capaciteit zijn afgenomen en kan dus wel degelijk de balans in een schakeling verstoren. Ook kan een C die los ligt lang een lading vasthouden. Meestal is het wel het vermogensdeel van de LNK die de sluiting veroorzaakt, maar er zijn natuurlijk ook andere componenten die opgeblazen kunnen zijn zoals een zenerdiode  of een afvlak C maar een defecte diode geeft een wisselstroom op een C en daardoor een hoge belasting.

Dus het is niet zo eenvoudig. Maar meestal is de LNK de schuldige omdat deze normaal maar een zeer klein deel van het vermogen door snel schakelen aan de achterliggende schakeling toevoegt. En als dat schakelen afgelopen is dan krijgt de veiligheidsweerstand een veelvoud aan vermogen voor zijn kiezen en ploft

48
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG droger dood
« Gepost op: 16 oktober 2017, 14:20:20 »
Beste Martijn,

Waarschijnlijk heb je te meten C niet eerst ontladen voordat je hem hebt trachten te meten.

Denk er aan dat het wel een printkaart is waar regelrecht contact is met de 230 volt en er op de elco's vanwege de top van een sinus nog wel veel meer lading (wortel 2 maal hoger) op kan blijven staan en je een behoorlijke lel kunt krijgen.
Ik dacht zo uit mijn hoofd dat de C15 de afvlakcondensator was die de hoge spanningshelften af moet vlakken.

Je zou alle elco's moeten meten op capaciteit met een daartoe geschikte multimeter, anders krijg je problemen. Ook sneuvelt er wel eens een smoorspoel of een diode. Ook zou ik omdat de printbanen nog al teer zijn, ohms doormeten of de solderingen van de LNK allemaal wel goed zijn en de pennen wel degelijk zijn verbonden met verderop gelegen gemeenschappelijke contacten.  En het kan ook zijn dat bij de solderen van de LNK deze vanwege de grote warmteontwikkeling wederom overleden is. Dus kruislings solderen en nooit twee naast elkaar gelegen contacten achter elkaar.

Het verschil in ravage bij de  R76 is afhankelijk van hoe de Mosfet in de LNK defect geraakt is, hoeveel ohm bleef er over of was er zelfs volle sluiting. De R76 is echt de zekering van deze schakeling, die afhankelijk van de schade aan het achterliggende circuit min of meer zal ploffen, daarom mag je hiervoor dus ook geen normale weerstand gebruiken, want die kunnen in de fik vliegen.

49
Wasdroger kapot en repareren / AEG droger dood
« Gepost op: 16 oktober 2017, 14:00:16 »
Van Motorblok via PM,

Dag Lampje,

Ook bij mij was de drogeer ineens dood.
Kwam al snel uit op de R76 stuk (klopte, weerstand oneindig)
Dus heb ik er een 100 ohm tussen gezet en de LNK304GN vervangen.

De condensator, C15, heb ik even los gehad. Ik meette met een multimeter direct een weerstand oneindig. En daarna heb ik de spanning meten, weet het getal niet exact meer, maar het was een voltage dat afliep. Dus ik dacht, die is nog goed.
(kon 'm niet mee bestellen, anders had ik m gelijk vervangen)

Het resultaat bij aansluiten was als volgt:
heel even de verlichting van het bedienpaneel weer aan, en toen weer uit/ ratelend geluid uit de print/ opgloeiende R76 en dus  rook...

Heb je een idee wat er fout is/ of wat ik fout heb gedaan? En wat ik nog kan checken?
Ik kan op de print geen enkele aanwijzing vinden. Alle condensatoren zien er netjes uit. Wat ik ook vreemd vind is dat de eerste R76 helemaal geen hittesporen heeft achtergelaten, en de tweede wel.

Groet, Martijn

50
De linkswitchen zijn een zeer goede vervanger van de elektronica die je eerder nodig had om een voeding vanuit het net te verlagen en te stabiliseren en beveiligen. En die ook nog eens haast niets kost.

Het opvallende is dat als ik naar het schema kijk, wat van de datasheet van de LNK komt, dan zie ik voor de aangehangen componenten die de schakeling uiteindelijk compleet moet maken, totaal andere waarden als dat de fabrikant van de LNK aangeeft. En natuurlijk zal een fabrikant niet over dimensioneren, want dat kost geld. Want een wat zwaardere versie kost een paardubbeltjes meer en gaat onder deze deze omstandigheden nooit meer stuk.

Het zal onder laboratorium omstandigheden best wel werken. Maar nu de praktijk.

De gebruiker onderhoudt zijn droger niet voldoende, want het schoonhouden van de filters, waar je zo bij kunt, is vaak niet voldoende. Daardoor lopen temperaturen op, printkaarten zijn stoffig wat vocht aantrekt, allemaal zaken waar elektronica een bloedhekel aan heeft.

Ik sta er zelfs van de kijken dat dat kleine chipje wat LNK heet zelf zijn beveiliging pas bij 155 graden afschakelt.

Maar ik denk zelf dat de grootste boosdoener wel de binnenkomende netvoeding is. Er zit bij de ingang van het snoer in de machine wel een netfilter, maar wat krijgt dat netfilter aangeboden?

Een nette sinusvormige spanning van 230 Volt met een frekwentie van 50 Hertz?

Nou vergeet dat even gauw, want sinds de komst van de vermogenselektronica zo'n 35 jaar geleden is dat bergafwaarts gegaan en is de netvervuiling gigantisch.

Want was het vroeger alleen de thyristor dimmer en de triac die het net vervuilden met hun giga stoorpieken, nu ben je het zelf, of de buren met je zonnepanelen, want de gelijkstroom die daardoor opgewekt wordt, moet in je meterkast wel worden omgezet naar 230 V 50 Hertz om in het net terug te kunnen voeden, Ook allemaal triacs en thyristoren die veel storingspieken veroorzaken. Dan komen er nog eens de windmolens bij, die in wezen nooit exact hetzelfde toerental draaien, dus hier zelfs twee keer omzetting eerst naar gelijkstroom en dan naar 50 Hertz met een hogere spanning. Ook weer met behulp van de nodige storende elektronica.

En ja, er wordt geproduceerd voor een bepaalde levensduur, want de schoorsteen moet, ook bij de fabrikant, wel blijven roken. Daarom zie je ook dat zoveel consumentenelektronica dicht geklikt wordt, zodat een niet ingewijde er nooit meer bij kon omdat je niet weet hem open te krijgen. Want officieel is de printplaat van alle witgoed fabrikanten ook niet reparabel en moet in zijn geheel vervangen worden.

51
Wasdroger kapot en repareren / Re: Deur Siemens V34-17 gaat niet meer open
« Gepost op: 10 oktober 2017, 15:01:27 »
Kan het zijn dat je hem gewoon dicht moet drukken om te ontgrendelen?

52
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm 35740 reparatie mislukt
« Gepost op: 8 oktober 2017, 13:07:54 »
Mooi dat het toch gelukt is en ik noteer die firma ook, want het is toch waardevol dat zij de service bieden om persoonlijk langs te gaan. En dat je op reparatie kunt wachten.

53
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 8 oktober 2017, 13:05:43 »
Ik zie bij het nieuwe onderdeel verwarming dat dit pennetje van de clixon er bij een nieuwe ook al uitsteekt. Dus is het een kwestie van "doorpiepen"

54
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 7 oktober 2017, 20:50:31 »
Overbruggen van veiligheden is Russisch roulette, dat zou ik zeker niet doen. Zeker als je deze dingen met een ohmmeter door kunt meten.

Het zijn twee verschillende types die gemonteerd zijn. De rechter gaat open op een bepaalde temperatuur en sluit weer als temperatuur weer is gezakt, een soort regelthermostaat. Maar de linker is echt een overtemperatuur beveiliging die niet meer terug komt, als hij eenmaal aangesproken is. Dan schiet het pennetje er uit. En dat is volgens mij bij de linker het geval. Die moet je resetten door hem in te drukken.

Maar pas op! Dit uitschakelen heeft een oorzaak, die moet eerst worden opgelost. En als ik alles op een rijtje zet, dan blijft toch de NTC verdacht, want als die een waarde aangeeft dat hij bevroren is dan geeft het element nog meer warmte terwijl hij de warmte niet kwijt kan. Met dit gevolg.

55
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 2 oktober 2017, 23:44:43 »
Als het aan de clixons zou hebben gelegen, dan had je geen temperatuurverschilmeting gehad die reden was voor alarm, dan waren de temperaturen gelijk.Want dan deden de elementen het niet.

Waarschijnlijk is  dit toch een fout in de sensor en ja dit zijn de moeilijkste fouten. Fouten die er maar af en toe zijn.

Om zeker te stellen, zou je ze beiden in een pannetje kunnen opwarmen, wel natuurlijk zo dat de bedrading droog blijft. En zo tijdens het opwarmen kijkt wanneer en welke in de fout gaat. Want het zijn vaak de temperatuurverschillen die de problemen gaan geven.

Als je maar een meter hebt zet ze dan in serie en meet voortdurend en kijk wanneer er iets fout loopt

Wat wijken de meetwaardes van elkaar af bij dezelfde temperatuur?

57
Wasdroger kapot en repareren / Re: aeg 57760 water afvoer problemen
« Gepost op: 2 oktober 2017, 18:33:35 »
Dan zou een falend omkeerrelais ook nog eens een mogelijkheid zijn, maar dan zou er wel een triac foutmelding moeten komen.

Kijk eens hoe de draairichting van de motor is en voed hem eens met een vreemde voeding. Maar dan  de draairichting de andere kant uit. Wat doet de condens dan?

58
Wasdroger kapot en repareren / Re: aeg 57760 water afvoer problemen
« Gepost op: 1 oktober 2017, 21:17:07 »
Denkfoutje Bennie, dan gaat hooguit de trommel andersom draaien ;)

Maar dan rest de vraag nog wel, zitten de ventilator(en) nog vast op de as?

59
Wasdroger kapot en repareren / Re: aeg 57760 water afvoer problemen
« Gepost op: 1 oktober 2017, 20:04:20 »
Heb je de riem wel op de juiste manier in de rollen van de aandrijfmotor geregen? Als dit niet het geval is dan draait de ventilatie de verkeerde kant uit. Zie YouTube filmpje https://www.youtube.com/watch?v=7RzXRKa5ruQ

60
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 1 oktober 2017, 16:13:38 »
Op de print staan de aansluitingen geetst, dus het schema wat ik gevonden had klopt.
Je hebt wel richting bekabeling gemeten?

Dan is het net zo als Bennie stelt, vervang die van 0 ohm, die heeft dan sluiting en waarschijnlijk is dan je probleem opgelost

61
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm 35740 reparatie mislukt
« Gepost op: 1 oktober 2017, 12:08:22 »
Je weet nooit wat de nevenschade is die zo'n kortsluiting veroorzaakt heeft. Want dat de LNK een kortsluiting heeft zal duidelijk zijn. Hiermee staat een netwerk aan componenten voor de LNK die allemaal die klap voor hun kiezen hebben gekregen. Dus diodes, zeners, weerstanden smoorspoelen, je moet ze allemaal nameten om zekerheid te krijgen.

Er zijn trouwens verschillende adresjes die deze print voor een vrij redelijke prijs voor je willen repareren.

62
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T76489AG E60/63 code
« Gepost op: 1 oktober 2017, 12:03:24 »
Met dat probleem zat ik ook, want de plakkerige pluizen wilden niet weg zeker niet op de tweede koelrib.
Heb er zelfs een bouwlamp achter geplaatst om er door te kijken.

Gewoon spoelen met heet water en een klein straaltje. Onze Duitse vriend spreekt zelfs over de tuinslang. Leg een natzuiger onder in het filtervak of liefst in het pompvak, om zo het geheel goed te kunnen spoelen. Want ook de vlokken in pomp en vlottercompartiment kunnen genoeg ellende veroorzaken.

Onze Duitse vriend zet de afvoerpomp in de testmode, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd.

63
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm 35740 reparatie mislukt
« Gepost op: 1 oktober 2017, 11:55:44 »
Dat antwoord is niet zo eenvoudig te geven.

Ten eerste is de opbouw belangrijk welk dielectricum wordt er gebruikt MKP of MKT. waarbij de laatste letter staat voor de stof.
Dan is natuurlijk de capaciteit van de vervanger belangrijk en moet hetzelfde zijn, maar die wordt vaak niet berekend, maar naar aanleiding van de storingsomstandigheden proefondervindelijk vastgesteld. Gewoon het betere vogelen dus.
Dan zijn de klimaat omstandigheden zeer belangrijk de reeks getallen 40/105/56/B zegt daar alles over dus deze moet ook hetzelfde zijn.

De X2 staat voor het zelfherstellend vermogen van de C, want elke stoorpuls vreet wat van de C op. Een normale elco gaat veel eerder stuk.

Er zit in de Senseo koffiezetters ook zo'n C. En de reden dat een senseo stuk gaat of het niet meer goed doet, is vaak deze C. Want zolang de stekker in het wandcontacdoos steekt, slijt deze C, dus bij een senseo na het pruttelen altijd de machine spanningsloos maken. Dit onderdeel kost nog geen euro, maar een senseo in de aanbieding of niet, kost heel wat meer. En het spookvermogen ligt toch wel op 12 watt, heb ik eens gemeten.

64
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T76489AG E60/63 code
« Gepost op: 30 september 2017, 20:04:10 »
De condensator ziet er een tikkie beter uit dan die van lampje dus heb hem ook een beetje gezogen maar zoals beschreven is het een aangekoekte laag welke niet echt goed te stofzuigen is.

Nou de foto is gemaakt na de schoonmaakoperatie, dus schoner kan eigenlijk niet.

Een paar weken terug kwam onze Duitse vriend, die mijn manier van reinigen bevestigde en daar kun je zien hoe vuil het spul kan zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=RB68JxCTxgs

65
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm 35740 reparatie mislukt
« Gepost op: 30 september 2017, 19:51:13 »
Je zou eens bij Farnell kunnen kijken, ook Conrad levert wel ontstoringscondensatoren van dit type maar niet van dit merk.

Ik heb op de foto niet kunnen zien wat de capaciteit is  de range loopt van 0,033 naar 0,68

de klantenservice van Farnell kan je misschien verder helpen 030-2417373

Om de groothandel te kunnen omzeilen zie https://ssj3gohan.tweakblogs.net/blog/12841/bestellen-bij-farnell-als-particulier

66
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG Lavatherm 35740 reparatie mislukt
« Gepost op: 30 september 2017, 12:32:47 »
Martijn,

als ik zo zie wat het resultaat is van het alleen maar wisselen van de R76, dan zet ik toch echt mijn vraagtekens of je hier zelf mee door moet gaan. Want het klusje van de R76 is echt het minst moeilijke van dit probleem.

Ik zou je willen adviseren om de complete set componenten nogmaals te kopen en ze dan allen tegelijk door een electronica geoefende monteur te laten solderen. Want de LNK is het moeilijkste deel van de operatie en zul je echt moeten laten doen door iemand die geoefend is met het solderen van printplaten. Of je geeft ruim 300 euro uit voor een complete printplaat.

67
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T57860 W droogkast met gekke kuren.
« Gepost op: 28 september 2017, 10:15:25 »


@lampje: ik weet niet direct wat de voedingsschakelaar is (sorry ben slechts een amateur) maar als je extra detailfoto's nodig hebt hoor ik het graag.


Met de voedingschakeling bedoel ik de componenten op de print die rondom de LNK zitten en samen er voor zorgen dat de voeding omgevormd wordt en stabiel blijft. Zoals de elco's, weerstanden, smoorspoeltjes, diodes en zenerdiodes.

En ja, daar is de weerstand R76 ook onderdeel van en waarschijnlijk daarmee al het lek boven water

68
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T57860 W droogkast met gekke kuren.
« Gepost op: 28 september 2017, 00:43:15 »
HaZee, zijn we het weer helemaal met elkaar eens.

69
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T57860 W droogkast met gekke kuren.
« Gepost op: 28 september 2017, 00:40:26 »
Wat ik op de foto zie is dat je een weerstand R76 hebt van 4K7 dat is dus 4700 ohm, volgens mij is dat het 100 voudige van wat er normaal in zit. Normaal wordt de 47 vervangen door de volgende stap hoger dus 100 ohm. Maar dit zou kunnen verklaren waarom de spanning nadat de condensatoren geladen zijn, bij belasting door te weinig toevoer in elkaar stort. Want deze weerstand is een soort begrenzing in het primaire voedingcircuit.

70
Wasdroger kapot en repareren / Re: AEG T57860 W droogkast met gekke kuren.
« Gepost op: 27 september 2017, 23:39:09 »
Het zou ook de voedingschakeling rondom de Linkswitch kunnen zijn. Want het lijkt er op alsof de voeding in elkaar stort als er belasting aan de voeding wordt gelegd. De capaciteit van de elco's zou ook nog wel eens de oorzaak kunnen zijn. Dus maak daar ook eens close ups van en meet hun capaciteit en /of soldering.

71
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 25 september 2017, 20:51:37 »
Ik ben benieuwd wat er uiteindelijk uitkomt.

72
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 21 september 2017, 14:35:14 »
Ik lees net elders op het internet dat dit type ook dit signaal geeft als de pompruimte/pomp en of vlotter vervuild zijn. Dus ik zou zeggen zoek het eens in deze richting.

https://www.kieskeurig.nl/wasdroger/product/908928-samsung-sdc14709/reviews

73
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 19 september 2017, 21:40:30 »
neem de bedrading van de thermistors 1 en 2 eens los op de klemmen van de printkaart van de regeling.

De ene thermistor zit op klem 4 en 10 en de andere tussen 5 en 9 en meet dan eens de ohmse weerstand bij afstaand bedrijf. Zijn ze dan gelijk in ohmse waarde?

op de klemmen 4 en 5 staat de +5 Volt en op de klemmen 9 en 10 komt de meetwaarde te staan.

Sluit de draden weer aan en draai eens een programma op tijdbasis zonder wasgoed, zodat vocht meting en afkoeling door wasgoed, geen roet in het eten kan gooien.

En kijk dan eens hoe de spanning op de klemmen 9 en 10 t.o.v hun voeding verandert.

Ik denk dat dan het plaatje duidelijk gaat worden. Als er een sensor uit de pas gaat lopen, dan is dat wel de dader.

74
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung droger probleem
« Gepost op: 19 september 2017, 11:46:56 »
Perslucht is niet voldoende om een filter goed te reinigen en zelfs af te raden omdat dit veel te ruw is voor het tere materiaal.

Als eerste zou ik de filters in een badje van schoonmaakazijn laten weken en daarna in een lekker sopje met een zacht borsteltje schoonpoetsen.

Vaak zijn vettige wasmiddelresten en resten van wasverzachter de reden dat de filters microscopisch verstoppen door de vrij vette substantie.

75
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 18 september 2017, 20:08:53 »
Intussen ook een tekening gevonden

76
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 18 september 2017, 19:36:33 »
@Wessel,

Helaas kom ik in de servicedoc niet veel verder bij samsung.

Ik heb het vermoeden dat je het verwarmingselement nog niet hebt schoongemaakt, daar kan zich ook zeer veel stof hebben opgehoopt en is de condensor wel onder de douche geweest?

Ik kan helaas niet vinden hoeveel NTC's of er gebruikt worden, vaak zijn het er twee zoals Bennie ook al opmerkte. Wat zijn de weerstandswaarden daarvan?

77
Je zult volgens dit schema altijd een spanning aan een kant van de condensator moeten hebben staan en de andere op de gemeenschappelijke. Probeer dit schema te vertalen naar jouw situatie. Want als ik het goed zie dan komen er van rechts op de foto 3 draden vanaf de printkaart

78
Wasdroger kapot en repareren / Re: Samsung SDC 41709
« Gepost op: 17 september 2017, 17:52:56 »
Deze storing staat toch voor een fout in de luchtcirculatie. Dus nog even zoeken naar alle oorzaken die de luchtdoorstroming kunnen verstoren. Kijk ook de schoepen na van de ventilator en het inwendige van de warmtewisselaar.
Azijn alleen is niet altijd voldoende, het borstelen van de filteroppervlakken met een sopje is vaak ook nodig.

79
Graag de foto op het net plaatsen bijv google photo.

Want ik kan met deze resolutie niets beginnen.

80
Wasdroger kapot en repareren / Re: Waar zit de aanloop condensator Miele Gala??
« Gepost op: 15 september 2017, 09:31:59 »
Arend, dat is mooi om te horen, maar voor wasmachines is er een ander forum, https://www.wasmachines.nl
blijf je wel in de running ;D

81
Wat me nog als nabrander opkomt.

Heb je al eens gekeken naar de condensor achter de filter tussen de koelribben, als een compressor zijn warmte niet kwijt kan gaat hij ook dit gedrag vertonen. Daar kom je normaal nooit bij om schoon te maken, maar het kan daar in de 7 jaar behoorlijk vervuild zijn waar je normaal niet bij kunt. Kun je dat nog eens bekijken?

82
Nee, daarom heb ik Donald ook gevraagd hoe hij getest had en dat was met vreemde voeding. Dan doet de NTC niet mee. Dat had wel op kunnen gaan als de zaak normaal aangesloten was, maar daar verandert het wattage van de machine niet mee. Want de NTC geeft alleen maar een signaal naar de print en die vergelijkt dan met de gewenste waarde waardoor hij een commando aan de triac geeft om te schakelen. Dit is een gewone aan/uit regeling die met zijn verhouding aan-uit geregeld wordt. Er zit hier toch geen aparte toerenregelprint in, of heb ik wat over het hoofd gezien?

83
Dat moet haast wel Bennie, want anders heb je geen gebruik van 500 watt zoals gemeld. Dan blijft de aanloopstroom staan, die erg fors is. Die zou zo boven de ruim 10 ampere kunnen leggen. En dan wordt het compressortje snel heet maar niet van de comprimeren en gaat dan ook heel snel vreemd ruiken.

84
Heb je in deze situatie ook de compressor nog los gevoed om de invloed van de NTC uit te kunnen sluiten?

Ja, dan begin ik toch meer en meer te denken aan een gebrek aan koelmiddel en daarvoor zul je echt een koude technicus in moeten huren.

85

Iemand nog tips om het (te) heet worden van de LNK tijdens het solderen te minimaliseren??

Nog even een nabrander voor de lezers die hiervan willen leren.


Plak de chip met tape vast, zodat hij niet verschuift.

En als je lang niet meer gesoldeerd hebt, oefen dan even op een oud printje wat tegenwoordig haast overal in zit, zodat je wat vingervlugheid krijgt, want snel solderen is eigenlijk de eerste klap dat een chip blijft overleven.

Soldeer de chip kruisgewijs vast, soldeer nooit op rij en koel de soldeerverbinding onmiddellijk af met een metalen voorwerp (zoals bijv. een schroevendraaier) zodat de warmte afvloeit. Aard je zelf met een polsbandje, waarin een afleidingsweerstand zit die statische ladingen afvoert.
Je zult niet de eerste zijn die een chip opblaast, vanwege de gigantische hoeveelheid kunststoffen in kleding en meubels die statische ladingen bij wrijving veroorzaken, die dodelijk zijn voor chips.


Aard jezelf NOOIT direct, want dat kan zeer gevaarlijk zijn. En zorg dat electrolytische condensatoren ontladen zijn.

86
Het lijkt er op dat de vochtmeting niet functioneert. Dat is een afgescheiden circuit dat vrij gehouden wordt van aarde .

Leg de koolborstel aansluiting van de onderzijde trommel eens met een weerstand van een kiloohm of 8 tegen aarde.

Lukt dit niet, leg dan deze weerstand aan de ingangen van de printkaart. Want 8  kohm is ongeveer de weerstand die ik gemeten heb bij een gecentrifugeerde natte lading.

Zo kun je lokaliseren of het de electronica is of dat de trommelmeting niet deugt.

Het meten van ohmse weerstand in de trommel kan de ene keer wel verschillen met de andere, juist vanwege een film van wasmiddel/wasverzachter.

Mijn ervaring is intussen: Gebruik geen wasverzachter en doe twee kopjes azijn in het spoelmiddelbakje.

Maar als allereerste zou ik een paar handdoeken drenken in azijn en dan laten roteren in een tijdgestuurd programma zodat trommel en ribben goed gereinigd worden.

87
Ik zag dat de condensator en tolerantie mocht hebben van -2% dus zat je met 16 uF duidelijk te laag.

Hopelijk is de bestelde C van goede kwaliteit. Het moet beslist een startcondensator zijn en die zijn niet voor niets een stuk duurder. Zoek onder startcondensator.

De overloadunit is niet veel meer als een thermocontact dat het doet of niet. Maar ja het contact zou ook ingebrand kunnen zijn waardoor overgangsweerstand zou kunnen ontstaan. Het overbruggen van dit contact, als dat technisch mogelijk is, zou hier uitsluitsel van kunnen geven. Maar laten we eerst maar eens kijken wat het verwisselen van de C doet.

88
Het lijkt er op dat de compressor niet aan zijn vermogen komt. normaal rond de 500 watt

Het enige wat je nog zelf zou kunnen doen is de runcondensator vervangen, want al het andere, koelmiddel bijvullen of compressor vervangen kun je niet zomaar even, zonder kennis en ervaring en gereedschap.

Compressoren gaan niet zo gauw stuk, condensatoren wel. Probeer een deal te sluiten of de de condensator naar de winkel terug kunt brengen of neem de oude mee naar de winkel, kunnen ze hem even doormeten

89
Dat is mooi om te horen, ben je intussen een ervaren "LNK bakker"

90
De compressor ventilator gaat pas draaien als de compressor te heet wordt. En koelt alleen de compressor.
De posting die Bennie bedoelt is waarschijnlijk deze http://www.wasdrogers.nl/forum/wasdroger-kapot-repareren/t59840-warmtepompdroger/msg6446/#msg6446

De condensator voor de compressor staat in de onderdelenlijst als 18uF dus 16 is wel een beetje aan de lage kant. Het zou kunnen dat de compressor daardoor niet aan zijn vermogen komt.

Ik zou zeggen sluit de compressor met zijn veiligheidsblok en aanloopcondensator eens direct aan op het lichtnet met een netsnoer met schuifstekkers en kijk wat de compressor doet. Houdt er wel rekening mee dat de regeling dan uitgeschakeld is. Stroomt er dan wel heet gas naar de condensor?
Dan kun je uitsluiten of het aan het regelcircuit ligt of aan het koelcircuit.

Kijk daarna welke spanning of er op de klemmen van het veiligheidsblok komt, nadat je de originele aansluiting weer hebt gemaakt

Hoe is de vervuiling in de warmtewisselaar? Daar kan vuil zich behoorlijk ophopen, zeker als je wasverzachter gebruikt en de pluizen lekker vettig worden.

Met het bijgeleverde sponsje schoonmaken is niet voldoende, dat moet je anders doen.

91
Wasdroger kapot en repareren / Re: Waar zit de aanloop condensator Miele Gala??
« Gepost op: 6 september 2017, 20:29:03 »
Misschien de thermostaat aan de voorzijde vergeten anders zie hier Miele Trockner Heizregister tauschen, reinigen

92
http://www.wasdrogers.nl/forum/wasdroger-kapot-repareren/soldeercursus/msg5587/#msg5587

Ik zou hier eens kijken, daar wordt het heel goed voorgedaan

93
Bij het sleutelen aan de condensatoren ze altijd ontladen door ze kort te sluiten. Want een condensator kan een zeer hoge spanning lang vast houden, terwijl de stekker er uit is.

Aansluiten tussen 1 en 3 of 2 en 3

94
Dat is wel erg handig zo'n zaak in de buurt.

95
Da's mooi, toch kunnen kopen om de hoek?

97
Daar was ik dus niet zeker van, omdat ik dit type print niet ken. Dan wordt het al wel eenvoudiger.

98
Bij conrad kan ik hem zelfs niet vinden. Zal wel een vervanger voor zijn maar dan moet je toch de penafmetingen en dergelijke weten

want ook een datasheet vind ik er niet van.

99
prettige wedstrijd, geef je weinig kans van slagen bij de lokale E-boer ;)

100
Dan is die duidelijk stuk. Wat zijn de gegevens van de trafo?

Misschien dat we wat kunnen vinden.

Doet de machine het tijdgestuurd wel?

Pagina's: [1] 2 3 ... 5